Plāno uz laiku ieviest pabalstu pārtikas iegādei iedzīvotājiem krīzes situācijā

Lai atbalstītu ārkārtas krīzes situācijā nonākušās liepājnieku ģimenes un ņemot vērā to, ka septembrī bezdarbnieku pabalsti beigsies arī lielai daļai „Liepājas Metalurga” bijušo strādnieku, Liepājas pašvaldībā plāno uz laiku ieviest papildus sociālo pabalstu pārtikas iegādei ģimenēm, kuru ienākumi ir viszemākie, t.i., 60 eiro uz ģimenes locekli.

Šāds lēmums pieņemts šodien, 14.augustā, notikušajā Liepājas pilsētas Domes pastāvīgajā Sociālo lietu, veselības un sabiedriskās kārtības komitejas sēdē un atbalstīts Finanšu komitejas sēdē, bet spēkā jaunā kārtība varētu stāties oktobra sākumā - pēc apstiprināšanas Domes sēdē, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā un saistošo noteikumu publicēšanas oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

„Šis jaunais pabalsta veids pārtikas iegādei būs pagaidu risinājums krīzē nonākušiem liepājniekiem, kas kādu ārkārtēju apstākļu dēļ ir palikuši bez ienākumiem, nav spējuši pielāgoties darba tirgum un līdz ar to vairs nespēj uzturēt ne sevi, ne savu ģimeni. Nesenās ekonomiskās krīzes gados Liepājā ir bijusi līdzīga sistēma, kad daudzi liepājnieki uzņēmumu bankrotu dēļ palika bez iztikas līdzekļiem, tādēļ arī šogad, veidojot pilsētas sociālo budžetu, tas tika apstiprināts ar zināmu rezervi, apzinoties tās sekas, ko uz pilsētas ekonomiku un liepājniekiem atstājusi pilsētas lielākā uzņēmuma darbības apturēšana,” skaidro Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

Pabalstu plānots izmaksāt no Sociālā dienesta budžeta līdzekļiem, taču precīzs nepieciešamā finansējuma apjoms būs zināms tikai pēc jaunās kārtības stāšanās spēkā, kad varēs apkopot saņemtos pieprasījumus.
 
Saistošo noteikumu projekts „Par pabalstu pārtikas iegādei” paredz, ka Liepājas pilsētas administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējusi ģimene vai persona krīzes situācijā, ja tai objektīvu iemeslu dēļ ir ierobežota vai nav iespēja saņemt pietiekamu uzturu un tās ienākumi katram ģimenes loceklim iepriekšējā mēnesī nepārsniedz 60 eiro, varēs  saņemt pabalstu pārtikas iegādei 45 eiro mēnesī, bet ne vairāk kā 200 eiro mēnesī uz ģimeni. Pabalstu varēs saņemt mantiskā veidā – plānots, ka tās varētu būt dāvanu kartes, par kurām veikalā iegādāties pārtikas preces.
Pabalstu ģimene vai persona varēs saņemt līdz trim mēnešiem kalendārā gada laikā, ja pabalsta pieprasītājs un viņa pilngadīgie ģimenes locekļi sadarbosies ar Sociālo dienestu, risinot savas sociālās problēmas, lai uzlabotu ģimenes sociālo un materiālo situāciju. Tāpat pabalsta saņemšanai personai, kura ir darbaspējas vecumā un nav darba attiecībās, būs jābūt reģistrētai Nodarbinātības valsts aģentūrā kā bezdarbniekam.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikts, ka pamatvajadzības ir ēdiens, apģērbs, mājoklis, veselības aprūpe, obligātā izglītība. No jauna ieviestais pabalsts būs kā papildinājums jau nostiprinātai sociālā atbalsta sistēmai pilsētā, kas paredz sociāli neaizsargātajiem un trūcīgākajiem pilsētas iedzīvotājiem krīzes situācijā dažāda veida atbalsta pasākumus – pabalstu garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai, dzīvokļa pabalstu, veselības aprūpes pabalstu u.c.

Paredzams, ka noteikumi sākotnēji būs spēkā trīs mēnešus – līdz 2014.gada 31.decembrim.

 

Gunta Jākobsone,
sabiedrisko attiecību speciāliste

Atpakaļ