Sesks skeptisks par koalīcijas paplašināšanas lietderību

Veidojot jaunu valdību, vienmēr pastāv iespēja paplašināt koalīciju, tomēr būtu jāvērtē šāda soļa lietderība, intervijā "Rietumu radio" sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija).

"Var jau pilnīgi visas partijas, izņemot "Saskaņu", uzaicināt, bet vai tas dos papildu kvalitāti, tas ir ļoti liels jautājums," sacīja Sesks.

Viņš atzina, ka Liepājas domē Liepājas partija darbojas vienā koalīcijā ar "Saskaņu", tomēr "te runājam par komunālām un praktiskām lietām, nevis ģeopolitiku un starpvalstu attiecībām". Šajos ģeopolitiskajos apstākļos Sesks neredz iespēju, ka "Saskaņa" varētu tikt aicināta strādāt valdībā.

Vērtējot līdzšinējās valdības darbu, Sesks pauda uzskatu, ka lielākā daļa ministru šajā valdībā ir darboties spējīgi un ir paveikuši reālus darbus. Liepājas mērs īpaši pieminēja iepriekšējo satiksmes ministru Anriju Matīsu (V), zemkopības ministru Jāni Dūklavu (ZZS) un ekonomikas ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS).

"Tikai daļēji varu piekrist kritiķiem, kuri saka, ka šī valdība neko nav darījusi," sacīja Sesks. "Bija milzīgs darbs, kas bija jāpaveic prezidentūrā, un Latvija izdarīja visu, kas ir iespējams, lai spēlētu nozīmīgāku lomu Eiropas Savienības (ES) politikā. Ir jautājums valdībai, vai nevarēja ātrāk risināt jautājumus par ES fondu apgūšanu. Noteikti, ka varēja."

Latvijas tautsaimniecības attīstībai ir svarīgi, lai valdošā partija "Vienotība", kurai pēc politiskās loģikas pienākas priekšroka valdības veidošanā, nekavētos ar Ministru prezidenta amata kandidāta nominēšanu, uzskata Sesks.

"Gaidīju vakar no "Vienotības" valdes sēdes konkrētākus lēmumus, taču viņi paziņoja, ka neesot pat runājuši par kandidātiem. Tas neizklausās pārāk ticami," sacīja Sesks. "Ja Valsts prezidents [Raimonds Vējonis] ceturtdien piektdien gaida konkrētus priekšlikumus, tā tāda tūļāšanās šobrīd izskatās."

Viņš prognozēja, ka šonedēļ gaidāma tikai "tāda taustīšanās", turklāt, pretēji Valsts prezidenta paustajām cerībām, decembrī valdība vēl netiks izveidota.

Paraugoties uz valsts galvenajām amatpersonām, politiskā loģika paliek pie tā, ka "Vienotībai" jādod iespēja jauno valdību veidot pirmajai, sacīja Sesks. "Ja "Vienotība" vēlas veidot valdību, nevajadzētu tūļāties, bet skaidri piedāvāt savus kandidātus, kuri ir spējīgi izveidot stabilu, uz attīstību vērstu valdību."

Runājot par neoficiāli nosauktajiem amata pretendentiem iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (V) un "Vienotības" līderi Solvitu Āboltiņu, Sesks norādīja, ka ir svarīgi, lai kandidāti saņemtu pārliecinošu vairākuma atbalstu, jo bez tā nebūtu iespējams virzīt nevienu reformu.

"Ja mēs skaidri redzam, ka viens no koalīcijas partneriem neatbalsta vienu no kandidātiem, tad jāpiedāvā citi," sacīja Sesks.

Jau ziņots, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pirmdien paziņoja par atkāpšanos no amata.

Atpakaļ