Ugunskuriem liesmojot, atceras barikāžu laiku

20.janvārī, tradicionāli tiek iedegti barikāžu atceres ugunskuri. Piecos pēcpusdienā, atceroties 1991.gada barikāžu laiku, ikviens bija aicināts sajust tā laika īpašo gaisotni pie atceres ugunskuriem Liepājas muzeja nodaļas "Liepāja okupācijas režīmos", K.Ukstiņa ielas 7/9, pagalmā. Un, kā pārliecinājās portāls, sapulcējies bija ievērojams liepājnieku skaits – gan ļaudis cienījamos gados, gan jaunieši un bērni.
 

Klātesošos uzrunāja Liepājas pilsētas domes vadība, barikāžu dalībnieki, atsaucot atmiņā tā laika sajūtas un tautas vienotības garu, ticību Latvijas neatkarības idejai. Klātesošos uzrunāja arī Zemessardzes 44.kājnieku bataljona komandieris majors Vilmārs Vecvagaris.

Zemessardzes 44.kājnieku bataljons ne tikai pasākuma dalībniekus nodrošināja ar lauku virtuves karavīru biezputru un karstu tēju. Svinīgā pasākuma laikā notika arī Zemessardzes zvēresta došanas ceremonija, kuras laikā zvērestu nodeva vairāki jaunie zemessargi, tādējādi papildinot Zemessardzes rindas. Bataljona komandieris svinīgi pasniedza arī apbalvojumus vairākiem zemessargiem un profesionālā dienesta karavīriem.

Savukārt stundu agrāk barikāžu atceres pasākums notika Jauniešu mājā. Vairāki desmiti puišu un meiteņu pulcējās pie Jauniešu mājas pagalmā iedegtā ugunskura, lai uzsvērtu, cik būtiski ir atcerēties barikāžu laika notikumus.

“Barikāžu laiks ir viens no nozīmīgākajiem vēstures posmiem. Katrai nācijai ir nozīmīgi brīži, un šis noteikti ir viens no tādiem Latvijai. Mēs esam tas, ko mēs svinam. Un ja mēs atceroties šos notikumus arī svinam, tad tā ir uzvara nācijai kopumā. Un tas ir jāsvin. Un jāmeklē formātus, lai uzrunātu arī jaunākās paaudzes cilvēkus,” tā Vilis Brūveris.

Arī Amanda Razma pievienojas, ka barikāžu notikumus nedrīkst aizmirst: “Ir būtiski atcerēties barikāžu laiku. Vēsture iet pa apli. Līdz ar to nekad nevaram zināt, kad mums vēl var nākties kaut ko tādu piedzīvot. Tāpēc ir svarīgi gan atcerēties šos cilvēkus, kuri cīnījās par brīvību tālajā 1991.gadā, gan zināt, ko viņi darīja, lai mēs no viņiem varētu mācīties. Jo viņi ir tie, kas veidoja tagadni, bet mēs esam tie, kas veidos nākotni.”

Šogad aprit 24.gadskārta, kopš Latvijas Tautas frontes organizētajām barikādēm, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem. Tas bija satraukumu pilns laiks, kad kopā pulcējās visi, kuri savā sirdī loloja ideju par brīvu Latviju.

Viena no izcilākajām lappusēm Latvijas tautas jaunāko laiku vēsturē tika ierakstīta 1991.gada janvārī - barikāžu laikā, kad Latvijas tauta vienoti cēlās aizstāvēt savas valsts tikko atdzimušo brīvību.

1991.gada janvāra barikādes bija organizēts tautas pretspēks Maskavas inspirētajam bruņotajam apvērsumam. Militārās akcijas sākās Lietuvā 12.-13. janvāra naktī. Padomju armijas daļas un speciālās nozīmes vienības uzbruka Lietuvas galvenajam televīzijas tornim, nogalinot 13 cilvēkus un daudzus ievainojot.

Pārdomāt savus plānus Padomju Savienībai spieda plašā tautas manifestācija Rīgā, Daugavas krastmalā, 13.janvārī, kurā piedalījās vairāk nekā pusmiljons (apmēram 700 000) iedzīvotāju, protestējot pret vardarbību Viļņā un izsakot vienprātīgu atbalstu Latvijas neatkarībai un likumīgi ievēlētajai Augstākajai Padomei un valdībai.

13.janvārī dienas laikā Rīgā ap svarīgākajām valsts un sabiedriskajām ēkām tika izveidotas barikādes, pieejas ēkām apjoztas ar smago tehniku vairākos lokos. Arī Liepājā.

<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/QuqvUCvf3Bk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Atpakaļ