Sesks: Nākamajai valdībai jānodrošina "Liepājas metalurga" darbības atjaunošana

Nākamās valdības svarīgākais uzdevums ir maksātnespējīgā metalurģijas uzņēmuma AS "Liepājas metalurgs" darbības atjaunošana un aktīva pārdošana, intervijā "Rietumu radio" sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

Liepājas mērs norādīja, ka metalurģijas uzņēmuma darbības atjaunošana ir Valda Dombrovska (V) valdības nepadarītais darbs.

"Būtu gribējis redzēt aktīvāku darbību no Ekonomikas ministrijas un arī valdības konsultantiem, jo šobrīd nav rezultāta. Ir bankrota procedūra, un jācer, ka vismaz šajā brīdī tiks pieliktas visas pūles un jautājums būs valdības darba kārtības aktīvajā sadaļā," sacīja Sesks.

Viena no galvenajām nākamās valdības problēmām, kas var traucēt konstruktīvi risināt valstij un sabiedrībai svarīgus jautājumus, būs īsais termiņš līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām, uzskata Sesks. "Ja nāks jauni ministri, būs nepieciešams liels iesildīšanās laiks, un, kad būs iegūtas nepieciešamās zināšanas un pieredze, pilnvaras jau būs beigušās," sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs.

Viņš izteica cerību, ka nākamā gada rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās vēlētāji izdarīs savus secinājumus un balsos par tiem cilvēkiem, kuri spēj darīt reālu darbu.

"Ar esošās valdības pašvaldību lietu ministru [Edmundu Sprūdžu] mums ir gājis kā pa celmiem," sacīja Sesks. "Pašvaldības izvirzījušas daudz aktuālu jautājumu, taču tie nav tikuši risināti. Tikai pēdējos mēnešos ministrs bija detalizēti iepazinies ar savu jomu, un bija iespējams konstruktīvs dialogs."

Sesks uzskata, ka politiskā loģika prasa, lai nākamais Ministru prezidents nāktu no partijas "Vienotība", taču izskanējusī Eiropas komisāra Andra Piebalga kandidatūra ir ļoti nopietna, kaut arī viņš pats ir skeptisks par iespēju ieņemt šo amatu.

"Konsultācijas starp partijām ir tikai sākušās," sacīja Sesks, un pirmdien savus kandidātus izvirzīja viena no lielākajām Latvijas partijām "Vienotība". Liepājas koncertzāles projekta vadītāja Inta Dāldera minēšana starp trīs kandidātiem viņam bijis pārsteigums, tomēr "Dālderis ir bijis kultūras ministrs un Ministru prezidenta padomnieks, līdz ar to pārzina ātri risināmo problēmu loku".

Liepājai Dāldera kļūšana par premjeru nozīmētu iespēju ātrāk pārliecināt valdības vadītāju par pilsētai svarīgajiem jautājumiem, tostarp "Liepājas metalurga" darbības atjaunošanu un citiem.

"Šobrīd būtu svarīgi konsolidēt spēkus un vienoties par kopīgiem mērķiem, tik strikti nenodaloties pozīcijā un opozīcijā," sacīja Sesks.

Kā ziņots, Liepājas tiesa 12.novembrī nolēma izbeigt finanšu grūtībās nonākušā "Liepājas metalurga" tiesiskās aizsardzības procesu (TAP) un atzina uzņēmuma maksātnespēju. Par "Liepājas metalurga" administratoru iecelts līdzšinējais TAP administrators Haralds Velmers. Tas nozīmē, ka "Liepājas metalurgs" pilnībā pārgājis Velmera pārraudzībā, un viņa uzdevums ir sešu mēnešu laikā sagatavot uzņēmumu pārdošanai.

Nonākot finanšu grūtībās, "Liepājas metalurgs" jau pavasarī pārtrauca ražošanu. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit" - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica rūpnīcai valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Autors: LETA

Foto: liepajniekiem.lv

Atpakaļ