Uldis Sesks: Par pilsētas interesēm ir jācīnās visaugstākajā līmenī

“Liepājas partijai” ir sadarbības līgums ar Zaļo un Zemnieku Savienību, un tas mums nodrošina iespēju būt klāt pie tiem procesiem, kas šobrīd norisinās saistībā ar jaunās valdības veidošanu. Kāds varbūt gribētu teikt, ka mums kā reģionālajai pilsētai par valdību un ministriem nevajadzētu uztraukties, taču šeit runa nav par amatiem un krēsliem, bet gan par darbiem un iecerēm, ko valdība apņemas, un cik liela vieta šajos nākotnes plānos būs Liepājai.

Daudzu gadu pieredze ir apliecinājusi vienu: par pilsētas interesēm ir jācīnās visaugstākajā līmenī, jo sēžot un gaidot, ka viss tiks ielikts klēpī, nekas nenotiks. Jāsaprot, ka Liepāja nav izolēta Latvijas daļa un kā pilsēta mēs varam attīstīties tikai tad, ja ejam kopsolī ar visas Latvijas attīstības programmām.

Tāpēc arī tagad, neatkarīgi no tā, kādas personālijas ieņems kādus amatus, Liepājai svarīgākais uzdevums ir panākt, lai nākamās valdības dienaskārtībā ir jautājums par maksātnespējīgā “Liepājas Metalurga” un saistīto uzņēmumu atgriešanu saimnieciskajā apritē, kā arī tikt galā ar maksātnespējas radītajām sekām – bezdarbu un iedzīvotāju ienākumu sarukumu. Es ar diezgan lielu pārliecību gribu teikt, ka šādam punktam ir jābūt nākamās valdības darāmo darbu sarakstā, ko sauc par valdības deklarāciju, ko paraksta visi ministri.

Par valdības veidošanās procesu varu teikt, ka šobrīd tas ir pilns ar neloģiskiem un neizskaidrojamiem lēmumiem, taču tā nav nekāda unikāla parādība Latvijas politikā un saprotams, ka L.Straujumai nav viegli atrast tādus kompromisus, kas apmierinātu visus iesaistītos spēles dalībniekus – gan “Vienotību” un “Reformu partiju”, gan Nacionālo apvienību, “zaļos zemniekus”, “olšteiniešus”...

Katram ir savas ambīcijas un savi principi, taču es ceru, ka veselais saprāts tomēr būs stiprāks un portfeļu sadalē vairāk skatīsies uz kandidātu profesionālo kompetenci, nevis kaut kādiem nesaprotamiem principiem. Es domāju, ka arī līdzšinējā valdībā bija labi ministri, kas varētu turpināt darbu, piemēram, iekšlietu ministrs R.Kozlovskis, ārlietu ministrs E.Rinkēvičs, arī Satiksmes ministrs A.Matīss…

Pie pašvaldību lietām un vides jautājumiem, manuprāt, būtu jāķeras kādam, kas šīs jomas arī pārvalda un saprot reģionu vajadzības. Tā ir vienīgā ministrija, kas vistiešākajā veidā un nepastarpināti ir atbildīga par reģionālo attīstību, taču šobrīd šī ministrija ir novājināta līdz pašiem pamatiem, jo cits pēc cita darbu pamet departamentu direktori un atbildīgie speciālisti. Te vadības grožus būtu jāpārņem kādam, kurš saprot šo jomu, un labi kandidāti varētu būt gan Māris Kučinskis, gan Raimonds Vējonis.

Tāpat ir ar ekonomikas un izglītības jomām, kur ir ļoti daudz risināmu jautājumu, taču ar valdībai atvēlētajiem deviņiem mēnešiem vien, visticamāk, tam būs par maz.


Autors: Uldis Sesks, Liepājas domes priekšsēdētājs

 

Atpakaļ