Velobrauciens dienā bez auto pulcē vairākus simtus dalībnieku

Šonedēļ daudzās Latvijas pašvaldībās, tostarp Liepājā, līdzīgi kā visā Eiropā, norisinās Eiropas Mobilitātes nedēļa (EMN), lai aicinātu ikvienu aizdomāties par savu personisko ieguldījumu apkārtējās vides un gaisa kvalitātes uzlabošanā. Mūsu pilsētā šodien notiek pasākums “Pilsētā bez auto!” - velobrauciens, kas pulcē vairākus simtus dalībnieku, pārliecinājās portāls.

Starts pasākumam tradicionāli tika dots pulksten 12  Rožu ielā – pie pilsētas domes. Tālāk policijas eskorta pavadībā pasākuma dalībnieki devās velobraucienā pa pilsētas ielām - Kuršu ielu, Siena ielu, Malkas ielu, Kungu ielu, Lielo ielu, Raiņa ielu, O.Kalpaka ielu, Flotes ielu, Krūmu ielu, Siļķu ielu, O.Kalpaka ielu, Atmodas bulvāri un Lībiešu ielu. Diena bez auto Liepājā noslēgsies atpūtas takā “Beberliņi”, kur no pulksten 13 notiks sporta un veiklības sacensības visai ģimenei.

Kā novēroja portāls, velobrauciens liepājnieku un apkaimes iedzīvotāju vidū ar katru gadu kļūst aizvien populārāks. Šogad tajā piedalās vairāki simti dažāda gada gājuma veselīga dzīvesveida piekritēju. Kā portālam pastāstīja viena no pasākuma rīkotājām – pilsētas domes Vides nodaļas pārstāve Alda Damberga, jaunākajam velobrauciena dalībniekam, kurš pagaidām gan ceļu vēl mēro krēsliņā, ir tikai gadiņš, savukārt vecākajam – jau 80 gadu.

Kā atzina pasākuma dalībniece liepājniece Ilze: “Piedalīties šajā pasākumā – tā ir vēl viena iespēja parādīt velosipēdistu lielo komūnu Liepājā. Tā ir brīnišķīga sajūta, kad velosipēdisti lielā pulkā brauc cauri pilsētai un mašīnām vismaz reizi gadā ir jāparaujas maliņā.” Viņa brauc kopā ar visu ģimeni: “Nevaru pat saskaitīt, kuru gadu pēc kārtas braucam. Sākām, kad dēli vēl sēdēja velosēdeklīšos, bet nu viņi jau paši brauc ar lielajiem velosipēdiem.”

“Braucam jau piekto gadu, jo tā ir iespēja, kā kopā ar ģimeni saturīgi pavadīt brīvo laiku,” teic Arvīds. Viņš arī ieradies kopā ar visu ģimeni – gan dzīvesbiedri, gan trīs un piecus gadus vecajiem dēliem, kuri gan pagaidām paši vēl pedāļus nemin – sēž velosipēda piekabē. “Es arī ikdienā pa pilsētu pārvietojos ar velosipēdu, tikai tad gan dēli parasti sēž velosēdeklīšos. Piekabe ir pirmreizējs pasākums - izīrējām,” atzīst vīrietis.

Savukārt no Durbes speciāli velobraucienam par gobu ieradušies teju pussimts aktīvistu. Ata Kronvalda Durbes vidusskolas skolotāja Līga Rozenšteina stāsta: “Velobrauciens šogad notiek jau desmito reizi, bet man personīgi un manam bērnam šis ir jau astotais gads, kopš piedalāmies. Kopā ar skolēniem piedalos jau ceturto gadu. Manām audzināmajām klasēm šī ir lieliska iespēja mācīties braukt intensīvas satiksmes apstākļos, pa veloceliņiem, jo Durbē tādu nav. Man patīk šādi pasākumi – tas ir aktīvi pavadīts brīvais laiks. Savukārt bērniem – lietderīgi.”

Portāls jau informēja, ka šogad EMN galvenā tēma ir “Tīrs gaiss - tava izvēle!", un tā veltīta gaisa kvalitātes jautājumiem pilsētā, kas ir cieši saistīti ne tikai ar transporta plūsmas organizēšanu, bet arī ar labākas dzīves kvalitātes, tai skaitā gaisa kvalitātes, nodrošināšanu. Gaisa kvalitātes jautājums pilsētās ir cieši saistīts ar iedzīvotāju ieradumiem.

EMN visā Eiropā šogad norisinās no 16.līdz 22.septembrim. Latvija EMN  aktivitātēs iesaistās kopš 2004.gada. Šogad no Latvijas EMN piedalās Rīga, Liepāja, Cēsis, Līvāni, Salaspils, Sigulda, Ogre un Olaine.

Autors: liepajniekiem.lv

21.09.2013.

Atpakaļ