Saeimas komisija trešdien sāks skatīt apjomīgas izmaiņas Darba likumā

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 25.septembrī, sāks skatīt apjomīgus grozījumus Darba likumā, kas paredz ieviest izmaiņas darba devēju un darba ņēmēju tiesībās un pienākumos.

Valdības iesniegtais likumprojekts paredz izmaiņas attiecībā uz darba līgumos un darba sludinājumos iekļaujamo informāciju, asinsdonoriem piešķiramo atpūtas dienu skaitu, disciplinārsodu piemērošanas termiņiem, atvaļinājuma naudas izmaksu, darba un atpūtas laika regulējumu, kā arī to darbinieču aizsardzību, kuras baro bērnu ar krūti. Kopumā izmaiņas plānots veikt 15 no 35 Darba likuma nodaļām.

„Likumprojektu izstrādājusi Labklājības ministrija saziņā ar darba devēju un arodbiedrību pārstāvjiem, un Saeimā nonācis grozījumu projekts, ko ir akceptējušas visas puses. Taču tajā nav iekļauta virkne jautājumu, par kuriem sociālie partneri nav panākuši vienošanos, un par šiem strīdīgajiem punktiem diskusijas starp lasījumiem sagaidāmas komisijā,” informē Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Komisijas vadītāja piebilst, ka savus priekšlikumus deputātiem jau iesniegusi Latvijas Darba devēju konfederācija. Savukārt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība iniciējusi vēstuļu akciju, aicinot nemainīt likuma normas, kas skar virsstundu darba apmaksu, kā arī saglabāt pašreizējo likuma normu, kas paredz - arodbiedrības biedru nevar atlaist bez attiecīgās arodbiedrības iepriekšējas piekrišanas.

„Par šiem jautājumiem arī ir būtiskākās darba devēju un darba ņēmēju nesaskaņas, un deputātiem acīmredzot atkal būs jāieņem vidutāja loma, mēģinot rast kopsaucēju jautājumos, par kuriem sociālie partneri nav spējušie vienoties likumprojekta sagatavošanas laikā Ministru kabinetā,” atzīst A.Barča.

Sociālo un darba lietu komisijas sēde trešdien, 25.septembrī, notiks pulksten 10.00 Jēkaba ielā 10/12, 210.telpā.

 




Saeimas Preses dienests

saeima.lv

Atpakaļ