Sociālo lietu komisija: 1.septembrī indeksēs pensijas līdz 200 latiem

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti ceturtdien, 4.jūlijā, izskatīšanai galīgajā lasījumā kā steidzamus vienbalsīgi atbalstīja grozījumus likumā „Par valsts pensijām” un astoņos pavadošajos likumprojektos, kas paredz šī gada 1.septembrī indeksēt pensijas, kas nepārsniedz 200 latus.

 Grozījumi paredz 2013.gada 1.septembrī pārskatīt valsts pensijas, kuru apmērs nepārsniedz 200 latus, piemērojot indeksu 1,04. Indeksācija attieksies arī uz invaliditātes pensiju, izdienas pensiju un apgādnieka zaudējuma pensiju saņēmējiem. Septembra indeksācija nesīs ienākumu pieaugumu gandrīz 85 procentiem no visiem pensiju saņēmējiem.

Vecuma pensiju apmērs septembra indeksācijas rezultātā pieaugs par vidēji 5,58 latiem, bet invaliditātes pensijas - par 3,79 latiem. Indeksācija šī gada budžetā papildus prasīs 10,2 miljonus latu, bet 2014.gadā – 30,1 miljonu latu.

Šodienas komisijas sēdē deputāti, ņemot vērā Latvijas Politiski represēto apvienības ierosinājumu, vienojās izskatīšanai galīgajā lasījumā Saeimā sagatavot priekšlikumu, kas paredz politiski represēto personu pensijas indeksēt neatkarīgi no piešķirtās pensijas apmēra.

Risinājums pensiju indeksācijai izstrādāts Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas uzdevumā Senioru lietu padomē, ko vada labklājības ministre un kurā strādā pensionāru intereses pārstāvošo nevalstisko organizāciju pārstāvji. Kā atgādina Aija Barča, Saeimā šī gada 10.aprīlī iesniegti 106 004 iedzīvotāju paraksti, prasot pensiju indeksācijas atsākšanu jau no šī gada oktobra. Ņemot vērā iedzīvotāju nostāju, Sociālo un darba lietu komisija lūdza ministriju sadarbībā ar Latvijas Pensionāru federāciju vēlākais līdz 1.augustam nākt klajā ar saskaņotu risinājumu pensiju indeksācijas atsākšanai.

Tāpat šodien Sociālo un darba lietu komisija, ņemot vērā Satversmes tiesas 2013.gada 31.janvāra spriedumu, atbalstīja virkni valdības iesniegto priekšlikumu, lai pilnveidotu invaliditātes pensijas pārrēķināšanas kārtību personām, kuras pēc invaliditātes pensijas piešķiršanas veikušas sociālās apdrošināšanas iemaksas invaliditātes apdrošināšanai.

Saskaņā ar komisijā atbalstītajiem priekšlikumiem no 2013.gada 1.oktobra invaliditātes pensiju piešķirs no jauna, ja persona 36 mēnešus būs strādājusi un maksājusi sociālo nodokli un aprēķinātā pensija būs lielāka par iepriekš saņemto invaliditātes pensiju.

Tāpat paredzēts, ka invaliditātes pensiju piešķirs no jauna, ja personai no šī gada 1.oktobra mainīsies invaliditātes grupa uz pirmo vai otro un pēdējo piecu gadu laikā līdz invaliditātes grupas maiņas brīdim trīs gadus būs veiktas sociālās iemaksas. Savukārt, ja invaliditātes grupa mainīsies no vieglākas uz smagāku vai tiks atjaunota iepriekš noteiktā smagākā invaliditātes grupa, tad no jauna piešķirtās pensijas apmērs nedrīkstēs būt mazāks par iepriekš saņemto. Piešķirot invaliditātes pensiju no jauna, pie tās paredzēts piešķirt arī piemaksu par apdrošināšanas stāžu līdz 1995.gada 31.decembrim.

Ar izmaiņām pensiju likumā paredzēts arī mainīt līdzšinējo invaliditātes pensiju pārrēķināšanas kārtību un turpmāk pirmās un otrās grupas invaliditātes pensijas personām, kuras pēc invaliditātes pensijas piešķiršanas vai pārrēķināšanas turpinājušas strādāt, pārrēķinās neatkarīgi no pensijas piešķiršanas laika.

Galīgajā lasījumā kā steidzamus grozījumus likumā „Par valsts pensijām”, likumā „Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām”, Diplomātu izdienas pensiju likumā, likumā „Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm”, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu izdienas pensiju likumā, Militārpersonu izdienas pensiju likumā, Prokuroru izdienas pensiju likumā, Tiesnešu izdienas pensiju likumā un Valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru, koncertorganizāciju, teātru un cirka mākslinieku izdienas pensiju un baleta mākslinieku pabalsta par radošo darbu likumā Saeima skatīs 9.jūlijā.

 

Saeimas Preses dienests, saeima.lv

Foto: Reinis Inkēns

Atpakaļ