Prezidents iesaka nākamās valdības deklarācijā vairāk uzmanības pievērst OIK pieaugumam

Valsts prezidents Andris Bērziņš, tiekoties ar nākamo valdību veidojošo partiju politiķiem, arī paudis savus ieteikumus valdības deklarācijas papildināšanai, piemēram, lielāku uzmanību pievērst tam, lai mazinātu obligātā iepirkuma komponentes (OIK) pieauguma ietekmi uz tautsaimniecību.

„Vecās koalīcijas” Ministru prezidenta amatam izvirzītā Laimdota Straujuma ("Vienotība") pēc tikšanās ar Valsts prezidentu žurnālistiem pastāstīja, ka prezidents iepazīstināts ar iespējamo valdības sastāvu un topošo valdības deklarāciju

 

Valdības deklarācijas melnraksts: Ilgtspējīga izaugsme, labklājība un piederība Latvijai

 

Topošās valdības deklarācijas melnrakstā iecerēts, ka valdības virsmērķis varētu būt nodrošināt ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi, lai vairotu ikviena labklājību un piederību Latvijai, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Šovakar gan notiek deklarācijas veidošanas sanāksme, kurā melnraksts varētu tikt pārveidots un šajā pagaidu variantā paustie formulējumi mainīti.

 

. Viņš darījis politiķiem zināmus savus ieteikumus par valdības deklarācijas papildināšanu, piemēram, lielāka uzmanība būtu jāvelta OIK pieauguma ietekmes uz tautsaimniecību mazināšanai.

 

Tāpat no politiķu teiktā varēja noprast, ka prezidentam nebija iebildumu pret iespējamo valdības sastāvu.

Partijas darbu pie valdības deklarācijas turpinās līdz nākamajai nedēļai, kad iecerēts apstiprināt jauno valdību.

Nākamā, 12. Saeima uz pirmo sēdu sanāks 4.novembrī, un apstiprināt jauno valdību varētu 5.novembrī.

Oficiālās sarunas par atbildības jomu sadali partneri sāka uzreiz pēc vēlēšanām, tomēr vairākas nedēļas politiķiem nesekmējās vienoties par atsevišķām atbildības jomām. Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) uzstāja uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārraudzību, kas bija arī viena no VL-TB/LNNK prioritātēm, jo arī esošajā valdībā šī ministrija ir Nacionālās apvienības pārziņā.

Pagājušajā nedēļā Valsts prezidents Andris Bērziņš aicinājis topošās koalīcijas partijas līdz 29.oktobrim vienoties par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā, pretējā gadījumā varētu runāt par "pilnīgi citu koalīciju".

Šonedēļ ZZS paziņoja, ka piekrīt uzņemties arī Ekonomikas ministrijas un Veselības ministrijas pārraudzību. LTV: ZZS gatava uzņemties atbildību par veselības jomu un amatam virzīt Belēviču

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kura nolēma piekāpties un neuzstāt uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārraudzību nākamajā valdībā, nolēmusi pieņemt piedāvājumu un uzņemties veselības ministra portfeli, kuram varētu deleģēt uzņēmēju Gunti Belēviču, liecina   LTV „Panorāmas” rīcībā esošā informācija, līdz ar to atrisinot domstarpības šajā jautājumā.

Līdzšinējā koalīcija pēc 12.Saeimas vēlēšanām vienojusies  arī turpmāk strādāt kopā Straujumas vadībā.

 

lsm.lv

Atpakaļ