Vitkovskis: Vidusskolu skaitu samazinās 2016.gada rudenī

2016.gada rudenī Liepājā paredzēts samazināt vidusskolu skaitu, un par pamatskolām pakāpeniski kļūs Jāņa Čakstes Liepājas pilsētas 10.vidusskola un Liepājas pilsētas 12.vidusskola.

Savukārt 8.vidusskolas liktenis pagaidām vēl ir neskaidrs un tiek izvērtētas iespējas to savienot ar Liepājas vakara (maiņu) vidusskolu. Par to intervijā "Rietumu radio" informēja Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks izglītības, kultūras un sporta jautājumos Vilnis Vitkovskis, raksta LETA.

"Šoruden vēl nemainīsies nekas, un 10.klase tiks uzņemta visās vidusskolās," sacīja Vitkovskis, uzsverot, ka vidusskolu skaits pilsētā tiks samazināts pakāpeniski, un visi skolēni, kuri šogad sāks mācības 10.klasē, vidusskolu varēs pabeigt tajā pašā skolā.

Vitkovskis skaidro, ka ilgā sarunu procesā panākta savstarpēja sapratne starp pašvaldības, izglītības iestāžu un skolēnu vecāku pārstāvjiem.

"Esam izdzīvojuši vērtīgu procesu un apzinājušies situācijas skaudrumu, un nu jau esam panākuši savstarpēju izpratni, ka pārmaiņas ir vajadzīgas," sacīja Vitkovskis. "Protams, tās nav vieglas pārmaiņas, un ir vajadzīgs laiks."

Viņš skaidro, ka, izvērtējot mācību iestādes, tika ņemta vērā arī skolu iespēja attīstīties fiziski, paplašinot ēku apjomu un veidojot sporta laukumus, un izglītības kvalitāte bijusi svarīgs kritērijs, tomēr ne noteicošais.

Vidusskolu skaita samazināšana ļaus uzlabot skolu infrastruktūru un materiāli tehnisko bāzi. Tāpat, tiecoties uz divām paralēlajām klasēm vidusskolā, iespējams attīstīt interešu izglītību – korus, sporta komandas un citus kolektīvus, sacīja Vitkovskis. "Ir daudzi racionāli faktori, kas vērsti uz izglītības kvalitāti," sacīja vicemērs.

Viņš arī norādīja, ka skolu reformu mērķis ir veidot arī kvalitatīvu pamatizglītību, iekļaujot to kopējā izglītības sistēmā.

"Ņemot vērā, kāda Liepājā veidojas izglītības sistēmas dažādība, pamatskolas ir pamatu pamats, par ko nav ne mazāko šaubu," sacīja Vitkovskis. "Liepāja izceļas ar to, ka mums ir spēcīga profesionālā izglītība, un mūsu bērniem ir izvēles iespējas, vai iet vidusskolā. Šo pārmaiņu rezultāts ir arī tas, ka mēs daudz labāk izprotam, ko nozīmē vidusskola – lai šī vidusskola būtu mērķtiecīgāka, nevis vienkārši iešana iešanas pēc."

Vitkovskis norādīja, ka patlaban notiek Liepājas Valsts tehnikuma modernizācija, kvalitatīvas pārmaiņas sākušās arī radošajās skolās – Emiļa Melngaiļa Liepājas Mūzikas vidusskolā un Liepājas Dizaina un mākslas skolā, – attīstās arī Liepājas Jūrniecības koledža.

"Mēs te iekšēji grūstāmies un konkurējam, taču mums pilsētā ir labas izvēles iespējas," sacīja Vitkovskis.

Kā ziņots, SIA "Dynamic University" pēc Liepājas pašvaldības pasūtījuma veikusi pētījumu par situāciju izglītības jomā Liepājā, izglītības nozares attīstības koncepciju un rīcības plānu 2015.–2020.gadam, kas piedāvā iespējamos risinājumus pilsētas vispārējās izglītības iestāžu attīstībai.

Katra skola tika izvērtēta pēc 14 kritērijiem par izglītības efektivitāti, kvalitāti, pieejamību.

 

irliepaja.lv

Foto: Modris Helds

Atpakaļ