Pludmales pieejamības komplekss ļauj no jauna atklāt jūru

Jau gandrīz mēnesi Liepājas pludmalē, blakus glābšanas stacijai, darbu sācis pērn izveidotais Pludmales pieejamības komplekss cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. "Salīdzinot ar pagājušo gadu, šogad ir daudz vairāk klientu un arvien vairāk cilvēku ar invaliditāti apmeklē un izmanto šo kompleksu," stāsta Igors Langfrīds, kurš ikdienā apmeklētājiem palīdz pilnvērtīgi izmantot kompleksa sniegtās iespējas, kā arī cilvēkiem ar kustību un redzes traucējumiem, palīdz izbaudīt peldes jūrā.

"Cilvēki nāk dažādu iemeslu dēļ, bet, pirmkārt, tas ir pieejamo moduļu un labierīcību dēļ. Tas ir ērti, tīri un pieejams kā vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem, tā arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Tāda arī ir galvenā doma – lai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām būtu pieejamas visas nepieciešamās lietas, lai arī viņi var pārģērbties, nomazgāties, izmantot labierīcības, tādējādi kvalitatīvi atpūsties pludmalē un peldēties jūrā," uzsver Igors.

Šovasar Pludmales pieejamības kompleksu apmeklējuši arī tūristi no citām valstīm un visi kā viens parasti ir pozitīvi pārsteigti par to, ka Liepājas pludmalē šāda infrastruktūra cilvēkiem ar īpašām vajadzībām pieejama.

Siltās dienās pludmales kompleksu apmeklē aptuveni desmit cilvēku dienā, savukārt aukstākās dienās gadās, ka atnāk divi līdz trīs cilvēki. Igors uzsver, ka daudz cilvēku vēl aizvien nav informēti, ka šāds komplekss pieejams un tic, kas tas kļūs arvien populārāks. Turklāt, tas ir pieejams arī jaunajām māmiņām, kuras ērti var izmantot mazuļu pārtinamo galdiņu un citus pakalpojumus.

Ārijas kundze ir viena no kompleksa pastāvīgajām apmeklētājām un uzrunāta, viņa neslēpj sajūsmu par to, ka mūsu pludmalē tāds komplekss pieejams. "Es visiem invalīdiem gribētu ieteikt, lai viņi nebaidās un nāk šeit, jo tā labsajūta, ko dod ūdens ir neaizvietojama. Es visu savu mūžu ūdeni esmu mīlējusi un tāpēc es šeit esmu," pastāstīja Ārijas kundze. Septiņdesmit piecu gadu vecumā Ārija aktīvi izmanto iespēju un ar Igora palīdzību regulāri dodas peldēties jūrā.

Liepājniece stāsta, ka pērn viņai veikta gūžas operācija, tāpēc pati vairs saviem spēkiem, bez atbalsta, nespēj paiet. Šī viņai ir lieliska iespēja atkal baudīt iemīļotās peldes jūrā un, ierodoties pludmalē, viņa no saviem ratiem pārsēžas peldratos. "Informāciju par Pludmales pieejamības kompleksu avīzē redzēju jau pagājušajā gadā, bet tad es vēl ļoti slikti jutos, tāpēc ne reizes neatnācu. Tagad izmantoju saulainās dienas, cik vien varu," priecājas Ārijas kundze.

"Es tiešām gribu teikt visiem, lai nebaidās un nekautrējas nākt šurp, pat, ja pats nevar pakustēt, jo te taču visus aprūpē," iedrošina liepājniece. Arī Igors bilst, ka bijis pat gadījums, kad cilvēks pirmo reizi divdesmit gadu laikā ticis līdz jūrai. Savukārt Ārijas kundze vēlas teikt sirsnīgu paldies tiem cilvēkiem, kas bijuši iesaistīti šī projekta izveidē un īpaši Neredzīgo biedrības vadītājam Mārim Ceirulim. Tāpat labi vārdi tiek veltīti Igoram Langfrīdam un pārējiem cilvēkiem, kas ikdienā sniedz savu palīdzību kompleksa apmeklētājiem.

Un patiešām, paviesojoties pludmales kompleksā, uzreiz top skaidrs, ka Igoram un viņa kolēģiem, šis nav tikai darbs un savu stundu atsēdēšana darba vietā. Te ikviens var arī vienkārši atnākt un parunāt, pēc atpūtas pludmalē un peldēm jūrā, turpat iedzert kafiju vai tēju. Ja sanāk laika, Igors ar apmeklētājiem pat pasēž un uzspēlē dambreti. Rodas pozitīvs iespaids, ka tur veidojas ne vien tīri tehniski pieejami moduļi, kas, protams, atvieglo dzīvi, bet gan vieta, kur cilvēki viens otru spēj uzmundrināt un iedrošināt.

Uzziņai:

Pludmales pieejamības komplekss cilvēkiem ar īpašām vajadzībām ir atvērts katru dienu no pulksten 11.00 līdz pulksten 19.00. Visi pieejamie pakalpojumi apmeklētājiem ir bez maksas.

Ikvienu kompleksa apmeklētāju asistents –pavadonis iepazīstinās ar pludmales pieejamības kompleksa darbības principiem un lietošanas kārtību; ja nepieciešams, sniegs palīdzību klientam, izmantojot sanitāros moduļus, tai skaitā ģērbtuvi un labierīcību zonu; uzraudzīs klientu un palīdzēs viņam nokļūt līdz jūrai; klientiem ar kustību traucējumiem palīdzēs peldēt jūrā, izmantojot peldēšanas ratiņkrēslu “J.O.B.” vai “HippoCampe”, bet klientus ar redzes traucējumiem uzraudzīs peldes laikā jūrā, izmantojot audio boju komplektu.

Atpakaļ