Visi liepājnieki būs lepni!

Topošās Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" būvniecības autoruzraugs ir pilnsabiedrība "Giencke&Company – Latvija". Projekta autors – arhitekts Folkers Gīnke. Bet autoruzraudzības grupas vadītājs ir latviešu arhitekts Mārcis Mežulis, kurš vada autoruzraudzību vēl kādas ļoti neparastas un slavenas celtnes – Nacionālās bibliotēkas būvniecībā. "Kurzemes Vārds" uzdeva jautājumus M. Mežulim par koncertzāli.

Kā notiek, kā notiks koncertzāles autoruzraudzība?

M. Mežulis: – Pirmkārt, projekts ir izstrādāts profesionāli augstā līmenī austriešu profesora Folkera Gīnkes vadībā. Ņemot vērā to, ka šī patiešām ir gan no arhitektūras, gan no funkcionālā viedokļa sarežģīta tehniska būve, arī projekts ir pietiekami sarežģīts, tehniski smalks. Tāda projekta realizācijai ir vajadzīgi pietiekami kvalificēti speciālisti, autoruzraugi, kas seko būvdarbu veikšanai. Līdz ar to tika veidota starptautiska autoruzraugu grupa no Austrijas, no Vācijas puses, no Latvijas puses speciālistiem. Austrijas un Vācijas pusei paliek to lietu autoruzraudzība, kas ir ļoti specifiskas un par kurām Latvijā tik augstas kompetences un tāda veida speciālistu nav. Piemēram, fasādes mākslinieciskās apgaismošanas, skatuves tehnoloģiju speciālisti. Tām lietām, kas ir pārraugāmas no Latvijas un kuras ir projektējuši Latvijas speciālisti, ir piesaistīti šejienes projektētāji – autoruzraugi.

Kā ar koncertzāles akustisko daļu?

Tā arī ir viena no tām sarežģītajām daļām, kas ir ārzemju speciālistu pārziņā.

Kad jūs iesaistījāties projektā? Kā tas notika?

Mani uzrunāja jau pirms kāda gada profesors Gīnke, ņemot vērā manu pieredzi autoruzraudzībā un Nacionālās bibliotēkas autoruzraudzības vadīšanā. Profesors Gīnke tādā veidā acīmredzot mēģināja organizēt pēc iespējas labāku, profesionālāku komandu. Mana funkcija ir autoruzraudzības grupas vadīšana un organizēšana. Bet arhitektūras, ģenerālā plāna daļas autoruzraudzība paliek profesora Gīnkes un viņa Latvijas partnera Jura Pogas pārziņā. Es esmu vairāk menedžeris un organizators. J. Poga ir arhitektūras daļas vadītājs, tāpat kā projekta autors, ģenerālā plāna daļas autoruzraugs.

Ar ko jums koncertzāles projekts ir interesants? Kāpēc jums gribējās tajā iesaistīties?

Tieši tāpēc, ka tā ir ļoti augstvērtīga, moderna arhitektūra ar augstvērtīgu funkcionālo risinājumu. Un galu galā visi liepājnieki būs lepni par to, ka viņiem šāda ēka ir. Un ne tikai liepājnieki, bet arī, es ceru, visa Latvija, un apmeklētāji šai koncertzālei būs ne tikai no Latvijas, bet arī no ārzemēm.

Plašāk lasiet laikraksta "Kurzemes Vārds" 5. septembra numurā.

 

liepajniekiem.lv

Foto: Egons Zīverts

Atpakaļ