«Zaļzemnieki» cer tuvākās vēlēšanas sagaidīt kā vadošais politiskais spēks

Tautsaimniecības attīstība un valsts drošība kā galvenās valdības prioritātes daudzkārt tika akcentētas sestdien notikušajā Latvijas Zemnieku savienības (LZS) kongresā. Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) pašlaik ir augsti popularitātes reitingi, un tās mērķi ir pašvaldību un Saeimas vēlēšanas sagaidīt kā vadošajam politiskajam spēkam valstī.

 

Latvijas Zemnieku savienība  nākamgad svinēs simtgadi, un sestdien kongresā daudz runu izskanēja par nepieciešamību valsts drošības vārdā pierādīt, ka spēju būt saimniekam savā zemē no Pāvilostas līdz Zilupei. Līdztekus sajūsmai par augstajiem reitingiem, kā brīdinājums izskanēja gaidāmie mediķu protesti, kas valdībai var būt trauksmes zvans.

Latvijas Zemnieku savienības kongresā teju ikviens runātājs akcentēja ZZS šī brīža augstos reitingus un varas statusu, jo šobrīd gan valsts prezidents, gan premjers, gan vairāki ministri pārstāv tieši šo politisko spēku.

Kongresu arī atklāja ministru prezidents Māris Kučinskis, kurš savā runā pauda redzējumu par vairākām valdības prioritātēm, tostarp, demogrāfiju, izglītību un veselības aprūpi.

Veselības aprūpi viņš nodēvēja par sāpīgu, ilgi un bezjēdzīgi muļļātu tēmu, kas jau 20 gadus tiek dēvēta par valdības prioritāti, bet visu laiku dreifē no valsts apmaksātas uz privāto veselības sistēmu. “Valdībai ir redzējums, kā palielināt Veselības ministrijas budžetu, bet pretī ir vajadzīgs skaidrs, precīzs reformu plāns. Jāveido tāds veselības aprūpes modelis kurā mijiedarbojas gan valsts, gan privātie veselības pakalpojumu sniedzēji,” sacīja Kučinskis.

Augusts Brigmanis, kurš ir Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētājs, savā runā kā ļoti svarīgu akcentēja līdzsvarotu valsts attīstību starp laukiem un pilsētām veselības aprūpes, izglītības un citos aspektos. Kā īpašu prioritāti viņš izcēla straujāku tautsaimniecības attīstību, paturot spēkā ambiciozo mērķi – ikgadēju vismaz 5% pieaugumu no iekšzemes kopprodukta.

Taču satraucošie notikumi pasaulē rāda, ka drošība ir ne mazāk svarīga, tādēļ tiks palielināts atbalsts valsts ārējai un iekšējai aizsardzībai. Attiecībā uz aktuālo bēgļu jautājumu, Brigmanis uzsvēra, ka LZS arī turpmāk neatbalstīs bēgļu uzņemšanu pēc kvotu principa.

Tikmēr satiksmes ministrs Uldis Augulis savā darbā kā prioritātes nosauca tranzīta un aviācijas attīstību, bet kā prioritāti numur viens minēja autoceļu sakārtošanu: “Nebaidos teikt šos vārdus: ceļi ir mūsu izaugsmes pamats. Kur ir sakārtota infrastruktūra un vide, tur ir attīstība un labklājība. Ceļu tīkls ir kā asinsrite valsts tautsaimniecībai. Jo vairāk mēs par to rūpēsimies, jo lielā būs atdeve.”

Svarīgs mērķis partijai ir arī labus rezultātus nākamgad gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās. “Labs rezultāts būtu, ja mums izdotos iegūt vismaz 400 deputātu mandātus, kā arī pašvaldību vadītāju amatus 45 pašvaldībās. Lielākais izaicinājums būs Rīga, kur vēlamies apvienot ZZS spēkus, lai iegūtu pārstāvniecību arī galvaspilsētā,” sacīja Brigmanis.

Kā izskanēja kongresā – ZZS ir plāni arī 2018.gadā notiekošās Saeimas vēlēšanas sagaidīt kā vadošajam politiskajam spēkam valstī.

Kongresā piedalījās arī veselības ministrs Guntis Belēvičs, kurš ir Zaļās partijas biedrs, taču netiek izslēgts, ka jau nākotnē viņš gatavojas pievienoties LZS. Belēvičam atbalstu šodien pauda partijas līderis Augusts Brigmanis.

Šogad kongresā netika pārvēlētas amatpersonas, taču no partijas nosaukuma tika svītroti vārdi centriskā partija. Latvijas zemnieku savienība  nākamgad svinēs simtgadi, un sestdien kongresā daudz runu izskanēja par nepieciešamību valsts drošības vārdā pierādīt, ka spējam būt saimnieki savā zemē no Pāvilostas līdz Zilupei. 

Aptaujas liecina, ka ZZS patlaban bauda arvien pieaugošu vēlētāju uzticību. Taču kā uzsver eksperti, par to nedrīkst paštīksmināties – jābūt reālam darbam un rezultātam.  

lsm.lv

 

 

Atpakaļ