Sesks: Arī krīzes laikā Liepājā notiek attīstība

Gada sākumā bezdarbs Liepājā ir pieaudzis un sasniedzis jau 13,5%, taču arī krīzes laikā Liepājā notiek attīstība, intervijā "Rietumu Radio" sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks. "Nav patīkama situācija, kad bezdarba līmenis pilsētā pieaug, taču arī krīzes laikā ir biznesa nišas, kuras pietiekami veiksmīgi attīstās," sacīja Sesks, norādot, ka pilsētā notiek darbs pie vairāku industriālu teritoriju iekārtošanas, lai jauni uzņēmumi varētu rasties.

Aktīva uzņēmējdarbība notiek bijušā gaļas kombināta teritorijā, kur patlaban tiek nodarbināti aptuveni 600 cilvēki. Kā pozitīvos piemērus Sesks min arī "Liepājas kafiju" un "Cotton club", kas ienākuši Liepājā un aktīvi attīsta savu ražošanu un rada jaunas darbavietas.

Jau ziņots, ka bezdarba līmenis Liepājā februāra sākumā sasniedzis 13,5%, savukārt Latvijā kopumā tas pieaudzis trešo mēnesi pēc kārtas, janvāra beigās sasniedzot 9,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita.

Decembra beigās reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā bija 9,5% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita, bet novembra beigās - 9,3%.

Kā iepriekš skaidroja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Liepājas filiāles vadītāja Dace Baumane, bezdarba līmeņa palielināšanās gada sākumā saistāma ar sezonālajiem darbiem. Pagājušā gada nogalē bija ļoti labi laikapstākļi, kas dažādiem celtniecības darbu veicējiem ļāva strādāt ilgāk, un 60 reģistrēto bezdarbnieku saistīti tieši ar celtniecības nozari. Tāpat tikai janvārī reģistrējās 35 no maksātnespējīgās AS "Liepājas metalurgs" atlaistie darbinieki.

Vienlaikus NVA direktore Inese Kalvāne norāda, ka janvārī NVA Liepājas filiālē pieteiktas 189 jaunas darbavietas, līdz ar to darba tirgus Liepājā nav apstājies. "Daļai bezdarba ir arī sezonāls raksturs, un pavasarī bezdarba līmenim vajadzētu būt ar strauju lejupejošu tendenci," iepriekš prognozēja Kalvāne.

Diskusijas par Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu sadalījumu plānošanas periodā no 2014.gada līdz 2020.gadam ir iekavētas un jaunajai valdībai šie jautājumi jārisina raitā tempā, lai jau šogad varētu sākt projektu īstenošanu, - intervijā šorīt sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs.

Sesks prognozēja, ka tuvāko nedēļu vai mēnešu laikā valdība panāks vienošanos par ES fondu līdzekļu sadali un to varēs saskaņot ar Briseli. "Šis ir jautājums, kura risināšanā nepieciešams temps, jo daudz kas ir iekavēts iepriekšējā ministra [Edmunda Sprūdža (RP)] laikā," sacīja Sesks, norādot, ka 2014.gads jau ir sācies un patlaban sarunām jau vajadzēja būt finiša taisnē.

Viņš arī norāda, ka Liepājas pašvaldībai vairākās jomās sakrīt viedokļi ar jauno vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Eināru Cilinski (VL-TB/LNNK).

"Cilinskis mūs pārsteidza ar savu kompetenci," sacīja Sesks, vērtējot ministra viesošanos Liepājā. "Salīdzinot ar iepriekšējā ministra darbības laiku, šeit redzama izpratne par reģionālo attīstību, izpratne par to, kas ir pilsētas, kā tās funkcionē un kā tās labāk attīstīt."

Vienlaikus, ir arī jautājumi, kur Liepājas pašvaldībai un ministram domas dalās, piemēram, koncertzāles "Pūt, vējiņi!" rekonstrukcija. "Skaidrojām, ka pilsētas attīstības plānā ir vasaras koncertzāles attīstība, kas labi saskan ar tūrisma un kurortoloģijas attīstību," sacīja Sesks, norādot, ka risinājumi tiks meklēti.

Autors: LETA

Foto: liepajniekiem.lv

Atpakaļ