Sesks: Vilnīša novilktās sarkanās līnijas apgrūtina sarunas

Pirmās sarunas ar potenciālajiem koalīcijas partneriem ir parādījušas, ka tik viegli nebūs saliedēt trīs partiju blokus, jo tie pārstāv nedaudz atšķirīgas liepājnieku grupas un intereses.

To pēc vakar notikušajām Liepājas partijas sarunām ar Reformu partiju (RP) un Saskaņas centru (SC) "Rietumu Radio" atzina Liepājas domes priekšsēdētājs, Liepājas partijas līderis Uldis Sesks.

Viņš norādīja, ka RP Liepājas nodaļas līdera Jāņa Vilnīša izteikumi par to, ka RP sadarbība ar Liepājas partiju iespējama tikai tādā gadījumā, ja tā atrod jaunu līderi, apgrūtinās konstruktīvu sarunu procesu.


"Protams, mani pārsteidza tas, ka pirms došanās uz koalīcijas sarunām Jānis Vilnītis novilka diezgan skaidras sarkanās līnijas un tas lielā mērā apgrūtina konstruktīvas sarunas ar Reformu partiju," atzina Sesks, vienlaikus paužot cerību, "ka kopīgu mērķu labad personīgās ambīcijas var tik noliktas otrā plānā".

Sesks skaidroja, ka, pirmkārt, uz sarunām aicināta RP, jo partijas līderis Vilnītis iepriekš četrus gadus strādājis Liepājas domes koalīcijā un RP vēlēšanās ieguvusi otru lielāko balsu skaitu. Līdz brīdim, kad skarts temats par RP sarkanajām līnijām, sarunas, kā atzina Sesks, bijušas konstruktīvas - salīdzinātas abu partiju programmas, saskares punkti un atšķirības.

"Runājām arī par to, kāpēc Reformu partijas sarkanās līnijas ir tieši tādas, kāpēc Uldis Sesks pēc RP uzstādījuma nedrīkst būt domes priekšsēdētājs un ieņemt kādus citus amatus. Manuprāt, tā ir iejaukšanās citas partijas iekšējās lietās," uzskata Liepājas partijas līderis, atkārtojot, ka pirms nākšanas uz koalīcijas sarunām tā nerīkojas, un atzina, ka RP līdera izvirzīto ultimātu šodien apspriedīs Liepājas partijas biedri.

"Izskatījās, ka tā ir [Jāņa Vilnīša] personīgā nepatika, neapmierinātās ambīcijas - nevis vairāk runāt par darbiem, bet amatiem," atzina Sesks, norādot, ka nepatikas iemeslus nespēj izskaidrot. "Mēs priekšvēlēšanu laikā dzirdējām dažādus apvainojumus un pārmetumus - es personīgi cenšos stāvēt tiem pāri un vairāk runāt par darāmajiem darbiem".

Liepājas partijas līderis norādīja, ka iespējamās izmaiņas personāla politikā tikšos vērtētas kontekstā ar mērķiem un veicamajiem darbiem, ko Liepājas partija solījusi saviem vēlētājiem. "Vērtēsim, vai tie cilvēki, kas tiks piedāvāti, varēs šos svarīgos, lielos mērķus realizēt," sacīja Sesks, uzsverot Liepājas partijas komandas pieredzi.

Jautāts par iespējamos Liepājas partijas sadarbību ar SC, Sesks atzina, ka ir grūti prognozēt, kā šī sadarbība veidotos, jo vienā komandā nav strādāts. SC programmā esot vairāk sociālās dabas jautājumi, savukārt "Reformu partijas programma ir viegli salīdzināma ar Liepājas partijas programmu". "Nepārvaramu pretrunu starp partijām pirmajā brīdī, šķiet, nav, bet daudzi jautājumi vēl ir padziļināti jāpēta, jāsalīdzina viedokļi, un pašlaik mēs pie tā arī strādājam," sacīja Sesks, akcentējot, ka vēl jānoskaidro iespējamo koalīcijas partneru nostāja daudzos būtiskos jautājumos, piemēram, vai partneri atbalsta Liepājas koncertzāles būvniecību.

Nākamās Liepājas partijas sarunas ar iespējamajiem koalīcijas partneriem plānotas piektdien, 7.jūnijā.

Kā ziņots, ja Liepājas partija atrod citu - jaunu - līderi, visloģiskākais ir RP un Liepājas partijas koalīcijas variants, "Rietumu Radio" atzina RP Liepājas nodaļas saraksta līderis Jānis Vilnītis, norādot, ka RP iepriekš izvirzītais nosacījums par līdzšinējā mēra Liepājas partijas vadītāja Ulda Seska nomaiņu ir strikts un var būt arī galvenais klupšanas akmens sarunās par koalīcijas veidošanu.

"Ja Liepājas partija ir gatava pārmaiņām - mēs runājam, ja partija pārmaiņām nav gatava, tad vienošanās nav iespējama," sacīja Vilnītis, atzīstot, ka, Seskam paliekot amatā, pārmaiņas nav iespējamas. Visloģiskākais variants, viņaprāt, būtu, ja Liepājas partija atrastu jaunu, uz pārmaiņām vērstu līderi, kas gatavs mainīt situāciju, piemēram, ar monopolstāvokli atkritumu apsaimniekošanā un siltumapgādē. Vienlaikus Vilnītis atzina, ka viņam nav sajūtas, ka Liepājas partija pārmaiņām būtu gatava.
 
LETA/Rietumu Radio
Atpakaļ