Sesks: Atrast investoru Metalurgam ir tikpat kā neiespējami

Akcionāru nesaskaņas skaidri parāda, ka atrast investoru, kurš būtu gatavs ieguldīt līdzekļus, lai atjaunotu ražošanu uzņēmumā "Liepājas metalurgs", ir tikpat kā neiespējami.

To "Rietumu Radio" sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks, netieši atzīstot, ka uzņēmumu, visticamāk, sagaida maksātnespējas process.

"Akcionāru nesaskaņas skaidri parāda, ka atrast investoru ir tikpat kā neiespējami. Neviens investors nav labdaris – tās ir biznesa haizivis, kas savus brīvos līdzekļus iegulda tur, kur viņi redz, ka uzņēmums var ekonomiski efektīvi strādāt," sacīja Sesks. Viņš atzina, ka attiecības starp trijiem "Liepājas metalurga" akcionāriem joprojām ir kareivīgas un šo attiecību dēļ ciešot valsts, pašvaldība un uzņēmuma darbinieki.


Vienlaikus Sesks atzina, ka vairāki uzņēmumi joprojām izrāda interesi par "Liepājas metalurgu" un esot "zināmas cerības, ka investori uzņēmumā ienāks". "Bet tas var notikt tikai tajā brīdī, kad akcionāri vairs netraucēs šāda investora ienākšanai". Kā atzina Liepājas mērs, arī valdība vairs neuzticas esošajiem akcionāriem un "nevar spert nākamos soļus uzņēmuma glābšanā".

"No tehniskā viedokļa raugoties, uzņēmums ir modernizēts un tehniski darboties spējīgs, taču trūkst finanšu resursu, par ko iepirkt metāllūžņus, energoresursus un citas ražošanai vajadzīgas lietas," sacīja Sesks. Viņš arī atgādināja, ka Eiropas savienības noieta tirgi joprojām stagnē, konkurence metalurģijas nozarē saasinās un vairāki metalurģijas uzņēmumi Eiropā slēgti.

Jau vēstīts, ka, komentējot situāciju uzņēmumā "Liepājas metalurgs", premjers Valdis Dombrovskis (V) sacīja, ka nekāda īpaša progresa "Liepājas metalurga" jautājumā nav, – akcionāri turpina savā starpā strīdēties un "izskatās diezgan neieinteresēti, lai uzņēmums turpinātu tālāko darbu", sacīja premjers, piebilstot, ka neviens investors neieguldīs naudu uzņēmumā, kurā ir strīdi starp akcionāriem un neskaidra juridiskā situācija.

Premjers uzskata, ka, pirmkārt, tā ir pašu akcionāru atbildība, kā viņi rīkojas. Ir izstrādāts uzņēmuma darbības atjaunošanas plāns, bet tas, vai šo plānu izdosies īstenot, lielā mērā atkarīgs no pašiem akcionāriem, jo neviens investors nenāks uzņēmumā, kurā ir strīdi starp akcionāriem un neskaidra juridiskā situācija. Šādā situācijā viņi neriskēs ar savu naudu.

Kā izteicās premjers, "diemžēl vai par laimi tiesiskā valstī nav mehānisma, ka valdība, ja nepatīk uzņēmuma akcionāri, var ieiet uzņēmumā un izlikt viņus aiz durvīm".

Kā ziņots, 30.septembrī finanšu grūtībās nonākušās AS "Liepājas metalurgs" tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) plānā paredzētais aizdevums desmit miljonu latu apmērā no potenciālajiem investoriem netika saņemts. Līdz pat 30.septembrim nav sasaukta ārkārtas akcionāru sapulce kapitāla palielināšanai un dokumentēta skaidra investoru interese. No 1.oktobra saskaņā ar likumu sākās 30 dienu periods, kurā būs iespēja pārkāpumus novērst, attiecīgi saņemt aizdevumu un piesaistīt investoru.

"Liepājas metalurgs" nonācis finanšu grūtībās un pārtraucis ražošanu. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit" – 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica rūpnīcai valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.
 
LETA/ irliepaja.lv
Atpakaļ