Sporta un kultūras dzīvē gaidāmi arī pārsteigumi


Lai gan 2014.gads nesen sācies, jau var ieskicēt, kas pilsētā notiks sporta un kultūras sfērā. Pārsteigumu gan būs maz, gaidāmas aktivitātes, kas Liepājā ir vairāk vai mazāk ierastas un jau iecienītas liepājnieku un pilsētas viesu vidū, popularizējot pilsētu gan lokāli, gan arī reģionālā līmenī.

"Būs gana sportisks gads"
Liepājas Olimpiskā centra (LOC) sporta projektu vadītājs Mārtiņš Kozlovskis pastāsta, ka gada sākums liecinot – šis būs gana sportisks gads. Par to liecinot arī apstāklis, ka Olimpiskā centra paspārnē no šā gada pāriet SK "Liepājas metalurgs" stadioni.

Kā stāsta M.Kozlovskis, šogad tiek plānoti vairāki lieli pasākumi, piemēram, ir saņemts piedāvājums organizēt Eiropas basketbola čempionātu senioriem, kas norisināsies no 21. līdz 28.jūnijam. Tāpat notiks Latvijas čempionāts telpu futbolā jauniešiem, Latvijas junioru čempionāts grieķu-romiešu cīņā, CrossFit sacensības "Spēka diena", Čambara cīņas mākslas turnīrs "Liepāja Open", Latvijas čempionāts galda tenisā u.c. nozīmīgas sacensības.

M.Kozlovskis gan norāda, ka sporta pasākumu plāns ir zināms tikai aptuveni, jo ārkārtīgi daudz vēl "uzpeldēs" tikai, laikam ritot. Vēl, protams, notiks vietējā mēroga sporta pasākumi – tie ir pilsētas čempionāti basketbolā un futbolā, Latvijas Basketbola līgas spēles sievietēm un vīriešiem, Latvijas jaunatnes basketbola līgas spēles, Latvijas florbola virslīgas un 1.līgas spēles sievietēm un vīriešiem utt.

Liepājas pašvaldības šī gada budžetā finansiāli ir atbalstīti vairāki lielāki un ne tik lieli sporta pasākumi – Eiropas rallija čempionāts, Pasaules kausa posms vindsērfingā, Liepājas pusmaratons, pastāsta Liepājas Sporta pārvaldes vadītājs Artis Lagzdiņš. Iepriekš uzskaitītās aktivitātes Liepājā ir vairāk vai mazāk ierastas, bet šogad jūnijā ir iespējama arī vērienīgu riteņbraukšanas maču sarīkošana. A.Lagzdiņš skaidro, ka "Alpha Baltic", kas ir Starptautiskās riteņbraukšanas federācijas UCI kategorijas sacensību organizatore, Liepājas pašvaldībai ir piedāvājusi rīkot vērienīgu un finansiāli visai ietilpīgu pasākumu. Runa ir par topošās Latvijas profesionālās riteņbraukšanas tūres vienu no četriem posmiem.

Ja šādas sacensības Liepājā notiktu, tad tās būtu augsta līmeņa – dalībnieku vidū būtu arī "Tour de France" startējošo vienību otrās komandas. A.Lagzdiņš gan uzsver, ka nevar apsolīt, ka šīs sacensības tiešām notiks, jo to rīkotāji no pašvaldības lūdz diezgan prāvu summu – 50 000 eiro. Ja lēmums par atbalstu no pašvaldības būs pozitīvs, tad velobrauciens Liepājā notiks šā gada jūnija sākumā.

Kas notiks, ja Liepājā sniegs arī kādu laiku noturēsies? Viens no jau izskanējušajiem jaunumiem ir tāds, ka pašvaldība glābšanas dienesta vajadzībām ir piešķīrusi līdzekļus kvadricikla iegādei. Ziemas laikā kvadru var aprīkot ar speciālām ķēdēm un slēpošanas trases izveidošanai nepieciešamo inventāru. Trasi ir domāts veidot Jūrmalas parka izgaismotajā daļā, kas vismazāk šķērso braucamo daļu. Proti, no pieminekļa bojā gājušajiem zvejniekiem un jūrniekiem apkārtnes gar gājēju celiņu līdz "Kursai" un atpakaļ, bet brīvdienās trase varētu būt arī liedagā.

Turklāt pašvaldība ar Liepājas vieglatlētikas klubu un Liepājas lidostu ir vienojusies par to, ka varētu notikt slēpojumi un pat nelielas sacensības lidostas teritorijā. "Skatāmies arī Beberliņu virzienā, ir bijušas sarunas par to, ka tur 15. februārī varētu notikt Latvijas čempionāta vai kausa posms ziemas peldēšanā. Ja būs piemēroti laika apstākļi, tad tur varētu izveidot arī slēpošanas trasi, radīt iespēju izmantot veikborda trasi un aktivitātes veidot kā ziemas festivālu visai dienai," ziemas aktivitāšu plānus ieskicē pašvaldības sporta dzīves vadītājs.

Kultūrā attīstīs iedibinātās tradīcijas
Liepājas Kultūras pārvaldē aktīvi tiek strādāts pie 2014.gada aktivitāšu plānošanas. "Pasākumu kvalitātei un sniegumam ir jāiet līdzi attīstībai, tāpēc ceram, ka 2014.gadā sadarbībā ar citiem pasākumu rīkotājiem izdosies liepājniekiem un pilsētas viesiem piedāvāt daudzveidīgu un jauniem pārsteigumiem bagātu kultūras programmu," "Kurzemes Vārdam" norādījis Liepājas Kultūras pārvaldes vadītāja pienākumu izpildītājs Juris Jirgens. Viņš cer saglabāt Liepājā iedibinātās tradīcijas, tomēr vēlas meklēt iespējas tās attīstīt un pilnveidot.

