Plāno palielināt ienākumu līmeni maznodrošinātā satusa noteikšanā

15. janvārī Liepājas Domes deputāti Sociālo lietu, veselības un sabiedriskās kārtības un Finanšu komitejās akceptējuši jaunu saistošo noteikumu projektu „Par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par maznodrošinātu Liepājas pašvaldībā”. Tie paredz, ka par 10 eiro tiks  palielināts ienākumu apmēru slieksnis, pēc kura piešķir maznodrošinātās personas statusu, lai iedzīvotāji, kuriem no 2015. gada palielināta valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga vai 2014.gada oktobrī indeksēta valsts vecuma pensija, arī turpmāk varētu saņemt sociālo palīdzību.

Saistošo noteikumu projekts nosaka ienākumu un materiālā stāvokļa līmeni, kuru nepārsniedzot, persona atzīstama par maznodrošinātu, kā arī kārtību, kādā novērtējami ģimenes vai personas ienākumi un materiālais stāvoklis.

Saglabāta arī līdzšinējā norma, ka par maznodrošinātu var atzīt personu, kurai pieder nekustamais īpašums, kura sastāvā ir zeme, kuras platība nepārsniedz 0,07 ha un nekustamā īpašuma kadastrālā vērtība kopā ar ēkām nepārsniedz 3000 eiro.

Vairs nebūs normas, kas nosaka, ka personai nevar būt kredītsaistības. Precizēta arī  iesnieguma iesniegšanas, ienākumu un materiālā stāvokļa izvērtēšanas kritēriji, atbilstoši kārtībai, kādu ir noteicis Ministru kabinets trūcīgas ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanai par trūcīgu.  

Tā kā saistošajos noteikumos veicamo grozījumu apjoms ir liels, ir sagatavots jauns saistošo noteikumu projekts „Par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par maznodrošinātu Liepājas pašvaldībā”.    

Saistošos noteikumus vēl jāapstiprina Domes sēdē 22. janvārī, tie stāsies spēkā pēc saskaņošanas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, un publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, kā arī Domes mājas lapā.


Gunta Jākobsone,
sabiedrisko attiecību speciāliste

Atpakaļ