Sesks: par energokompleksa būvniecības sākumu vēl pāragri runāt

Par konkrētu AS "HRC Libau" energokompleksa būvniecības sākuma laiku Liepājā vēl ir pāragri runāt, "Rietumu Radio" atzina Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija), norādot, ka būvatļauja izdota tikai teritorijas, kur atradīsies komplekss, labiekārtošanai.

Kā atzina Sesks, projekta attīstītāji kavē iepriekš plānoto rūpnīcas celtniecības grafiku, un atgādina, ka kompleksa tapšanu pašvaldība atbalstījusi jau 2010.gadā. Liepājas mērs pieļāva, ka kavēšanās iemesli, visticamāk, saistīti ar grūtībām piesaistīt apjomīgas investīcijas, kas nepieciešamas projekta realizācijai.

Par energokompleksa būvniecību, kā sacīja Sesks, iepriekš jau daudz diskutēts. Viņš norāda uz šī projekta ekonomiskajiem ieguvumiem, taču atzīst, ka pastāv arī riska momenti. "Uztraukums ir par to, cik moderna būs rūpnīcas tehnoloģija. Tai pašā laikā ir analizētas līdzīgas rūpnīcas, un, ja reiz tādas atrodas Vācijas centrā, tas liecina, ka šādu rūpnīcu var uzbūvēt, ievērojot visas ekoloģijas prasības."

Kā ziņots, AS "HRC Libau" saņēmusi jaunās koksa rūpnīcas celtniecības būvatļauju, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmumā.

Rūpnīcas "HRC AG Energokomplekss" celtniecības sākums paredzēts 2014.gada pirmajā pusē Liepājas Speciālajā ekonomiskajā zonā, Pulvera ielā 8. Tuvākajā laikā plānots sākt 20 hektāru lielās teritorijas labiekārtošanu.

Ražotnē tiks izmantota progresīva mūsdienu tehnoloģija - ogļu koksēšana bez ķīmisko produktu uztveršanas ar siltuma reģenerāciju.

"HRC AG Energokomplekss" galvenais darbības virziens ir koksa ražošana, papildus iegūstot elektroenerģiju un siltumenerģiju. Plānots, ka, ik gadu pārstrādājot aptuveni 450 000 tonnu akmeņogļu, uzņēmums ražos aptuveni 310 000 tonnu koksa, vairāk nekā 7000 tonnu klinkera izejvielas. Tiks iegūtas arī 182 000 megavatstundas (MW/h) elektroenerģijas un līdz 400 000 MW/h siltumenerģijas.

"HRC AG Energokomplekss" uzņēmumā izmantojamās tehnoloģijas ekoloģiskā priekšrocība izpaužas tādējādi, ka ogļu masas termiskās sadalīšanās produkti, kas satur kaitīgus elementus, pilnībā sadeg, nenonākot apkārtējā vidē. Kurtuves karstās gāzes tiek izmantotas tvaika iegūšanai, ko savukārt izmanto tvaika turbīnā elektroenerģijas un daļēji - siltumenerģijas - ražošanai. Siltumenerģiju "HRC AG Energokomplekss" plāno nodot Liepājas pilsētas siltumtīkliem, bet elektroenerģiju - elektrotīklu sadales operatoram.

"HRC AG Energokomplekss" rūpnīcas celtniecība Liepājas SEZ radīs Liepājas pilsētai jaunas darbavietas, nozīmīgus lētākas siltumenerģijas un elektroenerģijas apjomus, ostas un dzelzceļa infrastruktūru noslodzes pieaugumu, papildu nodokļu ienākumus pilsētas un valsts budžetā un vairumu citu priekšrocību, norāda uzņēmums.

Jau ziņots, ka koksa rūpnīcu atbalstošā Liepājas domes lēmuma darbību iepriekš apturēja, jo tiesā bija saņemts pieteikums, kurā tika prasīts atcelt šo lēmumu.

Pieteikumu iesniedza no Osipova partijas saraksta ievēlētā Liepājas domes opozīcijas deputāte Elita Kosaka, kā arī Karostas iedzīvotāja Brigita Maksimova un Ziemeļu priekšpilsētas iedzīvotājs Vladimirs Kuzņecovs.

Kosaka pieteikumu pamatoja ar to, ka koksa rūpnīca, viņasprāt, nodarīs kaitējumu liepājnieku veselībai. "Rūpnīcu plānots būvēt dzīvojamo māju tuvumā, tuvākā dzīvojamā māja ir tikai 370 metru attālumā no plānotās rūpnīcas būvniecības vietas. Tuvumā ir arī astoņas izglītības iestādes," sacīja Kosaka.

Otrs iemesls, ar ko Kosaka pamato pieteikumu tiesai atcelt domes lēmumu par atbalstu koksa rūpnīcai, ir viņas neapmierinātība ar veidu, kādā tika veikta iedzīvotāju telefonaptauja par plānoto rūpnīcas būvniecību. Liepājasdomes pasūtītā aptauja, kuras laikā aptaujāti 300 liepājnieki, kā uzskata Kosaka, ir bijusi tendencioza un neatspoguļo patieso iedzīvotāju viedokli.

Tika savākti arī 2000 liepājnieku parakstu pret rūpnīcas būvniecību.

Savukārt "HRC Libau" tiesā iesniedza prasību par zaudējumu piedziņu no trim Liepājas iedzīvotājiem, kuri ir iebilduši pret "HRC Libau" koksa rūpnīcas būvniecību Liepājā. Uzņēmums vēlējās tiesas ceļā piedzīt 166 latus un 66 santīmus no katra.

Gan rūpnīcas pretinieku prasība, gan uzņēmuma prasība tika noraidīta.

Autors: LETA

Foto: liepajniekiem.lv

Atpakaļ