Zināšanas atdara durvis uz panākumiem

1.septembris, manuprāt, ir viena no gada skaistākajām dienām. Zinību diena praktiski un emocionāli sasniedz lielu daļu liepājnieku – gan tos, kas paši apgūst jaunas zināšanas un dodas uz skolu, gan ģimenes un vecākus, kuriem jāpalaiž savi bērni uz mācību iestādēm, gan, protams, pedagogus un, visticamāk, arī visus citus, kuru ceļi šajā dienā ved garām kādai skolai, pie kuras pulcējas satraukti bērni un jaunieši ar ziediem.

Nav daudz vietas pasaulē, kur pirmo skolas dienu atzīmē tik svinīgi kā Latvijā. Liepājā esam iedibinājuši tradīciju – vēl viena jaunā gada svinēšanu. Tās mērķis ir radīt svētkus pilsētā un vienlaikus iepazīstināt ar interešu izglītības piedāvājumu pilsētā, jo jauns mācību cikls sākas arī šajās skoliņās. Aicinu vecākus novērtēt plašo piedāvājumu, jo tieši radošo pulciņu nodarbībās bieži dzimst un attīstās bērnu talanti, kuru pilnveidošanai tiek veltīta galvenā uzmanība jaunieša dzīvē un pēc tam jau darba gaitās.

1.septembris šogad sakrīt ar nedēļas sākumu – pirmdienu. Kalendārs nepārprotami rāda, ka sākas jauns notikumu un darba cikls. Īpašu satraukumu un gatavošanos izjūt tajās ģimenēs, kurās šis mācību gads bērnam būs pirmais. Apkopotie dati rāda, ka pirmklasnieku skaits Liepājā līdzīgi, kā iepriekšējos gados, ir tuvu 800 bērniem. Mācības Liepājas pilsētas vidusskolas klasēs sāks 437 jaunieši. Savukārt, Liepājas pirmsskolas izglītības iestādēs tiks uzņemti 756 jauni izglītojamie un vēl 100 bērniem tiks nodrošinātas vietas grupiņās pēc pirmsskolas izglītības iestādes „Pienenīte” renovācijas. Skaitļi ir līdzvērtīgi iepriekšējiem gadiem. Protams, mums ir svarīgs mazo liepājnieku skaits un vienmēr ir satraucoši zināt, cik piepildītas būs mūsu skolas. Vienlaikus vēlos uzsvērt svarīgumu un lielo atbildību pedagogu darba kvalitātei.

Mūsu skolās strādā radoši un cītīgi skolotāji, par ko liecina dažādi valsts mēroga novērtējumi, arī skolēnu sasniegumi. Liepājā ir daudz uzcītīgu jauniešu, ar kuriem pedagogu darbs norit savstarpējas ieinteresētības un sadarbības gaisotnē. Diemžēl daudzās ģimenēs valda vienaldzīga attieksme, un izglītības svarīgums nav novērtēts. Šajās situācijās vissvarīgākais ir kvalitatīvs skolotāja darbs, spēt ieinteresēt un iedot zināšanu pamatus katram jaunietim. Zināšanas ir kā zelta atslēdziņa, ar kuras palīdzību jaunais liepājnieks spēs vēlāk atslēgt durvis uz saviem panākumiem un līdz ar to labklājības iespējām mūsu pilsētai un valstij. Pedagoga darbs, kas šodien ieguldīts jauniešos, viņu zināšanu papildināšanā un talantu pilnveidošanā, jau tuvā nākotnē atmaksāsies simtkārtīgi.

Mācību ceļa sākumā ir skaidri redzami atskaites punkti: sākumskolas un pamatskolas laiks, vidusskola un eksāmeni, augstskola un profesija. Šķiet taisns un skaidrs ceļš, bet patiesībā tas skolēniem kopā ar vecākiem un pedagogiem izvēršas raibs, līkumains, satraukumiem un notikumiem bagāts.

Novēlu visiem Liepājas pedagogiem un skolēniem jaunajā mācību gadā aizraujošu un drošu kopīgo zinību ceļu!

Vilnis Vitkovskis,
Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks izglītības, kultūras un sporta jautājumos

Atpakaļ