ZZS frakcijas viedoklis 25.septembrī

Kārlis Seržants, ZZS:

"Saeima ir strādājusi diezgan produktīvi un ir pieņemti vairāki svarīgi likumprojekti.

Kā pirmo es gribētu minēt likumprojektu “Par 1991.gada barikāžu dalībnieka statusu”, kura iesniegšanu atbalstīja arī vairāki Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputāti. Likumprojekts nonāks Sociālo un darba lietu komisijā, un tas paredz, ka cilvēki, kuri oficiāli ir saņēmuši barikāžu dalībnieka apliecību un līdz ar to arī šo statusu, varēs pretendēt uz valsts materiālo pabalstu, kurš šobrīd, izskatās, varētu būt 70 eiro mēnesī, bet nu komisija vēl lems par to. Un šinī likumprojektā ir arī paredzēts, ka cilvēki, kuri uzskata, ka viņiem šāds statuss pienāktos, bet kuriem oficiāli tas nav piešķirts, caur tiesu diezgan vienkārši varēs pierādīt savu dalību barikādēs un šo statusu iegūt.

Otra lieta. Mēs labojām tādu zināmu netaisnību pret, ja tā varētu teikt, “neredzamās frontes” cīnītājiem, tas ir, dažu speciālo dienestu darbiniekiem, kuri nav saņēmuši kādu dienesta pakāpi, kuri ir tā kā civilie darbinieki, bet tajā pašā laikā nodarbojas ar izlūkošanu un pretizlūkošanu. Viņiem līdz šim nepienācās normāla izdienas pensija, kāda tā ir cilvēkiem uzplečos. Un nu arī šāds likumprojekts nodots komisijām, un es gribu cerēt, ka šie cilvēki savas pensijas saņems.

Varētu teikt, svarīgākais šīsdienas sēdē bija likumprojekts “Grozījumi Maksātnespējas likumā”, kas tika izskatīts trešajā lasījumā. Tur varētu atzīmēt divus momentus.

Maksātnespējas administratori turpmāk iegūs valsts amatpersonu statusu, un tas viņus ļaus, teiksim tā, pasargāt no dažādiem interešu konfliktiem. Tāpat viņiem būs jāuzrāda savi ienākumi. Turklāt tas uzliks arī tādu augstāku atbildības latiņu.

Un otrs būtiskais moments ir tas, ka Saeima nosargāja grozījumus, kuri paredz nolikto atslēgu principu, tas ir, to, ka banka varēs parādniekam atņemt tikai to īpašumu, kas būs kalpojis kā nodrošinājums kredītam, bet nekādus citus īpašumus, teiksim tā.

Tas man būtu viss. Izmantojot gadījumu, ka, iespējams, es šīs Saeimas laikā pēdējo reizi runāju šeit, gribu aicināt tomēr visus doties uz vēlēšanām un balsot par tiem politiskajiem spēkiem un politiķiem, kuri, jūsu izpratnē, ir Saeimā arī kaut ko reālu darījuši, nevis tikai runājuši vai četrus gadus nosēdējuši. Un, ja jūs interesē, kā tas izskatās, tad to viegli var izdarīt Saeimas mājaslapā. Tur ir katra deputāta profils un var paskatīties, kurš ir diskutējis, kurš ir iesniedzis likumprojektus, lai nav tā, ka jums stāsta, ka ir bijis ļoti aktīvs, bet četrus gadus ir nosēdējis."

saeima.lv

Atpakaļ