Sesks: "Liepājas metalurga" ražotnes pārdošanas līgums ir gadsimta līgums Liepājai

Ceturtdien parakstītais maksātnespējīgā metālapstrādes uzņēmuma "Liepājas metalurgs" pamatražotnes pārdošanas līgums ar Ukrainas uzņēmumu "KVV Group" (KVV) ir gadsimta līgums Liepājai, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma"  teica Liepājas mērs Uldis Sesks.

"Šis ir gaidītākais līgums, vismaz Liepājā. Var teikt pat gadsimta līgums, jo tas dod iespēju atjaunot lielāko ražošanu Latvijā,"  teica Sesks.

Viņš pastāstīja, ka KVV ir piesaistījis gan bijušos metalurga inženierus un tehnologus, gan spēcīgus tehnologus no Ukrainas, lai jau tuvākajā laikā atjaunotu ražošanu. "Vakardienas sarunas bija jau pietiekoši lietišķas gan ar esošās tehnoloģijas raksturojumu, gan ar plāniem, ko rūpnīcā uzlabot. Kā zināms, viena daļa rūpnīcā krāsnis ir vienas no modernākajām Eiropā, tajā pašā laikā ir mērķis paplašināt sortimentu," klāstīja Sesks.

Savukārt izskanējušo informāciju, ka bijušajiem "Liepājas metalurga"  darbiniekiem tiekot piedāvāts strādāt rūpnīcā par minimālo algu, Liepājas mērs nevarēja apstiprināt. "Es par šādiem piedāvājumiem nezinu, tieši pretēji - mēs esam parādījuši vidējo darba algu līmeni gan pilsētā, gan valstī. Jādomā, ka šādiem piedāvājumiem nevajadzētu būt,"  teica pilsētas mērs.

Jau vēstīts, ka "Liepājas metalurgs" administrators Haralds Velmers ceturtdien, 2.oktobrī, parakstīja līgumu par kompānijas pamatražotnes pārdošanu  KVV. KVV par "Liepājas metalurga" pamatražotni maksās 107 miljonus eiro vairākos maksājumos desmit gadu laikā.

"Šodien ir noslēdzies ļoti būtisks posms "Liepājas metalurga" pārdošanas procesā. Esmu gandarīts, ka mums ir izdevies atrast investoru un noslēgt darījumu iepriekš plānotajā laikā. Šī mēneša laikā mēs nopietni strādāsim, lai nodotu "Liepājas metalurga" mantu jaunajam īpašniekam un uzņēmums pēc iespējas ātrāk varētu atsākt ražošanu. Tās ir ļoti labas ziņas gan liepājniekiem, gan Latvijas tautsaimniecības nozarei kopumā," pēc līguma parakstīšanas sacīja Velmers.

Savukārt KVV īpašnieks Valērijs Krištals norādīja, ka pirkuma līguma parakstīšana par "Liepājas metalurga" iegādi ir sākums jaunai uzņēmuma nākotnei metalurģijā. "Varu apliecināt, ka Latvijā maksātnespējīgā "Liepājas metalurga" pārdošanas process no valsts puses tika noorganizēts augstā līmenī un ļoti profesionāli. Šobrīd mēs aktīvi turpināsim darbu, lai ražotne savu darbu atsāktu pēc iespējas drīzāk – pēc labākā scenārija jau novembrī. Pirmajā posmā paredzam, ka tā darbosies divās maiņās, saražojot vairāk nekā 35 tūkstošus tonnu produkcijas mēnesī. Savukārt nepieciešamais darbinieku skaits būtu ap 500 cilvēku, kas atbilstoši jaudu pieaugumam arī palielināsies," teica Krištals.

Ukrainas kompānija plāno ražošanas atjaunošanā "Liepājas metalurga" rūpnīcā investēt 30 miljonus eiro - ražošanu plānots atjaunot novembra vidū.

"Liepājas metalurgu" par maksātnespējīgu atzina pērn 12.novembrī pēc neveiksmīgiem investoru meklējumiem.

Atpakaļ