Lūkojot pasākumu plāna uzmetumu, jāsecina, ka janvāris Liepājā ir kluss. Tā pa īstam kultūras dzīvei modīsies tikai martā, kad tiek solīti pierastie pasākumi – šlāgerkoncerts, svinīga "Gada liepājnieku" sveikšana un koncerts jauniešu auditorijai. Aprīlī būs Džeza dienas un pianisma zvaigžņu viesošanās. Maijā atkal interesanti un neparasti būs „Akti naktī” un Muzeju nakts piedāvājumi. Tāpat, protams, „Līvas ciema” tirgus un etno mūzika un tikai Liepājai vien raksturīgie ģimeņu svētki „Lielmutis Fricis un Lielmute Marta” skolēnu mācību gada noslēgumā.

Vasarā Liepāju pieskandinās neskaitāmi festivāli un nākamgad tiek solīts vēl viens jauns – “Liepājas Mākslu festivāls” – tēlniecība, vizuālā māksla, teātris, mūzika visas vasaras garumā Liepājas parkos, skvēros un pagalmos. Augustā atkal gaidāms ielu teātris, kā arī kamermūzikas festivāls “VIA Baltica”. Septembrī savukārt pilsētā skanēs ērģeļmūzika, pagaidām nekāda piedāvājuma nav oktobrim, bet novembrī notiks jau trešais Bērnu baleta festivāls un tad jau atkal klāt decembris ar egli, salūtu un citiem ziemas priekiem.

"Uz doto brīdi gada pirmās puses kultūras programma ir nokomplektēta par 90 procentiem," portālam pastāsta Liepājas Olimpiskā centra Kultūras projektu vadītājs Aigars Kārkliņš. "Palikušas, kā saka, tikai "astītes". Esošās rezervācijas un tirdzniecībā jau esošie pasākumi liecina par to, ka 2014.gads kultūras pasākumu ziņā solās būt ļoti bagātīgs un daudzkrāsains."     Liepājniekus un apkaimes iedzīvotājus sagaida gan patīkami atkalredzēšanās mirkļi, gan LOC kultūras infrastruktūrā vēl nebijušu mākslinieku viesošanās.

A.Kārliņš izceļ māksliniekus, kas uz Rožu zāles skatuves dēļiem kāps pirmo reizi – grupas „Otra puse” un „Tranzīts”, Krievu Klasiskais balets ar viesizrādi „Gulbju ezers”, Andris Bulis ar izrādi „Face Book. Post Sciptum”, Raimonda Vazdika ar izrādi „Gumijas princis”, Aigara Dinsberga „Muzikālais teātris 7” ar brīvdabas izrāžu jubilejas dziesmu kokteili un Liepājas Džeza dienu ietvaros Liepājas publiku priecēs spīdošā Polijas komponiste, aranžētāja un dziedātāja Anna Marija Jopek. Arī rudens sezonai sarūpēti īpaši pārsteigumi, sola A.Kārkliņš.

Cītīgs darbs tiek ieguldīts arī krievvalodīgās kultūras publikas programmas veidošanā. "Šajā gadā turpināsim piedāvāt kultūras projektus ar Krievijā populāru mākslinieku piedalīšanos," pastāsta LOC kultūras projektu vadītājs. Šobrīd tirdzniecībā jau pieejami pasākumi ar tādu populāru mākslinieku piedalīšanos, kā Jeļena Jakovļeva, Nonna Grišajeva, Dmitrijs Isajevs, Anatolijs Lobockis, Marija Berseņeva, Anatolijs Žuravļovs, Aļona Levkoviča un citi. 

"Jāpiemin, ka gads sācies pavisam nesen, tāpēc pilnīgi noteikti gaidāmi vēl daudzi patīkami pārsteigumi," piebilst A.Kākliņš.

Ne visu var ieplānot gada sākumā
Liepājas domes sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Enģele, vaicāta par šogad pilsētā plānotajiem pasākumiem, atzīst, ka grūti esot nosaukt ko jaunu vai neparastu, jo ir pasākumi, kas top gada laikā, vadoties pēc tā brīža situācijas, un ko pašvaldība nevar ieplānot gada sākumā. "Maijā jau tradicionāli norisināsies veselības mēnesis, bet, iespējams, tā ietvaros būs arī kādas jaunas aktivitātes, bet to pagaidām Vides un veselības daļa vēl precīzi nevar pateikt. Liepājā maijā notiks Nacionālā Veselīgo pašvaldību tīkla Vasaras skola. Vides jomā plānoti jau ierastie pasākumi," šā gada zināmās aktivitātes ieskicē E.Enģele. "Jāakcentē tas, ka mums Liepājā ir ļoti aktīvi uzņēmēji, sadarbībā ar viņiem tiek plānoti dažādi pasākumi pilsētas popularizēšanai. Tā, piemēram, februārī tiek plānots organizēt romantisko nedēļas nogali."

Bet bez dažādiem jaunumiem tiks organizēti jau tradicionālie pasākumi – Goda un gada liepājnieks, Veselības mēnesis, Lielā talka, iespējams, būs arī orientēšanās pasākums "Liepājas pēdas". Tie ir pasākumi, kas jau ir iecienīti liepājnieku un pilsētas viesu vidū, popularizējot pilsētu gan lokāli, gan arī reģionālajā līmenī.

 

Autors: liepajniekiem.lv

Foto: Egons Zīverts

Atpakaļ