Vilnim Vitkovskim tīk rīkoties, nevis būt skatītājam

Viens no pilsētas domes jaunā sastāva septiņiem pirmo reizi ievēlētajiem deputātiem ir Attīstības pārvaldes vadītājs Vilnis Vitkovskis (Liepājas partija). Viņam pēc ievēlēšanas nācās izdarīt izvēli – saglabāt amatu vai atteikties no mandāta. Par to, kāda bija viņa izvēle un kāda – tās motivācija, saruna ar viņu pašu.

-        Cik sen darbojies politiskajā lauciņā?

-        Esmu viens no Liepājas partijas dibinātājiem. Sākotnēji mana darbība nebija īpaši aktīva. Aktīvākā fāze sākās pirms diviem gadiem, kad mani ievēlēja par partijas valdes locekli.

-        Ko šis pavērsiens nozīmēja Tev pašam?

-        Tā ir lielāka atbildība, jo kā valdes loceklis piedalos lēmumu pieņemšanā. Iepriekšējā periodā aktuālāks bija jautājums saistībā ar politiku Latvijā, tas bija interesants un pieredzes ziņā ļoti vērtīgs laiks.

-        Kāpēc iesaistījies politikā?

-        Ja runājam par politiku Liepājā, tā ir ļoti saimnieciska. Būtībā politika ir veids, kā nodrošināt pilsētas attīstību, realizēt dažādas aktivitātes, projektus, pašvaldības funkcijas. Man patīk iesaistīties procesu virzīšanā. Varu vērot notiekošo no malas, taču tad to nekomentēju un neapspriežu. Tomēr labprātāk izvēlos darītāja pozīciju, kaut arī tā ir nepateicīga, grūta. Daudz labāk jūtos grūtā pozīcijā, nekā relatīvi vieglā novērotāja pozīcijā. Uzņemšanās, riski, problēmu risināšana savā ziņā ir mana komforta zona, pat mana atkarība.

-        Jūnijā notikušās pašvaldību vēlēšanas ir pirmās, kurās balotējies.

-        Jā, un tas arī bija aktīvākais mans politiskās darbības laiks.

-        Tev iepriekš nedeva tādu iespēju vai arī nejuties nobriedis šādam solim?

-        Var arī teikt, ka nejutos tam nobriedis. Absolūti nevēlējos to darīt, jo bija citi mērķi un izaicinājumi. Sākās Eiropas Savienības programmu apguve, uz to kopā ar saviem kolēģiem centrējos kā Attīstības pārvaldes pārstāvis. Pat prātā neienāca, ka to varētu nomainīt pret darbošanos politikā.

-        Kas pēdējā pusgada laikā mainījies?

-        Daudz. Daudz izdarīts. Esmu audzis gan es, gan mani kolēģi. Nupat ir sajūta, ka nepieciešamas pārmaiņas, tā teikt, izkāpt no laivas aukstā ūdenī. Acīm redzot, pienāca laiks pieņemt jaunus izaicinājumus.

-        Deputāta pienākumi Tev nevarētu būt pavisam sveši.

-        Tā kā manos iepriekšējos pienākumos ietilpa regulāri ziņot par dažādiem jautājumiem gan komitejās, gan domes sēdēs, tad deputātu darbs man nebija svešs – redzēju, kā deputāti strādā. Vien tagad esmu citā pozīcijā – nevis ziņotājs un jautājumu skaidrotājs, bet gan viens no tiem, kam jāpieņem lēmumi. Vairāk pārsteidza notikumi, kas risinājās pirmsvēlēšanu laikā. No vienas puses priekšvēlēšanu process man bija nesaprotams. Nespēju izprast cilvēku uzvedību un informācijas sagrozīšanu diskusiju laikā, tāpat to, kā vairāki politiskie spēki veidoja priekšvēlēšanu reklāmas. Netaisos tāds kļūt, noteikti neiesaistīšos politiskajā demagoģijā. No otras puses šis laiks, kā arī laiks pēc vēlēšanām, personīgi man bija pozitīvu pārsteigumu pilns. Jūtos aizkustināts par milzīgo atbalstu.

