U.Sesks pavadīs Valsts prezidentu oficiālajā vizītē Gruzijā

Pēc Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzaicinājuma Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks nākamnedēļ, 26. un 27.novembrī, piedalīsies Valsts prezidenta oficiālajā vizītē Gruzijā, kuras laikā plānots pārrunāt abu valstu sadarbības iespējas.

Valsts prezidenta Andra Bērziņa dienaskārtībā vizītes laikā iekļauta tikšanās ar Gruzijas prezidentu Giorgiju Margvelašvili, parlamenta un valdības pārstāvjiem, kā arī augstākajām amatpersonām. Tāpat paredzēta dalība Latvijas-Gruzijas biznesa forumā, apaļā galda diskusijā par abu valstu divpusējo sadarbību izglītībā, kā arī uzņēmumu apmeklējums.

Prezidentam paredzēta arī oficiālā vizīte Adžārijas autonomajā republikā, Batumi, kur A.Bērziņš tiksies ar administrācijas vadītāju Arčilu Khabadzi, kā arī atklās Latvijas goda konsulātu. Batumi pilsētā paredzēta arī piedalīšanās Latvijas-Adžārijas autonomās republikas biznesa forumā, Batumi Valsts jūras akadēmijas apmeklējums un citas tikšanās.

Jau vēstīts, ka oktobra nogalē Liepājā darba vizītē bija ieradies Gruzijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Teimurazs Džandžalia (Teimuraz Janjalia). Tikšanās laikā vēstnieks tika iepazīstināts ar Liepājas ekonomisko situāciju, lielākajiem investīciju projektiem un attīstības iecerēm, kā arī pārrunātas Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas un Liepājas ostas priekšrocības, ko varam piedāvāt potenciālajiem sadarbības partneriem un investoriem.

Saskaņā ar Ārlietu ministrijas sniegto informāciju, Gruzija ir viena no Latvijas attīstības sadarbības politikas prioritārajām valstīm. Kopš 2005. gada Gruzijā ir realizēti vairāk nekā trīsdesmit projekti, kas aptver tādas jomas kā atbalsts Gruzijas robežapsardzības dienestam, izglītība, sociālā darba organizēšana, atbalsts pēckonflikta rekonstrukcijā u.c. Latvija attiecības ar Gruziju veido, pamatojoties uz divpusējās sadarbības principiem un Latvijas kā ES un NATO dalībvalsts statusu. Tās ir raksturojamas kā draudzīgas un konstruktīvas. Abu valstu starpā notiek intensīvs politiskais dialogs un Latvija sniedz atbalstu Gruzijai tās reformu procesā.

Pēc kopējā preču tirdzniecības apgrozījuma 2013.gadā Gruzija ieņem 50.vietu Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū. Kopējais preču tirdzniecības apgrozījums ar Gruziju 2013. gadā bija 22,4 miljoni eiro un, salīdzinot ar 2012.gadu, tas palielinājies par 38,4% jeb 6,2 miljoniem eiro.

 

Andrejs Rjabcevs,
Liepājas domes priekšsēdētāja padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos

Atpakaļ