Piešķir naudu mikrorajonu labiekārtošanai un sporta laukumu izveidei

Liepājas pilsētas Domes sēdē  22. maijā apstiprināti grozījumi pašvaldības 2014.gada budžetā, kas paredz novirzīt papildus 630 tūkstošus eiro daudzdzīvokļu namu pagalmu labiekārtošanas programmai, kā arī 100 tūkstošus eiro vairāku jaunu sporta un vingrošanas laukumu izveidei dažādos pilsētas mikrorajonos.

Kā norādīja Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks, pašvaldība jau otro gadu īsteno mikrorajonu iekškvartālu labiekārtošanas programmu, kas paredz iespēju iedzīvotājiem saņemt pašvaldības līdzfinansējumu līdz 90% apmērā dažādiem projektiem, kas saistīti ar daudzdzīvokļu namu iekšpagalmu labiekārtošanu – apzaļumošanu, autostāvvietu ierīkošanu, apgaismojumu, bērnu rotaļu laukumu izveidi u.c. Šogad šajā projektu konkursā tika saņemti 26 pieteikumi par kopējo summu 855 558 eiro. Iepriekš projektu līdzfinansēšanai pašvaldības budžetā bija atvēlēti nedaudz vairāk kā 220 tūkstoši eiro, taču, ņemot vērā iedzīvotāju lielo atsaucību, pieņemts lēmums izdarīt grozījumus pašvaldības 2014.gada budžetā, atvēlot iekšpagalmu sakārtošanas programmai papildus 631 366 eiro. „Šāds lēmums nozīmē, ka šobrīd ir rasts viss nepieciešamais finansējums, lai 34 pilsētas daudzdzīvokļu namu pagalmi kļūtu par sakoptu un labiekārtotu vidi, kurā labi justos gan paši iedzīvotāji, gan arī pilsēta kopumā kļūtu skaistāka,” pēc sēdes norādīja domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

Apstiprinot izmaiņas pašvaldības šī gada budžetā, deputāti arī atbalstījuši ierosinājumu atvēlēt 100 tūkstošus eiro, lai dažādos pilsētas mikrorajonos izveidotu jaunus sporta un vingrošanas laukumus. Šobrīd sadarbībā ar Liepājas ielu vingrošanas kustības aktīvistiem, kā arī Liepājas Izglītības pārvaldes, Sporta pārvaldes un „Liepājas Namu apsaimniekotāja” speciālistiem vēl tiek apzinātas precīzas vietas, kur varētu atrasties labiekārtotie sporta un vingrošanas laukumi. Plānots, ka par atvēlēto finansējumu tiks labiekārtoti vairāki vingrošanas laukumi pie pilsētas izglītības iestādēm, taču atsevišķi vingrošanas rīki tiks uzstādīti arī ārpus skolu teritorijām.

Kopumā budžeta grozījumos sadalīti gandrīz 1,4 miljoni eiro un galvenokārt šī papildus ieņēmumu iespēja radusies, saņemot no valsts budžeta pievienotās vērtības nodokļa atmaksu un dividendes no pašvaldības kapitālsabiedrībām, tai skaitā SIA „Liepājas enerģija”.

Jau vēstīts, ka pilsētas saistošie noteikumi paredz piešķirt iedzīvotājiem līdzfinansējumu, lai sakārtotu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apkārtni un uzlabotu apkārtējo dzīves vidi, transporta kustību, bērnu un jauniešu brīvā laika pavadīšanas iespējas un vides pieejamību.

Noteikumi paredz piešķirt līdzfinansējumu 100% apmērā no būvuzraudzības veikšanas izmaksām, ja būvuzraudzību veic pašvaldības izvēlēts būvuzraugs, 90% apmērā no apgaismojuma jaunbūves, rekonstrukcijas vai renovācijas izmaksām, 80-90% apmērā no brauktuves, ietves vai stāvlaukuma seguma izlases remonta izmaksām (remonts, kuru veic atsevišķiem brauktuvju, ietvju vai stāvlaukumu posmiem nolūkā likvidēt defektus).

Tāpat pašvaldība piešķirs līdzfinansējumu 75-85% apmērā no brauktuves, ietves vai stāvlaukuma jaunbūves, rekonstrukcijas vai renovācijas izmaksām, 65-75% apmērā no citai daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai piesaistītā zemesgabala labiekārtojuma (bērnu rotaļu laukuma, soliņu un atkritumu urnu, atkritumu konteineru laukumu, zālienu un apstādījumu, sporta laukumu, veļas žāvētavu, velosipēdu novietņu jaunbūvei, rekonstrukcijai vai renovācijai) un 50-60% apmērā no būvprojekta vai tam pielīdzināma dokumenta izstrādes un autoruzraudzības izmaksām.



Andrejs Rjabcevs,
Liepājas domes priekšsēdētāja padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos

Atpakaļ