Pieņemti pilsētas attīstības dokumenti līdz 2020. un 2030. gadam

Ceturtdien, 22. janvārī, Liepājas domes deputāti apstiprināja Liepājas pilsētas attīstības programmas 2015.–2020. gadam, Liepājas pilsētas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030. gadam un Vides pārskata gala redakcijas.

„Liepājas domes speciālisti kopā ar iedzīvotājiem ir kopīgi ieskicējuši, kādu Liepājas pilsētu tie vēlas redzēt pēc pieciem un piecpadsmit gadiem. Skatoties ilgtermiņā, līdz 2030. gadam Liepāju redzam kā radošu un aktīvu pilsētu jūras krastā, kurā cilvēki pilnvērtīgi dzīvo, strādā un atpūšas. Lai to īstenotu, ik gadu ir noteiktas nepieciešamās rīcības, lai uzlabotu ģimeņu un iedzīvotāju labklājību, veidotu kvalitatīvu dzīves un darba vidi, stimulētu ekonomisko attīstību, kā arī veicinātu Liepājas starptautisko sasniedzamību un atpazīstamību. To plānojam īstenot ar dažādiem projektiem – ar jaunas vieglatlētikas manēžas būvniecību, Tramvaja tilta rekonstrukciju un paplašināšanu, koncertdārza „Pūt, vējiņi!” atjaunošanu, izglītības iestāžu modernizēšanu, sporta infrastruktūras attīstību, atbalstu komersantiem, ūdenssaimniecības modernizēšanu, radošo industriju attīstību, bibliotēkas un teātra projektu attīstību un vēl daudziem citiem dažādu nozaru projektiem,” darbus, kas iekļauti pilsētas attīstības dokumentos, ieskicē Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš.

Liepājas pilsētas attīstības plānošanas dokumentu izstrādes procesā ir notikusi plaša iedzīvotāju iesaiste gan sākotnējā dokumentu izstrādes procesā, kad 21 seminārā piedalījās 240 dalībnieku, gan arī dokumentu pirmo redakciju publiskās apspriešanas ietvaros, kad 16 sapulcēs piedalījās 365 dalībnieku un kopumā saņemti 291 priekšlikumi, tādejādi nodrošinot dažādu sabiedrības grupu viedokļu pārstāvniecību.

Kā norāda Attīstības pārvaldes speciālisti, līdzīgi kā daudzas citas Eiropas pilsētas arī Liepāja sastopas ar vairākiem izaicinājumiem, no kuriem vislielākie ir saistīti ar demogrāfiskiem, ekonomiskiem un sociāliem jautājumiem. Ņemot vērā šo jautājumu nozīmīgo ietekmi uz daudzām citām sfērām, Liepāja kā virsmērķi ir definējusi trūkstošo resursu piesaisti pilsētai un tās sasniedzamības, atpazīstamības veicināšanu.

Attiecīgi izvirzītie vidēja termiņa mērķi ir vērsti četros vienlīdz svarīgos attīstības virzienos – uzlabot Liepājas pilsētas iedzīvotāju labklājību, veidot pievilcīgu dzīves un darba vidi, stimulēt ekonomisko attīstību, veicināt Liepājas starptautisko sasniedzamību un atpazīstamību. Visi četri attīstības virzieni ir vienlīdz svarīgi un mijiedarbojas savā starpā.  Katra attīstības virziena redzējums ir detalizēts līdz konkrētām rīcībām un investīciju projektiem, tādejādi atspoguļojot atbildīgo par katru rīcību.

Ar Liepājas pilsētas domes 22. janvāra sēdes lēmumu tiek apstiprinātas Liepājas pilsētas attīstības programmas 2015.–2020. gadam, t.sk. tās pielikumus, Liepājas pilsētas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030. gadam un Vides pārskata gala redakcijas.

Liepājas pilsētas attīstības programmas 2014.–2020. gadam pielikumi – investīciju plāns, rīcību plāns un esošās situācijas analīze – tiks aktualizēti vismaz reizi gadā ar Liepājas pilsētas domes lēmumu un sabiedrībai būs pieejama aktuālākā redakcija. Tāpat Liepājas pilsētas attīstības programmai 2015.–2020. gadam katru gadu tiks veikta uzraudzība, atspoguļojot to uzraudzības ziņojumā un prezentējot sabiedrībai.


Informācijai:

Liepājas pilsētas ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030. gadam ir ilgtermiņa attīstības plānošanas dokuments un ietver pilsētas vīziju, četrus ilgtermiņa mērķus līdz 2030. gadam, atspoguļo Liepājas pilsētas ekonomisko specializāciju un telpisko perspektīvu.

Liepājas pilsētas attīstības programma 2015.–2020.gadam ir vidēja termiņa attīstības plānošanas dokuments un atspoguļo pilsētas attīstības redzējumu līdz 2020. gadam, ietverot rīcību un investīciju plānu šim periodam. Liepājas pilsētas attīstības programma 2015.–2020. gadam ir saglabājusi pēctecību ar Liepājas pilsētas sociāli ekonomiskās attīstības programmu 2008.–2014. gadam un ir saskaņā ar Liepājas pilsētas teritorijas plānojumu.

Savukārt Vides pārskata mērķis ir novērtēt Liepājas pilsētas attīstības programmas 2015.–2020. gadam un Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030. gadam iespējamo ietekmi uz vidi un pasākumus iespējamās ietekmes mazināšanai.

Lēmums par attīstības plānošanas dokumentu apstiprināšanu nosaka gan pilsētas stratēģiskos virzienus laika periodam līdz 2030. un 2020. gadam, kā arī konkrētas rīcības un investīciju projektus laika periodam līdz 2020. gadam.



Informāciju sagatavoja:
Dace Ķēde, Liepājas pilsētas domes sabiedrisko attiecību speciāliste

Atpakaļ