U.Sesks par Krievijas noteikto embargo

Krievijas noteiktās sankcijas Latvijas un citu rietumvalstu pārtikas ražotājiem ir bīstams signāls un tās ļoti būtiski ietekmēs arī citas nozares, uzskata Liepājas mērs Uldis Sesks.

"Esmu ļoti bažīgs par situāciju, kā tā attīstās," intervijā "Rietumu radio" pauda Sesks, norādot, ka daudzas Liepājas apkārtnē strādājošās zemnieku saimniecības savu pienu pārdeva Lietuvas pārstrādes uzņēmumiem, kuri saražoto sieru eksportēja uz Krieviju. "Tagad Lietuvas uzņēmumi sākuši lauzt līgumus ar Latvijas piena ražotājiem, līdz ar to sankcijas ļoti būtiski ietekmēs arī Liepājas apkārtnē strādājošos uzņēmumus un zemnieku saimniecības."

Viņš arī uzsvēra, ka daudzi varētu vēlēties, lai uzņēmumi pārstrukturētu savus eksporta tirgus tikai uz Eiropas Savienības (ES) valstīm vai ASV, taču tas nav iespējams, jo šo valstu tirgi jau ir piesātināti ar piedāvājumu no visdažādākajām valstīm. "Ieiet šādos tirgos ir gandrīz neiespējami," sacīja Sesks.

Krievijas noteiktais pārtikas produktu embargo tiešā veidā ietekmēs arī kravu pārvadātājus, kuriem samazināsies pārvadājamo kravu apjoms, sacīja Sesks, gan atturoties prognozēt tālāko notikumu attīstību.

"Esam pieredzējuši, ka Krievijas lēmumi dažkārt ir neprognozējami, un tālākai notikumu attīstībai varam tikai ar bažām sekot līdzi – kas tur tālāk notiks," atzina Liepājas mērs.

Krievijas lēmumi dažkārt ir neprognozējami, taču ar kaimiņvalstīm, tostarp Krieviju, ir jāatrod sadarbības modeļi, sacīja Sesks.

"Ja kaimiņš ar kaimiņu nesarunājas vai nesadarbojas un priecājas par to, ka kaimiņam govs ir nosprāgusi, tas nedod nekādus rezultātus ne vienam, ne otram," sacīja Sesks, gan atzīstot, ka tālākie Krievijas lēmumi ir "neprognozējami", un par to liecina arī iepriekšējā pieredze.

Kā ziņots, Krievija noteikusi pilnīgu embargo liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam un piena produktiem, kas tiek importēti no ES, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Šajā sarakstā gan nav iekļautas šprotes, tāpat arī saldējums.

Valdība šodien varētu lemt par atbalsta mehānismiem Krievijas noteiktā pārtikas produktu embargo dēļ cietušajiem uzņēmumiem.

LETA

Atpakaļ