Spēsim piedāvāt tiešām mūsdienīgas profesionālās izglītības iespējas

Kas notiek ar Liepājas Valsts tehnikumu? Uz šādu jautājumu atbildu visai bieži. Īsākā atbilde ir, ka tur šobrīd notiek lielas lietas, garākā – ka šobrīd profesionālās izglītības kompetences centrā "Liepājas Valsts tehnikums“ notiek pēdējie darbi, lai tas sāktu strādāt ar pilnu sparu.

Būvdarbiem Liepājas Valsts tehnikumā jau bija jānoslēdzas, taču tas nenotika vairāku iemeslu dēļ. Liepājas Valsts tehnikuma rekonstrukcija ir viens no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektiem, kas tiek īstenots Latvijā. Būvdarbus veic uzņēmums „RBSSKALS”. Veicot ēkas rekonstrukciju, atklājās situācija, kuru tehniskās projektēšanas laikā nebija iespējams paredzēt, proti, ka vienai no ēkām nav pamatu. Līdz ar to nācās veikt pamatu nostiprināšanu. Jaunajās telpās reāls mācību process varētu sākties 2016.gadā no 1. septembra. Vēl jāaprīko telpas un jāveic citi darbi. Jau šobrīd redzētais spēj pārsteigt pat pieaugušu cilvēku un ceru, ka tas būs motivējoši arī jauniešiem.

Šobrīd notiek tā dēvētā ziemas uzņemšana un mācību gada vidū interesentu netrūkst. Tie  jaunieši un arī pieaugušie, kas atnāk, lai iesāktu mācības, skaidri zina, ko viņi vēlas, un var redzēt, ka tie savu izvēli izdara mērķtiecīgi. Pašlaik visvairāk cilvēku vēlas apgūt grāmatveža specialitāti. Ziemas uzņemšanā var izvēlēties arī pavāra un datorsistēmu tehniķa profesiju. Piemēram, iespēja apgūt datorsistēmu tehniķa profesiju 1,5 gadu laikā pēc vidusskolas absolvēšanas ir tehnikuma jaunākais piedāvājums. Līdz šim šo profesiju varēja apgūt pēc pamatskolas un mācības ilga četrus gadus. Šāda veida piedāvājums mums ir pirmajiem Latvijā. Programma izveidota saskaņā ar darba devēju prasībām. Arī Liepājas darba devēji bija iesaistījušies projekta norisē, līdz ar to izstrādāta mūsdienīga un interesanta programma. Kopējās projekta izmaksas, ieskaitot jauna, mūsdienīga aprīkojama iegādi, Liepājas Valsts tehnikumā pārsniedz 18 miljonus eiro. Līdzās rekonstrukcijai un grūtībām, ar kurām nācies saskarties, Liepājas Valsts tehnikums nākotnē plāno sagatavot arī SPA un citus speciālistus, kas nepieciešami pilsētai un reģionam, jo Liepājas daļai pērn piešķirts kūrorta statuss. Plānota sadarbība arī ar Rīgas Stradiņa universitātes Liepājas filiāli, lai īstenotu vidējā medicīnas personāla izglītību. No nākamā mācību gada sadarbībā ar Jūrniecības koledžu tiks sagatavoti kuģu pavāri.

Arodizglītības nozarē tehnikums spēs piedāvāt tiešām jaunas un mūsdienīgas iespējas. Vai nav motivējoši uzzināt, ka šobrīd Somijas pilsētā Turku uzņēmumā "Turku mašīntehnoloģiju centrs" praksi aizvada 25 Liepājas Valsts tehnikuma audzēkņi. Uzņēmums Somijā ir moderns un nozīmīgs mācību un praktisko iemaņu attīstības centrs uzņēmumiem un skolu audzēkņiem, studentiem un zinātniekiem. Centrs specializējas augsto tehnoloģiju lāzeru tehnoloģijās, robotu izgatavošanā, mehanizācijā un automatizēto tehnoloģiju ražošanā.

Atpakaļ