Sociālo lietu komisija: turpmāk indeksēs noteiktu daļu pensijas, ņemot vērā gan inflāciju, gan apdrošināšanas iemaksu algas reālo pieaugumu

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti otrdien, 25.martā, konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā „Par valsts pensijām”, kas paredz turpmāk indeksāciju piemērot pensijai vai tās daļai, ņemot vērā gan patēriņa cenu indeksu, gan arī daļu no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem.

 Grozījumi paredz, ka turpmāk indeksēs tās pensijas vai to daļas, kas nepārsniedz 50 procentus no iepriekšējā kalendārā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25 procentus no apdrošināšanas iemaksu algas indeksa. Šāda pieeja nodrošinās to, ka personām ar nelielām pensijām ieguvums no indeksācijas būs nozīmīgāks, nekā pensionāriem ar salīdzinoši lielām pensijām, uzsver likumprojekta autori Labklājības ministrijā.

 Saskaņā ar piedāvātajām izmaiņām šīgada 1.oktobra indeksācija attieksies uz tām pensijām vai to daļām, kas nepārsniedz 285 eiro, savukārt politiski represētajām personām valsts pensijas tiks pārskatītas neatkarīgi no to apmēra. Šīgada indeksācija skars arī personas, kas saņem invaliditātes pensiju, apgādnieka zaudējuma pensiju, izdienas pensiju. 

Likumprojekts arī paredz, ka pensijas nepārskatīs, ja kopējais faktisko patēriņa cenu un iemaksu algas indekss būs mazāks par viens. Tāpat paredzēts, ka iemaksu algas indeksa noteikšanai piemēros 15 procentus, ja apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procenti būs lielāki par 15 procentiem. Savukārt, ja pensijas pārskatīšanai kārtējā gadā aprēķinātā pensija būs mazāka par iepriekšējā gadā pārskatīšanai noteikto pensijas apmēru, pensiju indeksēs līdz iepriekšējā gada noteiktajam pensijas apmēram.

Kārtību, kādā tiks noteikts valsts pensiju indeksācijā piemērojamā faktiskā patēriņa cenu indekss un iemaksu algas indekss, noteikts Ministru kabinets.

Jaunais pensiju indeksācijas risinājums panākts Senioru lietu padomē, un tas piedāvāts, ņemot vērā gan valsts budžeta iespējas, gan arī nepieciešamību prioritāri garantēt tiesības uz sociālo nodrošinājumu personām ar maziem ienākumiem, norāda likumprojekta autori.

Iepriekš pensijas indeksēja 2013.gada 1.septembrī, pensijām, kas nepārsniedza 200 latus, piemērojot indeksu 1,04.

Sociālo un darba lietu komisija grozījumus likumā „Par valsts pensijām” izskatīšanai Saeimā nolēma virzīt kā steidzamus, kā arī lūgt Saeimu tos izskatīt pirmajā lasījumā 27.martā, bet galīgajā lasījumā 3.aprīlī. Plānots, ka jaunā pensiju indeksācijas kārtība stāsies spēkā nākamajā dienā pēc likuma izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests

saeima.lv

Atpakaļ