Sociālo lietu komisija noslēdz darbu pie izmaiņām bērnu pabalstu sistēmā

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 30.oktobrī, noslēdza darbu pie likumprojektiem, kas paredz būtiskas izmaiņas bērnu pabalstu apmērā un izmaksas nosacījumos. Komisija virzīs grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā un likumā „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” izskatīšanai steidzamības kārtā Saeimas rītdienas, 31.oktobra sēdē.

 „Neskatoties uz ļoti saspringto laika grafiku deputātiem tomēr izdevās vienoties un panākt kompromisu, kas ir pieņemams gan visiem politiskajiem spēkiem, gan atbildīgajām ministrijām. Ja izmaiņas šajos likumos netiktu veiktas, nākamā gada valsts budžetā plānotajam pabalstu pieaugumam naudu nevarētu paredzēt un ilgi gaidītā reforma būtu jāatliek uz nenoteiktu laiku,” norāda Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Likuma izmaiņas paredz no nākamā gada 1.janvāra bērna kopšanas pabalsta apmēru paaugstināt līdz 171 eiro jeb no 100 līdz 120 latiem. Tas turpmāk būs universāls pabalsts, ko līdz bērna pusotra gada vecumam varēs saņemt visu mazuļu vecāki neatkarīgi no nodarbinātības statusa. Atšķirībā no patlaban spēkā esošās kārtības to varēs saņems arī vecāks, kurš vienlaicīgi saņem vecāku pabalstu.

Savukārt, ievērojot tiesiskās paļāvības principu, izmaiņas vecāku pabalsta piešķiršanā stāsies spēkā no 2014.gada 1.oktobra. Saskaņā ar tām būs iespēja izvēlēties vecāku pabalsta saņemšanas periodu – līdz bērna 12 vai 18 mēnešu vecumam. Pabalsta saņemšanu pagarinot līdz bērna pusotra gada vecumam, tā apmērs mēnesī būs 43,75 procentu apmērā no vecāka bruto algas. Savukārt, izvēloties pabalstu saņemt līdz bērna gada vecumam, kā tas noteikts patlaban, ikmēneša pabalsts būs 60 procenti no bruto algas.

Patlaban vecāku pabalsts tiek aprēķināts 70 procentu apmērā no sociālās apdrošināšanas iemaksu algas, taču šo samazinājumu kompensēs iespēja līdztekus vecāku pabalstam saņemt universālo bērna kopšanas pabalstu 171 eiro apmērā, norāda likumdošanas iniciatīvas autori. 

Likuma grozījumi paredz arī iespēju bērna vecākam vienlaicīgi strādāt un saņemt vecāku pabalstu 30 procentu apmērā no piešķirtā vecāku pabalsta.

Arī minimālais vecāku pabalsta apmērs paredzēts bērna kopšanas pabalsta līmenī - 171 eiro.

 

Saeimas Preses dienests 

Atpakaļ