Sestdien Liepājā – diena bez auto

Šonedēļ daudzās Latvijas pašvaldībās, tostarp Liepājā, līdzīgi kā tas ir visā Eiropā, norisinās Eiropas Mobilitātes nedēļa (EMN), lai aicinātu ikvienu aizdomāties par savu personisko ieguldījumu apkārtējās vides un gaisa kvalitātes uzlabošanā, portālu informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļas pārstāve Linda Tilta.

Šogad EMN galvenā tēma ir “Tīrs gaiss - tava izvēle!", un tā veltīta gaisa kvalitātes jautājumiem pilsētā, kas ir cieši saistīti ne tikai ar transporta plūsmas organizēšanu, bet arī ar labākas dzīves kvalitātes, tai skaitā gaisa kvalitātes, nodrošināšanu. Gaisa kvalitātes jautājums pilsētās ir cieši saistīts ar iedzīvotāju ieradumiem.

Valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs vērš uzmanību uz to, ka šī ir lieliska iespēja ikvienam no mums pārdomāt savus paradumus pārvietojoties ikdienā un pārdomātāk izmantot privāto transportu, priekšroku dodot alternatīvam transportam – velosipēdam, sabiedriskajam transportam vai kājāmiešanai uz ieplānoto galamērķi.

No Latvijas šī gada EMN piedalīsies Rīga, Liepāja, Cēsis, Līvāni, Salaspils, Sigulda, Ogre un Olaine. Plašāka informācija par aktivitātēm pilsētās aplūkojama European Mobility Week mājas lapā: http://www.mobilityweek.eu/cities.

EMN visā Eiropā norisinās no 2013.gada 16.līdz 22.septembrim. Savukārt EMN kulminācija paredzēta 22.septembrī īpašajā “Dienā bez auto”, kad ikviens iedzīvotājs tiks aicināts pilnībā iztikt bez automašīnu lietošanas. Latvija tajā piedalās jau kopš 2004.gada.

Liepājā diena bez auto paredzēta sesstdien, 21.septembrī. Pulksten 12 sāksies Eiropas mobilitātes pasākuma “Pilsētā bez auto!”, portālam pastāstīja Liepājas pilsētas domes sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Ķēde.

Dalībnieku pulcēšanās un reģistrācija šim pasākumam tradicionāli notiks auto stāvlaukumā pie pilsētas domes (Rožu ielā 6) no pulksten 11. Pulksten 12 policijas eskorta pavadībā pasākuma dalībnieki dosies velobraucienā pa pilsētas ielām.

Velobrauciena maršruts sāksies Rožu ielā 6 un turpināsies pa Kuršu ielu, Siena ielu, Malkas ielu, Kungu ielu, Lielo ielu, Raiņa ielu, O.Kalpaka ielu, Flotes ielu, Krūmu ielu, Siļķu ielu, O.Kalpaka ielu, Atmodas bulvāri, Lībiešu ielu un noslēgsies Beberliņos.

Galamērķis ir sporta un atpūtas taka “Beberliņi”, kur no pulksten 13 notiks sporta un veiklības sacensības visai ģimenei.

D.Ķēde piebilst, ka mūsu pilsētā Mobilitātes nedēļas ietvaros - no ceturtdienas līdz piektdienai (no plkst. 7.30 līdz 18.00) un sestdien (no plkst. 9.00 līdz 18.00) - tiks veikta velosipēdistu uzskaite vairākos kontrolpunktos, lai noskaidrotu veloceliņu noslogotību un velosipēdistu plūsmu.

Brīvprātīgie, kuri būtu gatavi piedalīties veloplūsmas uzskaitē, aicināti pieteikties Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļā, rakstot uz info@dome.liepaja.lv vai zvanot uz tālruni 63404743.

Autors: liepajniekiem.lv

Atpakaļ