Pirmdien modernākais datortomogrāfs Kurzemē izmeklēs pirmo klientu

Piedaloties veselības ministrei Ingrīdai Circenei, ceturtdien, 5.septembrī, Piejūras slimnīcā svinīgi atklāja tikko uzstādīto datortomogrāfu "Toshiba Aquilion S16".

Pilnīgi jaunais, Japānā ražotais jaunākās paaudzes "Toshiba Aquilion S16", ko slimnīcai piegādāja SIA "Digiteks", nomainījis veco datortomogrāfu, kas bija kalpojis aptuveni desmit gadus Liepājā, bet pirms tam – vēl kādā citā veselības aprūpes iestādē.

Tagad šī iekārta nodota atpakaļ piegādātājam, saņemot par to Ls 10 000 kompensāciju, sacīja Onkoloģiskās klīnikas vadītāja Anna Krilova. Jaunā iekārta kopā ar uzstādīšanu izmaksājusi gandrīz 160 000 latu.


„Jau sen sapņojām par modernu iekārtu, ar kuru ātrāk un precīzāk varētu noteikt diagnozi, jo no tā bieži vien atkarīga pacienta dzīvība, cītīgi krājām naudiņu tās iegādei,” atzina Krilova.

Ministre uzteica Piejūras slimnīcu par iniciatīvu, norādot, ka laikā, kamēr citas ārstniecības iestādes gaužas un sūdzas, šī slimnīca pastāvīgi attīstās.

Datortomogrāfijas iekārta "Toshiba Aquilion S16" patlaban ir modernākā iekārta, kāda pieejama pacientiem Kurzemē, tās lielākais plus ir izcilā izšķirtspēja, kas ļauj ļoti precīzi noteikt, vai un kur tieši kādu no orgāniem skāris audzējs vai kādas citas izmaiņas, portālam sacīja „Digiteks” pārstāvis Jānis Kramēns.

Turklāt iekārta ļauj veikt izmeklējumus daudz ātrāk, nekā iepriekš – viena pacienta izmeklēšanai nepieciešama apmēram pusstunda.

Tas ir apmēram par 40 procentiem īsāks laiks, līdz ar to samazinās arī saņemtā rentgenstarojuma deva.

Jauno iekārtu primāri izmantos Piejūras slimnīcas Onkoloģiskās klīnikas un Psihiatriskās klīnikas pacientu veselības stāvokļa diagnostikai. Taču uz to var pretendēt ikviens.

Kā skaidroja Anna Krilova, lai saņemtu nozīmējumu uz datortomogrāfijas izmeklējumu, vispirms ir jāgriežas Onkoloģiskās klīnikas ambulatorajā daļā Tirgoņu ielā, un tas maksās 3 latus. Ja pēc konsultācijas ārsts uzskatīs par nepieciešamu nozīmēt datortomogrāfisko izmeklēšanu, tas maksās vēl desmit vai 15 latus – šādu pacienta līdzmaksājumu noteikusi valsts.

Pirmais pacients ar jauno iekārtu tiks izmeklēts pirmdien, 9.septembrī, taču rinda jau esot visas nedēļas garumā, atzina klīnikas mediķi, jo apmēram mēnesi, kamēr tika demontēta vecā un uzstādīta jaunā iekārta, izmeklējumi nav notikuši.
 
Sarmīte Pujēna, irliepaja.v
Atpakaļ