Pirmo reizi izmēģina Čakstes laukuma strūklaku gaismas un ūdens saspēli

Naktī uz piektdienu, 25. oktobri, ir pabeigta Čakstes laukuma strūklaku iekārtu uzstādīšana, kā arī notikusi to pirmā iemēģināšana.

„Iekārtas uzstādīja un pārbaudīja SIA „Teklat” speciālisti. Viss jau darbojas – gan atsevišķi, gan kopā ar apgaismojuma sistēmu dažādu krāsu režīmos. Būs ļoti skaisti!” stāsta viens no projekta būvuzraugiem, atbildīgais par apakšzemes komunikāciju izbūvi Igors Seņutins.

Vēl nepieciešams veikt sistēmu programmēšanu, regulēšanu un pārbaudi, taču kopumā tehniskie darbi paveikti godam, secināja iekārtu piegādātāja un montāžas uzņēmuma un Komunālās pārvaldes pārstāvji.

„Jā, pirmais izmēģinājums notika naktī, citādi nebūtu redzamas gaismu un ūdens saspēles iespējas,” piebilst I. Seņutins.

Tagad Čakstes laukumā visi apakšzemes darbi paveikti, vēl jāturpina strūklakas iekārtu regulēšana un programmēšana, kā arī virszemes labiekārtošana.

Strūklaka atrodas laukuma centrā, tā izbūvēta bez atklātā ūdens baseina, lai šo vietu varētu izmantot arī dažādu pasākumu organizēšanai.

Strūklakas segumus, izgaismojumu un ūdens sprauslas izveidotas tā, lai ar gaismas un ūdens palīdzību būtu iespējams atainot dažādus latvisko zīmju simbolus. Tie iezīmēsies kā gaismas līnijas granīta iesegumā vai naktšis izgaismotu ūdens strūklu augstumā (Laimas zīme, Laimas slotiņa, Austras koks, Māras zeme, Māras ūdeņi, Zalktis u.c.).

Čakstes laukuma rekonstrukciju jāpabeidz līdz šā gada decembrim. Šobrīd celtniekiem ir labvēlīgi laika apstākļi – tie ļauj pārbaudīt un iemēģināt strūklakas iekārtas. Citus gadus oktobra beigās Liepājā jau ir sals, bet šogad gaisa temperatūra  uzkāpusi  pat virs šā mēneša siltuma rekordiem.

Čakstes laukuma rekonstrukcijas projekta autors ir SIA „AKA birojs”, būvnieks SIA „A –Land”.

Čakstes laukumā būvnieki pēc pašvaldības pasūtījuma atjauno pirmskara Latvijas laikā bijušo celiņu un apstādījumu tīklu, piešķirot tam jaunus materiālus un izmantošanas funkcijas, radot pulcēšanās vietu aptuveni 2000 cilvēkiem, strūklakai un pirmā Latvijas prezidenta Jāņa Čakstes piemiņas ansamblim. Laukuma rekonstrukcijas projekts paredz jaunu izgaismojuma, soliņu, atkritumu urnu, informācijas stendu un velostatīvu izvietojumu, jaunus ziedu un košumkrūmu stādījumus, zāliena atjaunošanu.                 

Laukuma labiekārtojumā paredzēts ievērot vides pieejamības prasības cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Laukumā būs stūrītis ar bērnu šūpolēm un slidkalniņu, zaļās zonas pusē, kas piekļaujas J. Janševska ielai, iespēju robežās plānotas autostāvvietas.


VIDEO: Čakstes laukumā uzstādītās strūklakas un gaismu iekārtu izmēgināšana naktī uz 2013. gada 25. oktobri.
Autors: Igors Seņutins


Aigars Štāls, sabiedrisko attiecību speciālists

Atpakaļ