Sesks: izdevies izkļūt no zonas ar augstiem apkures tarifiem

Realizējot biokoģenerācijas staciju projektus, Liepājai ir izdevies izkļūt no to pilsētu zonas, kur ir augsti apkures tarifi, sacīja domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

Viņš "Rietumu radio" norādīja, ka Liepājā "būs viens no zemākajiem siltumenerģijas tarifiem Latvijā", raksta LETA.

"Vēl nesen, pirms dažiem gadiem, siltumapgādes sistēma Liepājā bija viena no nekvalitatīvākajām un neefektīvākajām Latvijā," atzina Sesks, paužot gandarījumu, ka salīdzinoši īsā laikā situāciju izdevies mainīt un tarifu jau vairākkārt izdevies samazināt.


Kā ziņots, novembra sākumā Liepājas Būvvaldes komisija pieņēma ekspluatācijā SIA "Liepājas enerģija" jauno biomasas katlumāju Liepājā, Kaiju ielā 33. Rīt, 21.novembrī, Liepājā notiks svinīgā jaunās biomasas katlumājas atklāšana.

Kā atzina Sesks, jaunu biokoģenerācijas staciju būvniecība Liepājā tuvākajā nākotnē nav plānota, norādot, ka jau tagad 70% no kopējā kurināmā apjoma būs salīdzinājumā ar gāzi lētākais kurināmais – šķelda.

Nākotnē, kā informēja Sesks, Liepājā turpināsies mazo katlumāju rekonstrukcija, un būtu nepieciešams piesaistīt Eiropas Savienības fondu finansējumu lokālo siltumtīklu rekonstrukcijai.

Kā ziņots, Liepājas Būvvaldes komisija pieņēmusi ekspluatācijā SIA "Liepājas enerģija" jauno biomasas katlumāju Liepājā, Kaiju ielā 33, aģentūru LETA informēja Liepājas būvvaldes sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Štāls.

Jaunajā katlumājā, kas aizņem vairāk nekā 2400 kvadrātmetrus, uzstādīti divi ar šķeldu kurināmi ūdens apkures katli (katra katla jauda ir 15 megavati) komplektā ar visām nepieciešamajām palīgiekārtām. Uzbūvētas arī divas šķeldas novietnes.

Biomasas katlumāju darbinās apkures sezonas laikā, kad ir lielāks pieprasījums pēc siltumenerģijas.

Šā objekta pabeigšana ir nozīmīgs solis uzņēmuma ražošanas jaudu attīstībā, Liepājas siltumapgādes modernizēšanā un saražotās siltumenerģijas konkurētspējas palielināšanā. Katlumāja ir vēl viens siltuma ražošanas avots, kas uzņēmumam ļauj pakāpeniski palielināt "zaļās" enerģijas īpatsvaru ražošanā un samazināt importētās dabas gāzes ietekmi uz apkures tarifu. Turklāt jaunā katlumāja ļaus efektīvāk plānot visu siltuma ražošanas avotu noslodzi, apkopi, kurināmā iegādi u.tml.

Nupat uzbūvētā katlumāja ir ceturtais un pēdējais investīciju projekts, ko "Liepājas enerģija" īsteno saskaņā ar tā investīciju plānu. Jau agrāk ir rekonstruēta Tukuma ielas katlumāja, visā pilsētā rekonstruēti maģistrālie siltumtīkli un pirms gada uzbūvēta un iedarbināta biokoģenerācijas stacija Kaiju ielā.

Biomasas katlumājas būvniecības kopējās izmaksas bija 7 392 792 lati.

Būvdarbus veica AS "UPB", kas iesniedza saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu un mūsdienīgus tehnoloģiskos risinājumus, piesaistot vienu no lielākajiem ar biomasu darbināmu iekārtu ražotājiem pasaulē – Austrijas kompāniju "Polytechnik".

irliepaja.lv

Foto: Aigars Štāls

 

Atpakaļ