Šī gada Saeimas vēlēšanās personas, kurām ir tikai ID karte, varēs balsot ar vēlētāja apliecību

Saeima pirmdien, 14.jūlijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā, kas ievieš īpašu personalizētu vēlētāja apliecību, lai tiem balsstiesīgajiem, kuriem ir tikai personas identifikācijas karte, bet nav derīgas pilsoņa pases, nodrošinātu iespēju piedalīties plānotajās parlamenta vēlēšanās šī gada oktobrī.

Vēlētāja apliecība ieviesta tikai 12.Saeimas vēlēšanām, un apliecība būs derīga kopā ar identifikācijas karti. Vēlētāja apliecību varēs saņemt tikai tie vēlētāji, kuriem nav pilsoņa pases.

Vēlētāja apliecību balsstiesīgie varēs saņemt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) nodaļās no šī gada 22.septembra līdz 3.oktobrim. Ierodoties vēlēšanu iecirknī, lai saņemtu vēlēšanu zīmes un aploksni, balsotājam vēlētāja apliecība būs jāuzrāda kopā ar identifikācijas karti.

Likuma grozījumi arī paredz, ka personai, kas saņēmusi vēlētāja apliecību, līdz vēlēšanām saņemot arī pilsoņa pasi, tajā tiks veikta atzīme, ka izsniegta vēlētāja apliecība. Šāda pase vēlēšanu iecirknī būs jāuzrāda kopā ar vēlētāja apliecību.

PMLP informācija liecina, ka uz šī gada Saeimas vēlēšanām Latvijā būs vairāk nekā 30 tūkstoši vēlētāju, kuriem ir tikai identifikācijas karte.

Paredzēts, ka apliecību izgatavošanu nodrošinās Centrālā vēlēšanu komisija, pamatojoties uz PMLP informāciju no Iedzīvotāju reģistra par Latvijas pilsoņiem, kuri šī gada 4.oktobrī būs sasnieguši 18 gadu vecumu un kuriem ir izsniegta tikai personas apliecība.

Saeima atbalstīja arī attiecīgus grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā. Tādējādi uz šī gada oktobrī gaidāmajām vēlēšanām saskaņojot normatīvo regulējumu jomā, kas skar personu apliecinošu dokumentu izmantošanu, iepriekš uzsvēra par likumprojektu virzību atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs.

Likumu grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.




Saeimas Preses dienests

Atpakaļ