ZZS: Tas, ka atkal esam labie, ir patīkami, taču neliels aizvainojums paliek

Saruna ar politiskās apvienības Zaļo un zemnieku savienība priekšsēdētāju Uldi Auguli un ZZS Saeimas frakcijas vadītāju Augustu Brigmani par valdības krīzes cēloņiem, sekām, ieguvējiem un zaudētājiem. Par politisko laulību pārkāpējiem, turpmāko kopdzīvi līdz rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām un pēc tām.

– Vairākums politisko novērotāju atzīst, ka lielākais ieguvējs no Dombrovska valdības nomaiņas ir ZZS, un daži pat cenšas konstruēt kaut kādas sazvērestības teorijas. Kā paši vērtējat savu nonākšanu no opozīcijas pozīcijā?

Augusts Brigmanis: – Lai saprastu situāciju, jāatgādina, kāpēc mēs palikām opozīcijā. Tas notika tāpēc, ka iepriekšējās koalīcijas veidošanas laikā mēs tikām pasludināti par politisku spēku, kuram nevar uzticēties, kurš atrodas aiz sarkanajām līnijām un ir «oligarhu» ietekmē. Šī koalīcija tika veidota uz platformas – mēs esam tie «labie» un «varenie», bet, lūk, šitie ir tie «sliktie», kuriem tur politikas aizdurvē būt un būt. Šodienas lēmums (intervija notika valdības apstiprināšanas dienā), kuru atbalstīja Reformu partija un par kuru nobalsoja arī šīs partijas dibinātājs Valdis Zatlers, parāda to, ka viņi ir kļūdījušies, savas kļūdas atzīst, tās labo un saprot, ka visa tā padarīšana ar Reformu partijas «sarkanajām līnijām» ir bijis aplams gājiens. Tas man personiski ir lielākais gandarījums, ka mēs šajā cīņā ne tikai esam uzvarējuši, bet arī salīdzinoši labi noturējuši savu vēlētāju uzticību, kas atspoguļojas reitingos, jo neesam pārkāpuši vai nodevuši savus principus.

Uldis Augulis: – Par uzvaru vai kaut kādiem ieguvumiem mēs varēsim runāt tikai pēc nākamajām Saeimas vēlēšanām. Šo vēlēšanu rezultāti lielā mērā būs atkarīgi no tā, kā sekmēsies šīs koalīcijas un valdības darbs. Pēc pirmās valdības darba dienas rodas iespaids, ka šobrīd valdībā ir cilvēki, kuri spēj un grib strādāt kopā pietiekami veiksmīgi līdz Saeimas vēlēšanām. Varbūt tur ir arī kādi zemūdens akmeņi? Grūti spriest, un pagaidām nav simtprocentīgas pārliecības, ka darām pareizi, ejot valdībā. Tas, ka no smagas opozīcijas, kurā mūs publiski nozākāja, apsaukāja un pasludināja par nekam nederīgiem, atkal esam labie, ir patīkami, taču neliels aizvainojums paliek. Lai gan Dombrovska pirmajās valdībās bijām tajās smagākajās ministrijās, kuras atbildēja par nozarēm ar lielākajiem «griezieniem», un tobrīd bijām labi, pavisam īsā brīdī pēkšņi kļuvām par «sliktajiem», kas neko nemāk un nedara. Šobrīd mani patīkami pārsteidza Valda Zatlera balsojums, kas liecina, ka viņš ir pilnībā atteicies no saviem kādreizējiem aplamajiem principiem.

Pilnu intervijas tekstu lasiet šodienas "Neatkarīgajā"

nra.lv

Atpakaļ