Sociālo lietu komisija noslēdz darbu pie jaunās pensiju indeksācijas kārtības

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti trešdien, 2.aprīlī, noslēdza darbu pie grozījumu likumā „Par valsts pensijām” otrā lasījuma redakcijas. Tie paredz no šī gada oktobra ieviest jaunu kārtību pensiju indeksācijai. Saskaņā ar likuma grozījumiem turpmāk indeksāciju piemēros noteiktai pensijas daļai, ņemot vērā gan patēriņa cenu indeksu, gan arī daļu no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem.

„Vērtējot likumprojekta otrajam lasījumam iesniegtos priekšlikumus, esam saņēmuši arī aizrādījumu no Fiskālās disciplīnas padomes, ka valdība, izstrādājot šo likumu, pārsniegusi „fiskālās telpas” iespējas, bet nav norādījusi, kā kompensēt nākamajos divos gados pieaugošos izdevumus. Arī Finanšu ministrijas pārstāvji komisijas sēdē norādīja, ka tas traktējams kā Fiskālās disciplīnas likuma pārkāpums, tādēļ komisijā nolēmām vērsties pie valdības vadītājas ar lūgumu rast kompensācijas mehānismu un skaidrot, uz kā rēķina plānoti līdzekļi pensiju pieaugumam,” atzīst par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.  

Vienlaikus komisijas vadītāja uzsver – Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai ir nepieciešams pietiekams laiks, lai pielāgotu programmatūru jaunajai indeksācijas kārtībai, un arī pensionāriem jābūt pilnīgai skaidrībai par to, ka indeksācija rudenī būs un kādi būs noteikumi. Tādēļ kavēšanos ar likuma pieņemšanu nedrīkst pieļaut, norāda A.Barča.

Grozījumi paredz, ka turpmāk indeksēs tās pensijas vai to daļas, kas nepārsniedz 50 procentus no iepriekšējā kalendārā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25 procentus no apdrošināšanas iemaksu algas indeksa. Šāda pieeja nodrošinās to, ka personām ar nelielām pensijām ieguvums no indeksācijas būs nozīmīgāks, nekā pensionāriem ar salīdzinoši lielām pensijām, uzsver likumprojekta autori Labklājības ministrijā.

 Saskaņā ar piedāvātajām izmaiņām šī gada 1.oktobra indeksācijai tiks pakļauta tā pensijas daļa, kas nepārsniedz 285 eiro. Savukārt saskaņā ar komisijā otrajā lasījumā atbalstīto priekšlikumu politiski represētajām personām, cilvēkiem ar pirmās grupas invaliditāti un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem valsts pensijas tiks pārskatītas pilnā apmērā.

Komisija šodien nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā priekšlikumu, kas paredz iespēju pensijas stāžā ieskaitīt padomju armijā nodienēto laiku Latvijas pilsoņiem - virsdienesta karavīriem un dienesta virsniekiem, kuri atteikušies no citas valsts pensijas.

„Šī norma attiecas tikai uz dažiem desmitiem cilvēku, bet ir ļoti svarīgs žests un morāls parāds pret mūsu pilsoņiem, kuri pirms divdesmit gadiem izšķīrās pamest PSRS armiju, atteicās no kaimiņvalsts militārpersonu pensijas un turpināja darbu Latvijas bruņotajos spēkos,” skaidro komisijas priekšsēdētāja, piebilstot, ka šim priekšlikumam nav lielas finansiālas ietekmes, taču tā ļaus palielināt pensijas cilvēkiem, kuri godprātīgi kalpojuši mūsu valsts drošībai.

Pensijas oktobrī tiks pārskatītas ne tikai vecuma pensijas saņēmējiem, bet arī personām, kuras saņem invaliditātes pensiju, apgādnieka zaudējuma pensiju vai izdienas pensiju.

Likumprojekts arī paredz, ka pensijas nepārskatīs, ja kopējais faktisko patēriņa cenu un iemaksu algas indekss būs mazāks par viens. Tāpat paredzēts, ka iemaksu algas indeksa noteikšanai piemēros 15 procentus, ja apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procenti būs lielāki par 15 procentiem. Savukārt, ja pensijas pārskatīšanai kārtējā gadā aprēķinātā pensija būs mazāka par iepriekšējā gadā pārskatīšanai noteikto pensijas apmēru, pensiju indeksēs līdz iepriekšējā gada noteiktajam pensijas apmēram.

Kārtību, kādā tiks noteikts valsts pensiju indeksācijā piemērojamā faktiskā patēriņacenu indekss un iemaksu algas indekss, noteikts Ministru kabinets.

Jaunais pensiju indeksācijas risinājums panākts Senioru lietu padomē, un tas piedāvāts, ņemot vērā gan valsts budžeta iespējas, gan arī nepieciešamību prioritāri garantēt tiesības uz sociālo nodrošinājumu personām ar maziem ienākumiem, norāda likumprojekta autori.

Iepriekš pensijas indeksēja 2013.gada 1.septembrī, pensijām, kas nepārsniedza 200 latus, piemērojot indeksu 1,04.

Tāpat atbildīgās komisijas deputāti šodien otrajā lasījumā kā steidzamus atbalstīja grozījumus likumā „Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām”, kas paredz plānoto pensiju indeksāciju attiecināt arī uz atlīdzību par darbspēju zaudējumu un atlīdzību par apgādnieka zaudējumu.

Abi likumprojekti atzīti par steidzamiem un iekļauti Saeimas 3.aprīļa sēdes darba kārtībā. Jaunā pensiju indeksācijas kārtība stāsies spēkā nākamajā dienā pēc likuma izsludināšanas.




Saeimas Preses dienests

Atpakaļ