Sesks: ieguldījumi infrastruktūrā ļāvuši ietaupīt daudz līdzekļu

Mērķtiecīgi ieguldījumi pilsētas infrastruktūras rekonstrukcijā un modernizācijā Liepājai ļāvuši ietaupīt ievērojamus līdzekļus, kas agrāk tika tērēti ikdienas uzturēšanas izdevumiem.

To intervijā "Rietumu radio" sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks, raksta LETA.

"Ja nosiltinām visas skolas un bērnudārzus, iegūstam vairāku simtu tūkstošu eiro ekonomiju apkures izmaksās. Ir arī moderna apgaismes sistēma ar regulēšanas iespējām un ekonomiskām spuldzēm," stāstīja Sesks, norādot, ka šādā veidā Liepājai izdevies samazināt izdevumus.


Līdzekļus ietaupīt ļauj arī ielu rekonstrukcija, skaidroja pilsētas mērs, kā piemēru minot rekonstruēto Brīvības ielu, kuras uzturēšanai – bedrīšu lāpīšanai un sakārtošanai – ik gadu tērēti no 100 000 līdz 200 000 eiro, kamēr pēc rekonstrukcijas vienīgie izdevumi ir saistīti ar ielu slaucīšanu un ceļmalas zāles pļaušanu.

Ieguldījumi infrastruktūrā Liepājai ļauj arī sabalansēt pašvaldības budžetu pēc pilsētas lielākā ražošanas uzņēmuma AS "Liepājas metalurgs" darbības apturēšanas, un patlaban nav bažu, ka pašvaldība varētu nespēt pildīt kādas savas funkcijas, sacīja Sesks.

"Liepājas pašvaldības budžeta ieņēmumi šā gada pirmajā ceturksnī bijuši atbilstoši plānotajam," sacīja Sesks. "Kā mēs budžetu ar nelielu rezervi esam veidojuši, tā tas arī pildās, taču nevaram uzskatīt, ka pašvaldības budžetā rastos pārpalikums – tas ir mats matā ar to, ko esam plānojuši."

Kā ziņots, lielāko Liepājas pašvaldības budžeta ienākumu daļu veido iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kas gada pirmajā ceturksnī iekasēts 23,6% apjomā pret visā gadā plānotajiem ieņēmumiem.

Šā gada Liepājas pamatbudžetā nodokļu ieņēmumi plānoti 38,41 miljona eiro apjomā, no kuriem pirmajā ceturksnī iekasēti 10,07 miljoni eiro jeb 26,2%, un tas ir vairāk nekā pērn gada sākumā.

Ienākumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa šogad plānoti 34,76 miljonu eiro apjomā, savukārt ienākumi no nekustamā īpašuma nodokļa paredzēti 3,4 miljonu eiro apjomā.
Atpakaļ