Sesks: Esam pieraduši, ka Metalurgam viegli neiet

"Metalurģijas nozare kā tāda šobrīd ir visdziļākajās problēmās," otrdien, atbildot uz LNT raidījuma "900 sekundes" jautājumu, kā klājas metalurģijas uzņēmumam, sacīja Liepājas mērs Uldis Sesks.

Viņš prognozēja, ka, Eiropas Savienībai noslēdzot brīvās tirdzniecības līgumu ar Ķīnu, situācija vēl pasliktināsies, jo "Ķīnas metalurģijas spiediens uz tirgiem būs vēl lielāks, tirgi ir samazinājušies, ir vērojama pārprodukcija, līdz ar to cenas ir  stipri zemākas, nekā jebkad tas ir bijis" un metalurģijas uzņēmumiem "ir jāoptimizējas, uzņēmumi meklē visdažādākos veidus, kā pārvarēt šīs krīzes".

Atgriežoties pie "KVV Liepājas metalurgs", Sesks uzsvēra, ka uzņēmumā ir vajadzīga "restrukturizācija un modernizācija", tam ir jāpaplašina sortiments un jāražo velmējumi, kas tirgū ir pieprasīti. Tāpat Metalurgam ir jāattīsta citas ražotnes tam piederošajā teritorijā, uzskata Sesks.

Pēc Liepājas mēra teiktā, "šobrīd uzņēmējs meklē dažādus scenārijus, nāk pie ministrijām un rāda savus plānus, gaida arī no valdības atbalstu atvieglotām energopiegādēm krīzes laikā".

Jautāts, vai ir noskaņots optimistiski attiecībā uz Metalurgu, Sesks atbildēja, ka "tur ir milzīgi daudz darba jāpaveic". Viņš norādīja, ka " pie iepriekšējiem īpašniekiem jau bija skaidrs, ka, uzbūvējot vienu krāsni, tas ir tikai viens solis uzņēmuma modernizācijā un risinājumos, vajadzēja uzbūvēt arī velmēšanas cehu". Taču to paveikt līdz galam esot aizkavējusi tobrīd uznākusī krīze.

"Vienbrīd iet labāk, vienbrīd iet sliktāk, velmēšana notiek, bet lielā krāsns nedarbojas. Mēs jau esam pieraduši pie tā, ka šim uzņēmumam neiet viegli."

Risinājumu Sesks saskata jaunu produkcijas veidu ražošanā un jaunu tirgu meklēšanā.

Jautāts, ko uzņēmuma grūtības nozīmē liepājniekiem, cik liels ir bezdarbs, Sesks stāstīja, ka "pēdējā gada laikā izveidotas divas jaunas industriālās teritorijas, Speciālās ekonomiskās zonas uzņēmumos strādā vairāk nekā 2000 darbinieku, un puse no tiem ir ražošanā." Atsevišķi uzņēmumi, kā "Cotton Club", sacīja Sesks, veido arī jaunas ražotnes. Seska ieskatā pilsētā "ražošana pārstrukturējas", un Liepājā tiek veidotas "jaunas nozares, kā kurortoloģija, atklāsim arī koncertzāli".

Jautāts, "vai tur strādās tie cilvēki, kas nav atraduši darbavietas Metalurgā?", Sesks atbildēja, ka viena daļa pārgājusi uz jaunajiem uzņēmumiem, "par kuriem es runāju", daļa ir "atradusi darbu arī citos metalurģiskajos uzņēmumos, cerot, ka "kaut kad [Metalurga] jaunie īpašnieki spēs investēt pietiekami daudz, lai ražošana būtu moderna".

 

irliepaja.lv

Foto: irliepaja.lv

Atpakaļ