Uldis Sesks steidzami lūdz risināt pabalstu izmaksu atlaistajiem metalurgiem

~~Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks vērsies pie Ministru prezidenta Valda Dombrovska ar lūgumu steidzami risināt jautājumu par garantiju fonda maksājumiem no darba atbrīvotajiem uzņēmuma „Liepājas metalurga” darbiniekiem, kas jau ilgstoši palikuši bez ienākumiem.

Valsts kancelejai nosūtītajā Liepājas domes vēstulē norādīts, ka liela daļa bijušo uzņēmuma „Liepājas metalurgs” atlaisto darbinieku šobrīd ir atstāti bez jebkādiem iztikas līdzekļiem, jo uzņēmumā maksātnespējas dēļ alga par pēdējiem mēnešiem izmaksātas nepilnā apmērā vai nav izmaksāta vispār, taču bezdarbnieka pabalstu izmaksa likumdošanā noteiktajā kārtībā vēl nav sākusies. Savukārt Maksātnespējas aģentūras pārvaldītais darbinieku prasījumu garantiju fonds nespēj tik operatīvi un savlaicīgi apkopot visus darbinieku pieprasījumus par neizmaksātās darba algas izmaksu, jo šādam darba apjomam nepietiekot kapacitātes.

Ņemot vērā izveidojušos situāciju, daļa atlaisto darbinieku gada nogalē un Ziemassvētku laikā bija nonākusi ārkārtēja situācijā, paliekot bez jebkādiem līdzekļiem. Lai kaut nedaudz palīdzētu šiem cilvēkiem, Liepājas domes Sociālo lietu komisija vienreizējo ārkārtas palīdzību piešķīrusi gandrīz 400 bez darba palikušajiem „Liepājas metalurga” darbiniekiem. Tas ir ārkārtējs pabalsts, kura mērķis ir palīdzēt ģimenēm, kas jau vairākus mēnešus palikušas bez jebkādiem iztikas līdzekļiem. Atsevišķām ģimenēm piešķirts arī maznodrošinātā statuss un bērniem bezmaksas pusdienas skolās.

„Uzskatu, ka izveidojusies situācija ar Maksātnespējas administrācijas darba kapacitāti nav pieļaujama, tāpēc aicināju valdības vadītāju un atbildīgos ministrus personīgi iesaistīties problēmas risināšanā, lai darbinieku prasījumi par neizmaksātās algas izmaksu tiktu izskatītu iespējami īsākā laika periodā un iespējami ātri uzsākt līdzekļu izmaksu no darbinieku prasījumu garantiju fonda,” norāda Liepājas domes priekšsēdētājs U.Sesks.

Jau vēstīts, ka no šā gada 1. janvāra veiktas arī būtiskas izmaiņas pilsētas saistošajos noteikumos par iedzīvotāju maznodrošinātā statusa noteikšanu, kā arī pabalstu piešķiršanu dzīvokļa un veselības izdevumu segšanai. Grozījumu mērķis ir paplašināt to personu loku, kas var pieprasīt un saņemt pašvaldības sociālo palīdzību, ietverot arī grūtībās nonākušos „Liepājas metalurga” darbiniekus ar viszemākajiem ienākumiem.

Sociālajā dienestā konsultācijas par iespējamo sociālo palīdzību ik dienas tiek sniegtas vairākiem bijušajiem „Liepājas metalurga” darbiniekiem. Lielākajai daļai bez darba palikušo janvārī sāksies pirmās bezdarbnieku pabalstu izmaksas, līdz ar to viņu ģimenēs situācija nedaudz stabilizēsies. Kritiskāka situācija tiem, kuri darbu nebūs atraduši, sagaidāma pēc 9 mēnešiem, kad beigsies bezdarbnieka pabalstu izmaksas. 


Papildus informācija:
Andrejs Rjabcevs,
Liepājas domes priekšsēdētāja padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos

Atpakaļ