Uldis Sesks: Valsts budžets nākamajam gadam - aizsardzības budžets

Saeima ir tikko apstiprinājusi valsts budžetu nākamajam gadam, un līdz ar to daudziem ir kļuvis aktuāls jautājums, kā tad nākamgad dzīvosim: ko varam sagaidīt un ar ko jaunu jārēķinās.

Jāsaka, budžeta sagatavošana (vienalga – valstij, pilsētai vai pašiem savai ģimenei) vienmēr ir ļoti sarežģīts un atbildīgs uzdevums, kurā galvenā māksla ir spēt atrast līdzsvara punktu starp neierobežotām vēlmēm un ierobežotām iespējām. Naudas vienmēr ir mazāk nekā nepieciešams visu vēlmju un vajadzību apmierināšanai, tādēļ nākas meklēt kompromisus. Līdz ar to neviens budžets nekad nevar būt ideāls, kas apmierina ikviena vēlmes, taču katru gadu ir jāizvērtē prioritātes un svarīgākos darāmos darbus.

Par valsts budžetu nākamajam gadam var teikt, ka tas ir aizsardzības budžets. Aizsardzība ir novērtēta kā prioritāte un, manā skatījumā, tas ir ļoti pamatoti. Valsts aizsardzības nozīmību šodien nevajag novērtēt par zemu, jo labi redzam, kas pēdējās nedēļas notiek gan Parīzē, gan Briselē, gan arī Mali un citviet pasaulē. Šodienas apstākļi gluži vienkārši pieprasa, ka mums ir jāspēj uzturēt profesionālus, labi ekipētus un labi apmācītus bruņotos spēkus.

Man ir prieks, ka nākamā gada budžeta pavadošajos dokumentos vairākkārt ir izskanējis arī Liepājas pilsētas vārds. No Liepājas ievēlētie Saeimas deputāti ir bijuši aktīvi un budžeta sagatavošanas posmā nākuši ar dažādām iecerēm, ko būtu nepieciešams īstenot Liepājā un apkārtnē. Katram no viņiem ir tikai viens balss no simta, taču prieks, ka mūsu deputātiem par šīm savām idejām ir izdevies pārliecināt arī citus kolēģus, piešķirot tām budžeta finansējumu.

Tā, piemēram, deputāts Edgars Putra nāca ar ierosinājumu piešķirt līdzekļus pirmsskolas izglītības iestādes “Delfīns” teritorijas labiekārtošanai un sporta laukuma izbūvei, ko Saeima atbalstījusi. Saeima arī atbalstījusi Aijas Barčas ierosinājumu piešķirt finansējumu bērnu rotaļu laukuma izveidei “Piejūras slimnīcas” teritorijā, kā arī palīdzēt dažādām biedrībām un slimnieku atbalsta organizācijām darbības nodrošināšanai. Deputāts Valdis Skujiņš iestājies par nepieciešamību iekārtot īpašu nākotnes koncepcijas klasi Liepājas Raiņa 6.vidusskolā un atrast finansējumu Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāles ērģeļu daļējai restaurācijai. Tās ir atzītas par nacionālās nozīmes mākslas pieminekli un baznīca ar saviem līdzekļiem vien tās diemžēl nevarētu atjaunot. Savukārt deputāts Valērijs Agešins panācis atbalstu Saeimā dažādu ieceru īstenošanai Liepājas A.Puškina 2. vidusskolā, Liepājas 7.vidusskolā un Liepājas 3.pamatskolā dabas zinību kabineta aprīkošana atbilstoši mūsdienu tehnoloģijām.

No Liepājas ievēlētie deputāti arī spējuši pārliecināt kolēģus, ka Liepājai piešķirams finansējums 50 000 eiro apmērā, lai varētu sākt pilsētas slēgto tenisa kortu attīstību pilsētā un Jūrmalas parka dienviddaļas attīstībai.

Tie visi ir nelieli projekti, taču katrs no tiem ir vērsts uz to, lai uzlabotu liepājnieku dzīvi. Līdz ar to es nekad nepiekrītu, ja kāds saka, ka budžets – tā ir tikai excel tabula ar sausiem skaitļiem, kas skar tikai ierēdņus un finansistus. Budžets skar ikvienu mūsu valsts iedzīvotāju, jo starp skaitļu ailītēm ir meklējama arī atbilde uz daudziem jautājumiem – kā nākamgad dzīvosim, cik pelnīsim, kādus nodokļus maksāsim un ko varēsim vai nevarēsim īstenot.

 

Atpakaļ