Sociālo un darba lietu komisija atbalsta stingrāku smēķēšanas un tabakas tirdzniecības ierobežošanu

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 20.maijā, atbalstīja vairākus priekšlikumus izmaiņām likumā, kas reglamentē tabakas izstrādājumu tirdzniecību, reklāmu un lietošanu, visās jomās paredzot ieviest stingrākus ierobežojumus.

„Šodien esam izskatījuši lielāko daļu no otrajam lasījumam iesniegtajiem priekšlikumiem, paplašinot to vietu skaitu, kur aizliegta tabakas tirdzniecība, konceptuāli vienojoties par pilnīgu tabakas reklāmas aizliegumu, kā arī attiecinot smēķēšanas aizliegumu uz daudzdzīvokļu māju balkoniem un lodžijām, ja pret to iebilst citi mājas iemītnieki. Jau iepriekš komisija lēma par ļoti būtisku soli tabakas pieejamības mazināšanai – pirkt cigaretes varēs no 21 gada vecuma. Esam apņēmības pilni turpināt darbu, lai jaunos smēķēšanas ierobežojumus apstiprinātu vēl šī Saeimas sasaukuma laikā un tie varētu stāties spēkā jau nākamgad,” norāda Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Komisijas deputāti šodien atbalstīja arī priekšlikumu aizliegt smēķēt publiskās vietās citas personas klātbūtnē, ja tā pret to iebilst, kā arī smēķēt jebkurā vietā, kur atrodas bērni.

Tabakas izstrādājumu tirdzniecība līdztekus jau iepriekšējiem ierobežojumiem būs aizliegta arī valsts un pašvaldību iestāžu telpās un teritorijās, kā arī internetā. Tirdzniecības aizliegums saskaņā ar atbalstīto likumprojekta redakciju attiektos arī uz armijas un policijas telpām, taču, ņemot vērā aizsardzības un iekšlietu nozaru ministriju iebildumus, šī norma detalizēti vēl tiks vērtēta trešajā lasījumā, norāda A.Barča.

Attiecībā uz tabakas izstrādājumu pieejamību komisija palika pie jau iepriekš nolemtā – cigaretes drīkstēs pirkt no 21 gada vecuma. Savukārt personām no 21 līdz 25 gadiem, iegādājoties tabakas izstrādājumus, būs pienākums bez uzaicinājuma uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Līdzīga kārtība noteikta, personām līdz 25 gadu vecumam iegādājoties alkoholiskos dzērienus.

Deputāti rosina Latvijā noteikt pilnīgu tabakas reklāmas aizliegumu, izslēdzot reklāmas iespējas arī specializētajos izdevumos tabakas industrijas komersantiem. Šāds solis gan jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju un tas prasītu vairākus mēnešus, tādēļ šo priekšlikumu varētu virzīt kā atsevišķu likumprojektu, nekavējot pārējo normu pieņemšanu, norāda A.Barča.

Komisijā atbalstīta arī jauna smēķēšanas un tabakas izstrādājumu definīcija, ietverot tajā arī ūdens pīpes un elektroniskās cigaretes. Tādējādi tabakas izstrādājumu pārdošanas, lietošanas un reklāmas ierobežojumi attieksies uz elektroniskajām cigaretēm, uzsver komisijas vadītāja.

Sociālo un darba lietu komisijas deputāti darbu pie likumprojekta „Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu” otrā lasījuma redakcijas turpinās nākamnedēļ.
 


Saeimas Preses dienests

Atpakaļ