-        Domes sēžu laikā šķiti saspringts. Vai esi ar lielu atbildības sajūtu un notiekošo tver ļoti nopietni?

-        Kaut pirmajā domes sēdē bija arī neliels sasprindzinājums, manī nav bažu, ka varu kļūdīties - kļūdas var gadīties ikvienam. Taču savus pienākumus patiesi uztveru ļoti nopietni. Kopumā cenšos būt atbildīgs, man svarīgi būt tieši tādam.

-        Kļūstot par deputātu, Tev bija jāizdara smaga izvēle – lai izvairītos no interešu konflikta, jāatsakās no Attīstības pārvaldes vadītāja amata.

-        No vienas puses ir nostaļģija, filozofiskas pārdomas, arī skumjas. Tajā pašā laikā ir arī pozitīvas emocijas un liela gandarījuma sajūta. Daudz paveikts un aiz manis paliek cilvēki, kas iesākto turpinās. Būtu smagi, ja rastos problēmas, bet, pārejot citā darbības jomā, jūtos drošs, ka darbs ar projektiem un pilsētas plānošanu turpināsies. Esmu pārliecināts, ka Attīstības pārvaldē ir labas iestrādes. Taču man pietrūks frontes sajūta būvobjektos un kolēģi.

-        Ko liksi līdzšinējā ieņemtā amata vietā, vai maizes darbam alternatīva jau atrasta?

-        Attīstības pārvaldes vadītāja pienākumus turpināšu pildīt līdz 1.augustam. Esmu koncentrējies tam, lai pārvaldi nodotu pēc iespējas labāk, lai paspētu paveikt visus iecerētos darbus. Pat fiziski nav bijis laika padomāt par tālāko. Bet varianti ir, neslēpšu, ir arī piedāvājumi.

-        Vai plāno turpināt darboties Liepājā?

-        Prioritāte ir palikt šeit, nevis doties prom. Vispirms izvērtēšu iespējas tieši šeit. Pagaidām detalizētāk atļaušos nekomentēt, šim jautājumam nopietni pievērsīšos augustā.

-        Ko vēlies sasniegt, būdams deputāts?

-        Savu spēju, pieredzes un zināšanu ietvaros darīšu visu, kas saistīts ar Eiropas Savienības finansējuma piesaisti nākamajā plānošanas periodā. Finansējuma piesaiste skar ikvienu jomu – pilsētas attīstību, ekonomijas uzlabošanu, darba vides sakārtošanu. Darba ir daudz, kā galvenos akcentus šobrīd redzu mikrorajonu sakārtošanu. Līdz šim daudz izdevies paveikt centrā, jāturpina darbs mikrorajonos, piemēram, Grīzupes ielas rajonā, Ezerkrastā. Nepieciešama iekšpagalmu sakārtošana, bērnu rotaļu laukumu, aktīvās atpūtas zonas un sporta laukumu izveide.

VIZĪTKARTE:

  • Dzimis 1974.gada 3.oktobrī Kuldīgā.
  • Absolvējis Kuldīgas 3.vidusskolu.
  • Latvijas Universitātē ieguvis ekonomista izglītību.
  • Pirmā nopietnā darba vieta – ekonomists plānotājs Jūrmalas Pilsētplānošanas pārvaldē.
  • Uz Liepāju pārcēlies 2002.gadā.
  • 2003.gadā Liepājas pilsētas domes Attīstības pārvaldē sācis strādāt par Projektu nodaļas vadītāju.
  • Kopš 2005.gada – Attīstības pārvaldes vadītājs.
  • Tajā pašā gadā iestājies Liepājas partijā.
  • Regulāri papildina zināšanas dažādos kursos.
  • Pabeidzis Rīgas starptautisko ekonomikas un biznesa augstskolu.
  • Pārvalda trīs valodas – latviešu, angļu, krievu.
  • Vaļasprieks – izturības sporta veidi.

 

Autors: liepajniekiem.lv

Foto: Egona Zīverta foto

Atpakaļ