Raimonds Vējonis: Līdz līmenim, kad Zemessardzes atbalstīšana ir goda lieta, vēl neesam

Aktuāls šobrīd ir jautājums par Zemessardzi. Valdībā apstiprinājām attīstības plānu Zemessardzei, kas paredz turpmāko četru gadu laikā Zemessardzē investēt 70 miljonus eiro. Tas ietver sevī gan Zemessardzes pārapbruņošanu – viņiem būs līdzīgi formas tērpi kā regulārās armijas karavīriem, viņiem parādīsies modernas ieroču sistēmas, parādīsies jauna tehnika, gan arī uzlabosim infrastruktūru un arī veiksim zemessargu apmācību daudz plašākā mērogā.

Programma ir apstiprināta. Un šīs programmas ietvaros, lai apmācītu un sagatavotu visas 18 paaugstinātas bīstamības vienības Zemessardzē Latvijā, protams, ir jautājums, ka jāpalielina zemessargu apmācības dienu skaits. Plānojam palielināt apmācības par 20 dienām, lai tiešām kvalitatīvi apmācītu zemessargus.

Tāpēc šobrīd paralēli meklējam risinājumus, esmu uzdevis nākt ministrijā ar priekšlikumiem, kādā veidā varam risināt attiecības ar darba devējiem, lai pēc tam varētu diskutēt ar Ekonomikas, Finanšu un Labklājības ministrijām par iespējamiem mehānismiem.

Jo diemžēl prakse pierāda, ka ne vienmēr darba devējs ir gatavs palaist zemessargus uz apmācībām. Kaut gan likumā teikts, ka jālaiž, darba devējs ir darba devējs un ir saprotams, ka gadījumā, ja cilvēks strādā pie iekārtas, to nevar atstāt bez darbaspēka.

Tāpēc ir jāmeklē risinājumi. Viens virziens varētu būt nodokļu atlaides un izmaiņas nodokļu politikā. Proti, tie darba devēji, kuri nodarbina zemessargus, būtu priviliģētākā situācijā attiecībā uz nodokļu politiku. Tas varētu būt viens no mehānismiem, kādā veidā mudināt darba devējus atbalstīt zemessargus.

Jo diemžēl līdz tādam līmenim, kā tas ir citās attīstītās Rietumvalstīs, kur šādas darbības kā Zemessardzes atbalstīšana no sabiedrības un no uzņēmēju puses skaitās goda lieta, mēs vēl neesam nonākuši.

Tāpēc jāievieš ekonomiskie instrumenti un tajā pašā laikā jārisina arī patriotiskās audzināšanas jautājumi. Ne tikai skolās, arī mums katram pašam personīgi šim jautājumam daudz vairāk jāpievērš uzmanība. Jo, manuprāt, mēs brīžiem mazliet kautrējamies būt Latvijas patrioti. Iespējams, šāda nostāja ir dēļ vēsturiskās situācijas, kādā Latvija atradusies – cilvēkiem mazliet ir bailes būt patriotiem.

Zemessardzes jautājumos pašvaldības varētu palīdzēt tādējādi, ka vietās, kur atrodas Zemessardzes vienības, tostarp Liepājā, risinātu jautājumu par teritoriju iznomāšanu, kur varētu rīkot mācības.

Tomēr pašvaldībām vislielākā nozīme varētu būt Jaunsardzes stiprināšanā. Tieši jaunsargi, kas ir skolu jaunatne, ir nākamie zemessargi. Caur pašvaldībām un skolām varam veicināt jauniešu fizisko sagatavotību, dot viņiem nepieciešamās zināšanas Latvijas vēsturē, armijas vēsturē, tādējādi veidojot viņus par Latvijas patriotiem.

Šeit nepieciešama cieša sadarbība starp Bruņotajiem spēkiem, Aizsardzības ministriju un pašvaldībām, jo jaunsargu apmācībā notiek skolās, kas ir konkrētās pašvaldībās. Tādēļ atbalsts no pašvaldībām ir ļoti nepieciešams. Arī skolu vadību atbalsts, ja mācību iestādē darbojas Jaunsardzes vienība.

Turklāt Jaunsardze ir arī ļoti labs integrācijas instruments, jo jaunsargos ir dažādu tautību bērni. Tur netiek šķirots – latvieši, krievi, ukraiņi vai baltkrievi. Tādējādi jaunieši ļoti labi jau no skolas sola tiek ieintegrēti Latvijas sabiedrībā. Otrkārt, tādējādi jauniešus atturam no kaitīgām ietekmēm, piemēram, tā saucamā spaisa lietošanas.

Šovasar Jaunsardzes centrs rīko nometnes jauniešiem. Turklāt vienā nometnē apvienojot jaunsargus un jauniešus, kuri nonākuši kādas atkarības ciešā ietekmē, piemēram, lietojot spaisu. Tādējādi šos jauniešus mēģinām piesaistīt jaunsargu kustībai, lai viņi atteiktos no negatīvajiem ieradumiem, nonāktu veselīgā vidē.

Ar Liepājas pašvaldības pārstāvjiem mums bijušas sarunas par ciešāku sadarbību starp Aizsardzības ministriju un Liepājas pašvaldību, risinot Jaunsardzei svarīgus jautājumus. Aktuāls ir jautājums par formām, jo bērniem patīk ietērpties uniformās, viņus interesē iespēja iepazīties ar ieročiem. Šos jautājumus arī turpmāk sadarbībā ar pašvaldībām risināsim, jo bērniem vajag spēles elementus, lai viņiem būtu interesanti - tas piesaista jauno paaudzi Jaunsardzei.

Atpakaļ