Slimnīcā drīz griezīs lentīti

Jau pavisam drīz – septembra sākumā – Liepājas Reģionālajā slimnīcā atkal būs svētki. Tur notiks rekonstrukcijas 2. kārtas pirmā posma nodošana ekspluatācijā. Tas nozīmē, ka atkal līdz nepazīšanai būs pārvērtusies daļa mūsu slimnīcas. Kamēr vēl rit pēdējie darbi, mums bija iespēja ieskatīties ārstniecības iestādes pārvērtībās.

Kopā ar slimnīcas vadītāju Edvīnu Striku un būvuzraugu Mārtiņu Poguli izstaigājām otrā stāva to daļu, kuru būvnieki steidz pabeigt, lai jau septembra sākumā tur varētu sākt slimnieku ārstēšanu. Uz jaunajām, rekonstruētajām telpām pārcelsies Reanimācijas nodaļa, Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļa, Radioloģijas nodaļa un Invazīvās kardioloģijas nodaļa. Līdz ar šī posma būvniecības darbu beigšanu būs pilnībā pabeigtas arī darbinieku ģērbtuves, kas atradīsies lielās ēkas pagrabstāvā, taču, kā stāsta E. Striks, tās gan sāks apdzīvot tikai nākamā gada otrajā pusē, kad slimnīcas rekonstrukcija būs pabeigta un pilnībā rekonstruēts viens slimnīcas spārns no pagrabstāva līdz pat augšējam stāvam. Tajā atradīsies tipveida nodaļas, kurās katrā būs no 28 līdz 30 gultām.

Kamēr līdz tam vēl jāpagaida, tikmēr jaunajās telpās celtnieki beidz krāsot sienas – visjautrākais krāsojums dažādos toņos būs Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā, lai tā mazāk atgādinātu ārstniecības iestādi, un jau sāk jauno iekārtu montāžu. M. Pogulis teic, ka viss notiek bez aizķeršanās un pat mazliet apsteidzot laiku – kamēr daļa strādnieku darbojās drīzumā nododamajās telpās, daļa turpina strādāt jau pie nākamās kārtas, un paralēli turpinās darbi visā slimnīcas augstceltnē.

Būvuzraugs un slimnīcas vadītājs abi vienlaikus atzīst to, ko teikuši jau vairākkārt kopš laika, kad sāka pirmos slimnīcas rekonstrukcijas darbus: vislielākais pārbaudījums gan celtniekiem, gan slimnīcā strādājošajiem, gan pacientiem un slimnīcas apmeklētājiem ir tas, ka vienlaikus ar būvniecību nav apstājusies ārstēšana, jo tas gluži vienkārši nav iespējams. Jā, ir bijuši arī asāki vārdi, īpaši, kad notika starpsienu graušana – demontāžas darbi veco nodaļu telpās, tāpat kad ierīkoja jaunos liftus: strādā, cik uzmanīgi gribi, bez trokšņa un putekļiem neiztikt! "Tas bija un joprojām ir liels pārbaudījums, bet mēs tiekam tam pāri," atzina E. Striks. Un piebilda, ka reizēm, kad viss ir līdz kaklam, palīdz tas, ja paskatās uz slimnīcas jauno piebūvi, kur tagad ir tīri, skaisti, estētiski un ērti. "Mums šajā objektā ir viegli strādāt," vēl piebilst M. Pogulis.

Rekonstrukcijas 2. kārtas kopējās izmaksas ir 9,2 miljoni latu, no kuriem 85 procenti ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības fonda (ERAF) finansējums, taču gandrīz vienu miljonu latu tās gaitā iegulda arī slimnīca no saviem līdzekļiem. "Par mūsu naudu ir nopirktas iekārtas un aparatūra," skaidro E. Striks. "Slimnieki un apmeklētāji noteikti vislabāk pamanīs jaunās mēbeles un citu aprīkojumu. Taču viņiem ir svarīgi zināt arī to, ka esam iegādājušies jaunu un modernu izmeklēšanas aparatūru: modernāko rentgena aparatūru Kurzemē, jaunu sonogrāfu, ehokardiogrāfu un citu. Bet vislielākais mūsu lepnums būs datortomogrāfs, ar kuru veiks uzņēmumus 128 projekcijās – tik moderns līdz šim nav nevienā Latvijas ārstniecības iestādē." Daļā rekonstruēto telpu pagājušonedēļ jau sāka uzstādīt jauno aparatūru.

E. Striks arī pastāsta, ka personālam nebūs daudz laika, lai pārceltos uz jaunajām telpām – trīs, varbūt četras dienas, jo būvnieki steidzina ar nākamajiem darbiem. Tas nozīmē, ka jau līdz 10. septembrim jaunās nodaļas būs pilnībā aprīkotas un uzņems slimniekus.

Autors: "Kurzemes Vārds"

Foto: Andris Gertsons

Atpakaļ