Sesks: Latvijas likumi ir pārāk lojāli pret graustu īpašniekiem

Latvijā spēkā esošie normatīvie akti ir pārāk lojāli pret īpašniekiem, kuri netiek galā ar savu nekustamo īpašumu, intervijā "Rietumu radio" sacīja Liepājas mērs Uldis Sesks.

Kā ziņots, Liepājas domes Attīstības komiteja pagājušajā nedēļā akceptēja lēmumprojektu par Dzintaru un Peldu ielā esošās ēkas jeb tā dēvētā Gaiļa grausta piespiedu nojaukšanu.

"Šis jau ir tāds galējs solis - iet un īpašnieka vietā kaut ko darīt. Tas parāda to, ka tālāk vairs nevar," sacīja Sesks. "Parasti īpašums ir katra īpašnieka atbildība, un šajā gadījumā tā atbildība velkas jau diezgan ilgi."

Viņš norādīja, ka Latvijā ir bijuši daži precedenti, kur valdība pieņēmusi lēmumu par vidi degradējoša objekta nacionalizāciju, taču pašvaldības iespējas rīkoties šādos gadījumos ir ierobežotas.

"Šī ir viena no problēmām, kas Latvijas likumos, sākot nekustamo īpašumu privatizāciju un denacionalizāciju, netika iestrādāta, līdz ar to mums ir pārāk daudz vidi degradējošu objektu, ar kuriem īsti nevar tikt galā," sacīja Sesks, piebilstot, ka atsevišķās Eiropas Savienības valstīs, piemēram, Vācijā, ja cilvēks no valsts vai pašvaldības iegādājies nekustamo īpašumu, viņam tas trīs gadu laikā ir jāsakārto. Ja tas netiek izdarīts, īpašums tiek atsavināts.

Kā iepriekš Attīstības komitejas sēdē norādīja Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks pilsētas attīstības un sadarbības jautājumos Gunārs Ansiņš (Liepājas partija), pašvaldība izgājusi pilnu procedūru ļoti ilgā laika posmā, un ir redzams, ka īpašnieks pats nav ieinteresēts teritorijas sakārtošanā.

Būvvaldes eksperti uzskaitījuši tās ēkas detaļas, kuras nedrīkst iznīcināt un kuras jānodod glabāšanā Liepājas muzejam.

Trīsstāvu koka nams celts 19.gadsimta beigās un vēlāk pārveidots par īres dzīvokļu namu. Ēka nav kultūras piemineklis, bet tā ir iekļauta Liepājas domes apstiprinātajā arhitektoniski vērtīgo ēku un būvju sarakstā. Jau ilgus gadus bijušajam Saeimas deputātam Jānim Gailim piederošais īpašums netiek apsaimniekots, un tajā notikuši vairāki ugunsgrēki.

 

irliepaja.lv

Degradētais un bīstamais namīpašums Dzintaru ielā 2/Peldu ielā 45.
FOTO: Aigars Štāls

Atpakaļ