SIA „Liepājas enerģija” dividendes novirzīs pašvaldības projektu īstenošanai

Ceturtdien, 9. aprīlī, Liepājas domes pastāvīgās finanšu komitejas sēdē tika pieņemts lēmums Liepājas pašvaldības līdzfinansētu projektu īstenošanai novirzīt vairāk kā 913 tūkstošus eiro, kas ir pašvaldībai pienākošā dividenžu daļu no SIA „Liepājas enerģija” 2014. gada peļņas.

Saistībā ar „Liepājas enerģijas” dividenžu izmaksu, Liepājas pašvaldības budžets šogad tiks papildināts par 913 803 eiro.

„Liepājnieku līdzdalība un aktivitāte pašvaldības līdzfinansētās programmās ir guvušas lielu atsaucību. Kā piemēru varu minēt mikrorajona labiekārtošanas programmu, kura tiek īstenota, sākot no 2012. gada. Redzams, ka iedzīvotāju aktivitāte un iesniegtie projekti ar katru reizi arvien pieaug. Divu gadu laikā ir atbalstīti un ieviesti 46 projekti, kas ietvēris 55 zemesgabalu labiekārtošanu. Lai visas labās ieceres varētu īstenot, pašvaldība arvien meklē iespējas, kā liepājniekiem finansiāli palīdzēt labiekārtot savu apkārtējo vidi. Tāpat, atbalstot veselīgu dzīvesveidu un aktīvu atpūtu, mērķtiecīgi tiek izveidoti vingrošanas un sporta laukumi dažādos pilsētas mikrorajonos, nodrošinot liepājniekiem iespēju nodarboties ar sportiskām aktivitātēm turpat blakus savām dzīvesvietām. Jauna iespēja, ko īstenosim pirmo reizi, ir pašvaldības līdzfinansējums kultūras pieminekļu saglabāšanai. Ceram uz iedzīvotāju atsaucību, atjaunojot vēsturiskās ēkas, lai nākotnē šo projektu atbalstītu ar vēl lielāku finansējuma apjomu,” norāda Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš.

Lielākā daļa no šīs summas – 713 000 eiro – tiks novirzīta daudzdzīvokļu māju pagalmu labiekārtošanas projektu līdzfinansējumam, kas jau trīs gadus tiek īstenota Liepājas pašvaldībā. Ņemot vērā lielo iedzīvotāju atsaucību, labiekārtojot sev tuvāko apkārtni, ierīkojot bērnu rotaļu laukumus, apgaismojumu, automašīnu stāvvietas, ietves, soliņus un apstādījumus savu namu iekšpagalmos, nolemts šo programmu ar pašvaldības līdzfinansējumu atbalstīt arī turpmāk.

100 803 eiro tiks novirzīti papildus vingrošanas, sporta laukumu un velosipēdu novietņu izveidei pilsētā. Redzams, ka liepājnieki regulāri izmanto jau izveidotos aktīvās atpūtas aprīkojumus daudzdzīvokļu māju mikrorajonos, pie izglītības iestādēm, publiski pieejamajos sporta laukumos, parkos un citviet pilsētā. Ņemot vērā iedzīvotāju aktivitāti un izteiktos priekšlikumus, lai uzlabotu fizisko aktivitāšu pieejamību pēc iespējas plašākā pilsētas teritorijā, aktīvās atpūtas veicināšana liepājnieku vidū tiks turpināta, izvietojot jaunus vingrošanas un sporta laukumus, kā arī velosipēdu novietnes.

50 tūkstoši eiro no saņemtajām dividendēm tiks piešķirti vēsturisko ēku restaurācijas projektu līdzfinansējumam, kas Liepājas pilsētā tiks īstenots pirmo reizi. Pašlaik notiek saistošo noteikumu projekta „Par Liepājas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai” izstrāde. Saistošo noteikumu projekts paredzēs Liepājas pilsētā esošo valsts un vietējās nozīmes kultūras pieminekļu vai tā daļu restaurāciju un konservāciju. Saistošos noteikumus paredzēts apstiprināt maija domes sēdē.

Tāpat 50 tūkstoši eiro tiks novirzīti finansējuma atgriešanai tehnisko projektu izstrādei saskaņā ar Liepājas pilsētas attīstības programmu 2015.–2020. gadam, tai skaitā ilgtspējīgas attīstības stratēģiju līdz 2030. gadam.

Informācijai:
SIA „Liepājas enerģija” akcionāri ir AS „Latvenergo” (51%), Liepājas pilsētas dome (39%) un SIA „Enerģijas risinājumi” (10%).

Informāciju sagatavoja:
Dace Ķēde, Liepājas pilsētas domes sabiedrisko attiecību speciāliste
Atpakaļ