Saeima konceptuāli atbalsta jaunu pieeju cīņai ar psihoaktīviem augu maisījumiem

Saeima ceturtdien, 27.martā, pauda konceptuālu atbilstu likuma grozījumiem, kas paredz jaunu pieeju cīņā ar psihoaktīviem augu maisījumiem, attiecībā uz sintezētajām narkotiskajām vielām, atsakoties no principa, ka atļauts ir tas, kas nav aizliegts.

Grozījumus likumā „Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību” paredz ieviest universālu sintezētu psihoaktīvu vielu definīciju un šo vielu sertifikāciju, paredzot kriminālatbildību par šīs kārtības neievērošanu.

„Diemžēl jāatzīst, ka valsts līdzšinējie pūliņi apkarot „legālo narkotiku” sērgu nav bijuši visai efektīvi. Esam tērējušu daudz naudas ekspertīzēm, lai pierādītu katras vielas kaitīgumu un ierindotu to aizliegto vielu sarakstā. Taču uz karstām pēdām uzrodas virkne jaunu indes vielu ar nedaudz mainītu ķīmisko formulu, mēs netiekam līdzi narkotiku tirgoņiem. Tādēļ rosinām kardināli mainīt spēles noteikumus un attiecībā uz narkotikām atteikties no līdzšinējā principa, ka atļauts ir tas, kas nav aizliegts,” likumdevēja ieceri skaidro par likumprojekta virzību atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Likuma grozījumi paredz ieviest sintezētas psihoaktīvas vielas definīciju un noteikt pienākumu pirms to saturošu preču laišanas publiskajā apritē iesniegt tās Veselības inspekcijai. Šī iestāde nodrošinās sintezēto psihoaktīvo vielu un to saturošo vielu reģistra izveidošanu, paredzot preču un izstrādājumu sertifikāciju, un sertifikācijas izmaksas gultos uz izplatītāju pleciem.

Par šīs kārtības neievērošanu paredzēts piemērot administratīvu un kriminālu atbildību, ieskaitot cietumsodu līdz četriem gadiem, ja šo vielu aprites noteikumu pārkāpumi noveduši pie cilvēku nāves.

Komisijas vadītāja norāda, ka Latvija iet no vairuma valstu atšķirīgu ceļu, izvēloties šo vielu sertificēšanu, un juristiem starp lasījumiem vēl būs rūpīgi jāstrādā pie šo vielu definīcijas. „Vienlaikus ir skaidrs, ka reģistrēt šīs narkotiskās vielas tirgotāji nesteigsies, un tas mums arī nav nepieciešams. Mums vajadzīgs efektīvs mehānisms, lai varētu saukt pie nopietnas atbildības cilvēkus, kuri bez sirdsapziņas pārmetumiem pārdod bērniem indi,” uzsver A.Barča.

Saeimas deputātu iesniegtos grozījumus likumā „Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību” otrajā un trešajā lasījumā vēl jāvērtē atbildīgajā komisijā un Saeimas sēdē. Ar tiem saistītie grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā un Krimināllikumā arī ir nodoti izskatīšanai Saeimas komisijās.

 

Saeimas Preses dienests

saeima.lv

Atpakaļ