Valsts prezidents Liepājā uzrunā Latvijas Pašvaldību savienības kongresa dalībniekus

Šodien, 20.maijā, Liepājā norisinās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) 27.kongress ar moto "Kas taupa uz izglītību, tas neredzēs labklājību!"

Šāds moto ir izvēlēts saistībā ar vienu no aktualitātēm valstī - plašajām diskusijām par pedagogu darba samaksas jauno modeli.

Kongresā klātesošie var noklausīties LPS priekšsēža Andra Jaunsleiņa ziņojumu par paveikto kopš pagājušā kongresa, aktuālākajām problēmām, kā arī iespējamiem risinājumiem. Ar ziņojumiem uzstājas arī LPS Izglītības un kultūras, Veselības un sociālo jautājumu, Tehnisko problēmu, kā arī Reģionālās attīstības un sadarbības komitejas pārstāvji. Kongresā piedalās arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) un Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Izglītības noslāņošanās pilsētās un laukos ir drauds reģionu attīstībai, šodien uzrunā Latvijas Pašvaldību savienības kongresā sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Vējonis uzsvēra, ka ikvienam bērnam jābūt iespējai iegūt kvalitatīvu izglītību neatkarīgi no dzīvesvietas un tā, kas ir viņa vecāki.

"Vai reformas būs iespējamas, atkarīgs arī no pašvaldību vadītājiem," sacīja Vējonis.

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) kongresā sacīja, ka valsts līdzsvarota attīstība atkarīga no pašvaldību vēlmes un spējas sadarboties.

"Mēģinājumi veicināt investīciju piesaisti neparedz vietu sentimentam," sacīja Kučinskis, norādot, ka investoriem pievilcīgākas ir lielās pilsētas, kas spēj piedāvāt piemērotu infrastruktūru un darbaspēku.

"Negrasos aizstāvēt divu ātrumu Latviju, un valdības mērķis ir veicināt līdzsvarotu attīstību, tomēr jāapzinās reģionu iespējas, tostarp pašvaldību vadītāju spēju un vēlmi sadarboties. Ir jāizkāpj no teritoriāliem rāmjiem un jāmeklē sadarbības partneri."

Valdības vadītājs norādīja, ka mazo pašvaldību nevēlēšanās sadarboties ir "ceļš, kas ved uz reģionu izmiršanu".

Kā skaidro Kučinskis, Latvija ir sadalāma trīs līmeņos, un katram no tiem ir atšķirīgs ekonomiskās attīstības potenciāls. Pirmais no tiem ir Rīga ar tai līdzās esošajām pašvaldībām, kam seko Latvijas lielās pilsētas jeb kādreizējo rajonu centri, savukārt trešais līmenis - mazās pilsētas un pašvaldības.

"Negrasos noniecināt nevienu pašvaldību - katra ir vērtība, kas iekļaujas Latvijas ainavā ar savu unikālo saturu, tomēr investoru piesaistē jārēķinās ar pragmatiskiem apsvērumiem," sacīja Kučinskis.

Kopumā LPS kongresā plānots apstiprināt astoņas rezolūcijas - par neatliekamiem risinājumiem izglītībā, par iedzīvotāju tiesībām saņemt informāciju, par pašvaldību demokrātijas attīstību un par ekonomikas attīstību. Tāpat ir sagatavotas rezolūcijas par veselības aprūpes pieejamību, par ceļiem, par izglītības strukturālo reformu un par izglītības finansēšanas reformu.

 

Atpakaļ