ZZS frakcija noskaņota balsot pret aizdevumu "airBaltic"

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcija šobrīd ir noskaņota balsot pret "airBaltic" nepieciešamo valsts aizdevumu 80 miljonu eiro apmērā, intervijā Latvijas Radio sacīja frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Brigmanis norādīja, ka, viņaprāt, nevienam deputātam frakcijā "necelsies roka" šādu lēmumu atbalstīt. "Domāju, ka neatbalstīsim," teica deputāts. Viņš pamatoja, ka nav apmierināts ar to, kā minētais lēmums tika pieņemts valdībā.

Brigmanis teica, ka katram ministram ir sava darbības sfēra un lai līdz galam iedziļinātos "airBaltic" jautājumā vajag zināmu laiku un informācijas "bagāžu". Konkrētajā situācijā ministriem faktiski neesot dota izvēles iespēja.

Deputāts uzsvēra, ka ZZS joprojām vēlas saņemt nepārprotamus argumentus, ka citas izejas minētajam lēmumam nav.

Vaicāts par Ministru prezidentes Laimdotas Straujuma (V) lēmumu atbrīvot no amata satiksmes ministru, Brigmanis norādīja, ka šāds lēmums ir pieņemts vienpersoniski. Viņš uzsvēra, ka pēc būtības tas ir ļoti stingrs koalīcijas līguma pārkāpums, kurā ir ierakstīts, ka 48 stundas pirms nodoma atlaist ministru par to ir jāinformē pārtneri.

Brigmanim nav šaubu, ka Saeimas pieņems valsts budžetu - ar vai bez "airbaltic". Taču lēmuma sekas paliek, viņš norādīja.

ZZS netaisoties gāzt valdību. "Absolūti nevienam šī nestabilā situācija nav vajadzīga. Vislabāk būtu, ja mēs visi kopīgi varētu vienoties un strādāt," piebilda Brigmanis.

Kā ziņots, Ministru prezidente šodien tiksies ar ZZS, kā arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Saeimas frakciju pārstāvjiem, lai pārrunātu politisko situāciju.

Brigmanis jau iepriekš pauda, ka lūgs Straujumu izskaidrot gan satiksmes ministra demisijas pieprasīšanu, gan situāciju saistībā ar nacionālo lidsabiedrību "airBaltic". Arī VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš aģentūrai LETA norādīja, ka nacionālā apvienība vēlētos uzklausīt skaidrojumu par ministra demisiju un arī "airBaltic" nepieciešamo valsts aizdevumu 80 miljonu eiro apmērā.

Tāpat šodien Saeimā notiks iknedēļas valdošās koalīcijas partiju sanāksme, kurā arī varētu runāt par politisko situāciju.

Kā ziņots, Straujuma trešdien no rīta pieprasīja satiksmes ministra Matīsa demisiju. Iemesls demisijas pieprasīšanai esot ministra novilcinātās darbības, laicīgi neiepazīstinot valdību ar nepieciešamo rīcību valsts nacionālās aviokompānijas "airBaltic" attīstībai, kā arī aviokompānijas stratēģiskās virzības uzraudzības trūkums, tādējādi, iespējams, neizmantojot visas potenciālās iespējas.

Kad Straujuma pieprasīja sava partijas biedra, satiksmes ministra demisiju, aktualizējās jautājums par stabilitāti valdībā. Parlamentā pārstāvētie politiķi atzīst, ka pašreizējā valdība strādās vismaz līdz nākamā gada valsts budžeta pieņemšanai, tomēr tālākā situācija pašlaik ir gana neskaidra.

Daži politiķi arī prognozē pašreizējās valdības krišanu jau šogad, kad tiks pieņemts budžets. Budžetu galīgajā lasījumā Saeimā plānots skatīt 30.novembrī.

Jau ziņots, ka valdība otrdien aiz slēgtām durvīm atbalstīja "Prudentia" atrasto nacionālās aviokompānijas "airBaltic" finanšu investoru, Vācijas uzņēmēju Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, kurš par 52 miljonu eiro ieguldījumu iegūs 20% "airBaltic" akciju, savukārt valsts aviosabiedrībā ieguldīs 80 miljonus eiro. Iepriekš gan Matīss bija paudis viedokli, ka nacionālās drošības apsvērumu dēļ nebūtu vēlams izvēlēties šo konsultanta "Prudentia" atrasto "airBaltic" investoru.

 

Ziņu aģentūra LETA

Atpakaļ