Zināmi Zirgu salas attīstības metu konkursa uzvarētāji

Ir noslēdzies metu konkurss „Brīvdabas sporta un aktīvā atpūtas centrs Zirgu salā, Liepājā”. Žūrija noteikusi trīs uzvarētājus. Konkursa rezultātus ceturtdien, 9. aprīlī, domes Attīstības komitejas deputāti pieņēma zināšanai.

Metu konkursā 1. vietu un prēmiju 5000 eiro apmērā ieguva piedāvājums ar devīzi „V999”, 2. vietu (prēmija 4000 eiro) – piedāvājums ar devīzi „SLITA”, 3. vietu (prēmija 3000 eiro) – piedāvājums „VIKA ANKALA”.

Atbilstoši metu konkursa rezultātiem ar pirmās vietas ieguvējiem –  piedāvājumu izstrādātāju SIA “VINCENTS” (Jurģis Vizulis, Ojārs Šablovskis, Jūlija Kononova, Laura Meija, Signe Tauriņa) pašvaldība turpinās sarunu procedūru, lai slēgtu līgumu par Zirgu salas attīstības tehniskā projekta izstrādi. Pašvaldībai ir tiesības uz sarunu procedūru uzaicināt arī otrās un trešās vietas ieguvēju.

Metu konkurss tika organizēts, lai Zirgu salu ar tās unikālajām fiziskajām un ainaviskajām vērtībām pievienotu pilsētas publisko ārtelpu sarakstam, radot šeit vietu pilsētnieku atpūtai, apvienojot sportiskās aktivitātes ar dabas izzināšanas iespējām, saglabājot un nodrošinot ilgtspējīgu apsaimniekošanu dabas lieguma teritorijai.

Zirgu salā, kas šobrīd ir degradēta teritorija, paredzēts iekārtot bmx riteņbraukšanas trasi, kanoe airēšanas un smaiļošanas elingus, laipas, būves šā sporta veida inventāra glabāšanai un apkalpei, minigolfa parku, sporta spēļu laukumus, takas skriešanai, nūjošanai, riteņbraukšanai, slēpošanai (ziemā) un putnu vērošanai, piknika un makšķerēšanas vietas.

Darbi Zirgu salā sāksies jau šovasar. Atbilstoši Dabas aizsardzības pārvaldes projektam, šeit tiks izveidots pulcēšanās laukums pie Ezermalas ielas un gājēju taka pa tā saukto Golodova dambi – uz Liepājas ezera krastā pirms vairākiem gadiem uzcelto putnu vērošanas torni. Šīs ieceres ir saskaņotas un ņemtas vērā piedāvājuma ar devīzi „V999” izstrādātajā priekšlikumā.

Metu konkurss tika izsludināts pagājušā gada 12. decembrī. Noteiktajā termiņā tika iesniegti septiņi darbi. Žūrija par atbilstošiem konkursam atzina un vērtēja piecus darbus.

Vērtējot Zirgu salas attīstības idejas ar devīzi “V999”, žūrija atzina, ka uzvarētāju piedāvājums ietver pilnīgu informāciju par salas attīstību, saglabāts salas īpatnējais vides raksturs, salai piedāvātie risinājumi ir saudzīgi, izvērtējot, ka šī ir īpaši aizsargājamā dabas teritorija Natura 2000.
Visas aktīvitātes, kam nepieciešamas ēkas un inženierkomunikācijas, sagrupētas pie iebraukšanas salā. Dabas videi piemērota ir augu izvēle, kam nav nepieciešama speciāla kopšana. Veiksmīgs vides dizains, labas moduļu mājas.

Dabas teritorija izstrādātajos skiču zīmējumos ir iejūtīgi papildināta ar pārvietošanās, sporta un atpūtas infrastruktūras tīklojumu, darba uzdevumā noteikto funkciju izvietojumu un ieskicēta arī salas kopējā izmantošana, iekļaujot arī laivu kooperatīva teritoriju, kas gan netika prasīts konkursa darba uzdevumā.

Ir skaidri uztverama salas telpiskā struktūra: galvenā promenāde (neparedzot auto satiksmi!) uz Golodova dambi, gar salas perimetru. Sala nosacīti dalīta trīs galvenajās aktivitāšu zonās, kuras vienmērīgi pāriet no izteikti aktīvas zonas salas rietumos uz klusu dabas vidi salas austrumu daļā. 

Aktīvās atpūtas zona ir piedāvāta pie Ezermalas ielas, kur izvietota bmx trase, laivu eliņi un autostāvlaukums; tālāk, pie Golodova dambja, paredzēta mierīgā zona – dabas baudīšanai; starpzonās ir izvietoti sporta laukumi un golfa laukums.

Īpaši atzīmējama ir elektrolīnijas aizsargjoslā paredzētā vides skulpturālais reljefa josla –  gan telpisks vides objekts, gan aizvēja patvērums sporta laukumiem, gan vieta, kura nosaka cilvēku pulcēšanās liegumu, gan savdabīga attīrīšanas sistēma, kurā atrodas augi – hiperakumulatori.

Liepājas būvvalde no 2014. gada 15. aprīlim līdz 4. maijam organizēja pilsētas iedzīvotāju  aptauju par to, kā Zirgu salas teritoriju padarīt pieejamu un pievilcīgu sabiedrībai. Pavisam 238 iedzīvotāji (respondenti) izteica savu viedokli par Būvvaldes priekšlikumiem, kā  pārveidot/attīstīt Zirgu salu, kā arī iesniedza vairāk nekā 230 ieteikumu, kurus Būvvalde izvērtējusi un iekļāva konkursa Nolikumā un Darba uzdevumā. Plānotājiem un arhitektiem, sagatavojot savus piedāvājumus metu konkursam, bija jāņem vērā aptaujas rezultāti.

UZZIŅAI
Saskaņā ar žūrijas komisijas vērtējumu:
1. vietu konkursā ieguva piedāvājums ar devīzi “V999” (454 punkti) – izstrādājis SIA “VINCENTS”;
2. vietu – piedāvājums ar devīzi “SLITA” (385 punkti) – izstrādājis SIA “HUMA arhitektu studija”;
3. vietu – piedāvājums  ar devīzi “VIKA ANKALA” (321 punkts), izstrādājis SIA Arhitektu kompānija “Ivara Šļivkas birojs”.
Metu konkursa vērtēšanas kritēriji:
1. Arhitektoniski telpiskais risinājums, funkcionālais zonējums, objekta integrācija konkrētajā dabas vidē, perspektīvais inženierkomunikāciju trasējums.
2. Vides dizaina risinājumi.
3. Projektēšanas, autoruzraudzības un prognozējamās būvniecības izmaksas.

Aigars Štāls, sdabiedrisko attiecību speciālists
Atpakaļ